
Rengöringsmedel från växter?
Apropå miljövänliga, växtbaserade, planetvänliga, ekologiska och lite mer naturliga rengöringsmedel så finns det faktiskt en del företag därute som tillverkar sådana. En del av dessa företag går till och med så långt att de redovisar varenda ingrediens som deras produkter innehåller. Skitbra rent ut sagt! De agerar verkligen föredömligt, tycker jag. Fem sådana företag är Method, Sonett, Ecover, EcoClean Nordic och Seventh Generation. Nåväl, jag tog mig en närmare titt på dem.
Method marknadsför sina produkter som planetvänliga men det betyder inte att de inte innehåller syntetiska parfym-, och färgämnen och annat som till exempel citronsyra och industridesignade tensider. Och att produkterna är tillverkade med "powergreen® technology" betyder bara att man använder grön kemi vid tillverkning av sina kemikalier. Om jag vill veta exakt hur de där kemikalierna har tillverkats så måste jag ställa frågor och det har jag inte lust med. Kanske du som läser detta känner dig lustfylld inför ett sådant uppdrag?
Seventh Generation som "... tror på växtkraft..." tillverkar till exempel Allrengöringsmedel Free & Clear som sägs vara 86% växtbaserad men som ändå innehåller både tensider och syntetiska kemikalier som Benzisothiazolinone och Methylisothiazolinone. Usch! Men kanske är det så att allt det andra som att produkten är miljömärkt med EU Ecolabel, Leaping Bunny certifierad och att den inte innehåller färgämnen, parfym eller blekmedel uppväger allt det dåliga? Vad tror du? Eller är det att flaskan är gjord av 100% återvunnen plast och att flaskan och korken är återvinningsbara som liksom är värt köpet?
Företaget EcoClean Nordic's löfte tycks vara "Simple & natural". När jag läser om företaget så möts jag av beskrivningen att det drivs av passionerade personer som vill inspirera och utbilda konsumenter att bli mer kritiska till de produkter som man använder i vardagen. Det är ju bra! Men då förutsätter jag att jag även kan vara kritisk till deras produkter. EcoClean Nordic menar också att man strävar efter att vara fullt transparent och man skriver att "We have nothing to hide!".
Nä, såklart hade det varit svårare att gömma sig om produkterna inte hade haft den där Ecocert-stämpeln. Deras produkt Universalrengöring innehåller "<5% anioniske overfladeaktive stoffer, <5% amfotere overfladeaktive stoffer, <5% nonioniske overfladeaktive stoffer" vilket helt enkelt betyder att produkten innehåller tensider. Vilka tensider det handlar om måste man såklart fråga. Produkterna innehåller till exempel också natriumcitrat, propylenglykol och betain. Jag tycker inte att detta är "Simple & Natural".
Men på innehållsförteckningen kan jag även läsa "Parfume" vilket beskrivs som "blandt andre: Naturlige essentielle olier.". Vadå bland annat eteriska oljor? I och för sig klarnar det för mig när jag läser deras produktbeskrivning "Duften er fra naturlige essentielle olier og økologisk blomstervand." Och då ser jag blomstervattnet som står listat som näst sista ingrediens. Hmm... Nu är det ju så att vatten inte kan ekocertifieras och jag funderar därför på om det är på grund av detta som man använder lavendelvatten.
Hur som helst så är första ingrediensen alkohol* och näst sista ingrediensen är alltså lavendelvatten, alkohol*. Lägg märke till stjärnan vid alkoholen. Kanske är det därför som man kan stoltsera med att "*1,05% af de totale ingredienser er fra økologisk landbrug. 100% af ingredienserne er fra naturlig oprindelse."? För jag hittar då inte fler små stjärnor än dessa i deras INCI-lista. Gör du?
Och Ecover som (så många andra) är på krigsstigen mot plastavfall tycker att det ska kännas bra för mig att deras produkter är "... biodegradable and mostly plant-based". Vadå mestadels växtbaserat? På deras sida kan jag läsa att de använder socker från majs och växtoljor såsom palm, kokos och raps, men att de håller på att fasa ut sin palmolja. Och de informerar mig om att de använder smart grön vetenskap när de tillverkar sina kemikalier. Ecover gör precis som Method gör, nämligen använder syntetisk parfym. Okej, nu ljög jag för Ecover's dofter är faktiskt 50 % naturligt härledda skriver man. Och, ja det är viktigt att påpeka detta - man ser alltid till att även de syntetiska komponenterna bryts ner biologiskt och naturligtvis utvärderar man dessa väldigt noggrannt.
Ekologiska och naturliga rengöringsmedel då?
Hittade förresten också ett annat företag som heter Greenscents. De redovisar också alla ingredienser så att jag kan se vad de innehåller och företaget hävdar att deras mission är producera de mest hållbara och etiska rengöringsprodukter som går att få. Hmm... Kanske att de kan mäta sig med Vermont Soap Organics då, tänker jag. Greenscents uppmanar mig som konsument att jämföra innehållet på gröna och ekologiska produkter för att se om de kan matcha deras "nasties guarantee". Jag tar dem på orden och jämför deras produkter med Vermont Soap Organics som för övrigt också redovisar alla sina ingredienser.
Greenscents (rengöringsprodukterna innehåller minst 70% ekologiska ingredienser och uppfyller Soil Association krav)
Deras Multi Surface Spray (utan doft) innehåller följande:
- aqua - (vatten)
- aloe barbadensis (aloe vera leaf juice)** (ekologisk, från koncentrat)
- citric acid anhydrous - (vattenfri citronsyra)
- d-glucopyranose oligomeric heptyl glycoside
- coco-glucoside - (industridesignad tensid)
- tetrasodium glutamate diacetate - (kelatbildare från L-glutaminsyra)
- benzyl alcohol - (konserveringsmedel)
- dehydroacetic acid - (syntetiskt konserveringsmedel)
- glycerin*** (ekologiskt ursprung)
Under ingredienslistan kan jag läsa följande; * organic, **organic juice from concentrate, ***organic origin. Ta en titt igen på INCI-listan ovan. Hur många stjärnor hittar du? Enligt INCI-systemet så består produkten faktiskt mest av vatten eftersom att detta listas först på etiketten. Men juicekoncentratet då som ju faktiskt är ekologiskt? Kan det månne vara så att det är just detta koncentrat som gör att Greenscents kan marknadsföra detta rengöringsmedel som 79 % ekologisk? För jag kan banne mig inte hitta något annat som är ekologiskt i produkten. Kan du? Naturlig då? Nä, det skulle jag inte vilja säga att produkten är, men det har de heller inte påstått. Man påstår ju bara att den är hållbar och etisk. Fast samtidigt så uppmanar man mig alltså att jämföra produkterna med andra produkter som är gröna och ekologiska. Det är lurigt som attan måste jag säga.
Hur som helst så upptäckte jag att Greenscents på sidan "Ingredients & Fragrance" listar en del av de kemikalier som de använder men jag såg också att de inte redovisar följande kemikalier:
- d-glucopyranose oligomeric heptyl glycoside
- tetrasodium glutamate diacetate
- benzyl alcohol
- dehyroacetic acid
Jag har kontaktat dem och påpekat att jag inte hittar någon information om dessa kemikalier, men efter många veckors väntande så undrar jag om jag någonsin kommer få ett svar.
Vermont Soap Organics (rengöringsprodukterna är certifierade av USDA och innehåller 70% ekologiska ingredienser. Och utöver dessa innehåller produkterna enbart naturliga ingredienser eller ingredienser som är tillåtna att använda i ekologiskt jordbruk).
Deras Liquid Sunshine Spray & Wipe Surface Cleaner innehåller följande:
- Organic Saponified Oils (Coconut, Olive & Jojoba) - (ekologiska förtvålade oljor från kokos-, oliv-, och jojobaolja)
- Lemongrass Oil - (eterisk citrongräsolja)
- Cedarwood Oil - (eterisk cederträolja)
- Lavender Oil - (eterisk lavendelolja)
- Rosemary Extract - (rosmarinextrakt)
- Tea Tree Oil - (eterisk teatreeolja)
- Euclayptus Oil - (eterisk eukalyptusolja)
- Organic Aloe Vera - (ekologisk aloevera)
Produkten innehåller alltså inget vatten alls. Den ingrediens som listas först är förtvålade oljor som dessutom är ekologiska. Sen följer eteriska oljor, rosmarinextrakt och ekologisk aloe vera. Aloe vera ska man dock se upp med eftersom den kan innehålla både det ena och det andra. Men jag frågade Vermont Soap Organics om vad deras aloe vera innehåller (eller inte innehåller) och fick till svar att de använder frystorkat pulver helt utan konserveringsmedel, citronsyra eller maltodextrin. Härligt!
I min värld är produkten från Vermont Soap Organics mycket mer naturlig än den från Greenscents. Och ännu mer naturlig än vad Method, Sonett, EcoClean Nordic och Seventh Generation är. Vermont Soap Organics definition av naturligt är att "Natural cannot be codified like the ten commandments. It is about staying as close to the original form as possible." Och det tycker jag att de har lyckats bra med även vid produktion av en färdigblandad rengöringsprodukt som denna.
Är det verkligen nödvändigt?
Att Method, Sonett, Ecover, EcoClean Nordic och Seventh Generation och Greenscents redovisar varje ingrediens betyder inte att deras produkter enbart innehåller de allra, allra nödvändigaste och minst bearbetade kemikalierna. I och för sig är det ju upp till var och en vad man anser är nödvändigt eller inte, men Greenscents som lever upp till Soil Associations krav skulle ju kunna vara bättre innehållsmässigt, tycker jag. Emellertid är de nämnda företagen långt bättre än de företag som tillverkar konventionella rengöringsmedel.
Method, Sonett, Ecover, Seventh Generation och Greenscents har alla valt industridesignade tensider framför förtvålade oljor. Ecover verkar dock gå liiite längre i sin strävan att använda grön kemi och bioteknik. Man utgår ifrån en speciell typ av jäst med tensidegenskaper som man menar växer naturligt i getingbon. Hmm... men det har ju faktiskt ingenting med saken att göra. I alla fall experimenterade man ett tag innan man lyckades skapa en patenterad grogrund för den här unika jästen som man nu använder för att producera tensider. Tja, bioteknik anses tydligen vara bättre än naturligt förtvålade oljor.
Några frågetecken
Sen kan man ju fråga sig varför alla företag som jag har nämnt här (förutom Vermont Soap Organics) tvunget måste upplysa mig om att deras produkter innehåller biologiskt nedbrytbara kemikalier. Vad skulle de annars innehålla om de marknadsförs som miljövänliga, naturliga och ekologiska? Och alla företag (ja, utom Vermont då alltså...) känner sig på något vis även tvungna att nämna att kemikalierna som de använder är växtbaserade. Vad skulle de annars tillverkas av? Fossil råvara?
Sonett, vars produkter är ekocertifierade, berättar även att deras produkter inte innehåller "... petrokemiska tensider, blekmedel, genteknik eller nanoteknologi". Detta trots att sådant inte får förekomma i produkter som är ekocertifierade. Jag förstår faktiskt inte syftet med att nämna detta.
Alla företag som jag har nämnt här (utom Vermont Soap Organic då alltså...) använder vatten i sina produkter. Och den där förbaskade citronsyran är still going strong i alla - utom i Vermont Soap Organic. Att citronsyra finns naturligt i t ex frukt har ju ingenting med saken att göra! För det är så här; i naturen har allt sin alldeles bestämda funktion och alla molekyler samverkar på ett för naturen självklart sätt. Inom industrin tilldelas till exempel citronsyra istället en viss funktion för att passa in i fabrikörens skapande av till exempel rengöringsmedel.
Alternativ?
Nåväl, Grunne är ett annat företag jag hittade på nätet som verkar ha ett mer naturligt innehåll i sina produkter. Finns tyvärr ingen info om produktinnehållet på deras sida, men jag hittade lite info när jag surfade runt och de verkar i alla fall ha ett mer genuint tänk.
I detta tänker jag att färdigblandade rengöringsmedel är väl nog så lättanvända, men varför krångla till det här med disk och rengöring. Det funkar väl precis lika bra med selleri eller hmm... någon naturlig och kanske också ekologisk tvål eller såpa. Varför måste allt vara så förbaskat mycket "grön kemi" och "storkok" i stora fabriker när det faktiskt kan vara så mycket enklare? Om man använder naturlig tvål och såpa så slipper man ju även konserveringsmedel och syntetiska kemikalier som till exempel både Method och Seventh Generation innehåller.
Fast även om man använder tvål och såpa så är det bra att komma ihåg att alltid läsa innehållsförteckningen, för "vanlig" tvål kan också innehålla industridesignade tensider och "vanlig" såpa kan komma från tallolja som kan vara en biprodukt från pappersmassaindustrin. Tänk på det när ni till exempel handlar Grummes såpa som kommer från nordisk trä- och pappersindustri. Jag frågade dem om produktionsprocessen och fick till svar att deras såpa blir till i sulfatmassaprocessen. Hur som helst så är Grummes produkter väldigt mycket bättre än produkter med ett innehåll från fossil råvara.
Alternativ till tvål och såpa kan till exempel vara citron, ättika, bakpulver eller bikarbonat. Mer om det på Naturskyddsföreningens och Allergias sida. Och här ges en förklaring till varför det funkar.
Ps. Om du vill veta mer om hur kemikalierna i ekologiska och naturliga produkter tillverkas så kan du alltid kolla i KemikalieKollen.
Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.