• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Vad innebär en USDA-certifiering på hudvård?

Vad innebär en USDA-certifiering

Vad innebär en USDA-certifiering på hudvård?

När man läser runt lite på svenska sidor på nätet om olika certifieringar för hudvårdsprodukter finns det mycket information om många olika märkningar och då exempelvis Ecocert, Soil Association, NaTrue, BDIH, Vegan och Fair Trade. Men man ser sällan något om just USDA's märkning. Därför tänker jag utgöra ett undantag i bloggosfären. Jag har tidigare informerat om att det kanske inte alltid är så enkelt att hitta ekologiska eller naturliga hudvårdsprodukter som är helt fria från oleokemikalier och andra raffinerade ämnen.

Eftersom jag älskar Äkta Vara så skulle jag vilja se ett mer äkta innehåll även på ekohyllan för kosmetiska produkter. Som det är idag så får jag som konsument förlita mig på certifieringsorganen men trots att det är bättre än att köpa konventionella produkter så kan det vara svårt att veta vad man får för pengarna trots den där "gröna" logotypen på förpackningen. I min värld tycker jag att de olika certifieringsorganen inte ställer tillräckligt höga krav och min tanke är att det inte är tillräckligt lönsamt. Det är ju ändå ett ganska stort maskineri det här med att certifiera och man måste ju ta ut en massa avgifter, tänker jag.

Hur som helst så är USDA (US Department of Agriculture) en amerikansk myndighet som lyder under amerikanska jordbruksdepartementet. Myndigheten instiftades 1862 av Abraham Lincoln som en service till USA:s bönder. Idag är man tillsynsmyndighet och kontrollerar skog, mark, odlingar och kontrollerar till exempel ägg- och köttproducenter. Inom USDA finns National Organic Program (NOP) som lagstiftar om ekologiska produkter i USA och deras National Organic Program är det strängaste av alla certifieringsorgan som certifierar hudvård.

USDA 100 % Organic – betyder som det låter, innehållet måste vara 100 % ekologiskt (inte så vanligt). Jag skulle vilja säga såhär; en certifiering av en ackrediterad organisation är det enda sättet att se till att produkterna lever upp till de olika certifieringsorganens helt frivilliga krav för vad just de anser vara ekologiskt. Här kan du läsa mer om olika begrepp.
USDA Organic – betyder att minst 95 % av ingredienserna ska vara ekologiska. Kan innehålla upp till 5 % av icke-ekologiskt producerade ingredienser av jordbruksursprung som inte är kommersiellt tillgängliga i ekologisk form och / eller andra ämnen som är tillåtet enligt lag. Här kan du läsa mer om vilka ämnen som godkänns.
Made with XX % organic ingredients – betyder att produkten måste innehålla minst 70 % ekologiska ingredienser. Produkten får inte bära den grön-vita USDA-märkningen och får heller inte marknadsföras som ekologisk. Kan innehålla upp till 30 % av icke-ekologiskt producerade ingredienser av jordbruksursprung som inte är kommersiellt tillgängliga i ekologisk form och/eller andra ämnen som är tillåtna enligt lag.

USDA's definifion av syntetisk och icke syntetisk

Syntetisk: Ett ämne som är formulerat eller tillverkat genom en kemisk process eller genom en process som kemiskt förändrar en substans ur naturligt förekommande växter, djur eller mineralkällor, förutom att denna benämning inte skall tillämpas på ämnen som skapats av naturliga biologiska processer.

Icke syntetisk (naturlig): Ett ämne som härrör från mineral, växt, eller djur och att det inte genomgår en syntetisk process. Vid tillämpningen av denna del, är icke syntetiskt använt som en synonym för naturlig. Syntetiska ingredienser är i allmänhet inte tillåtna i produkter som är ekologiska.

Tips! Läs mina tips och råd.

Förresten! Såg en intressant film om just ekologiskt, men den handlar såklart om mat... vad annars? Filmen In Organic We Trust är en dokumentär som också har visats på Environmental Film Festival. Hör filmskaparen prata om filmen där.

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.