• Become a Patron!

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis.

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Vad innebär en USDA-certifiering på hudvård?

När man läser runt lite på svenska sidor på nätet om olika certifieringar för hudvårdsprodukter finns det mycket information om många olika märkningar och då exempelvis Ecocert, Soil Association, NaTrue, BDIH, Vegan och Fair Trade. Men man ser sällan något om just USDA's märkning. Därför tänker jag utgöra ett undantag i bloggosfären. Jag har tidigare informerat om att det kanske inte alltid är så enkelt att hitta ekologiska eller naturliga hudvårdsprodukter som är helt fria från oleokemikalier och andra raffinerade ämnen. Som konsument vet man inte vad man får för pengarna trots en "grön" logotyp på förpackningen. Och frågan är ju varför de olika certifieringsorganen inte ställer högre krav när man liksom ändå är i farten... Min tanke är att det inte vore lönsamt nog. Det är ju ändå ett ganska stort maskineri det här med att certifiera och man måste ju ta ut en massa avgifter.

USDA (US Department of Agriculture) är en amerikansk myndighet som lyder under amerikanska jordbruksdepartementet. Myndigheten instiftades 1862 av Abraham Lincoln som en service till USA:s bönder. Idag är man tillsynsmyndighet och kontrollerar skog, mark, odlingar och kontrollerar till exempel ägg- och köttproducenter. Inom USDA finns National Organic Program (NOP) som lagstiftar om ekologiska produkter i USA och deras National Organic Program är det strängaste av alla certifieringsorgan som certifierar hudvård.

USDA 100 % Organic – betyder som det låter, innehållet måste vara 100 % ekologiskt (inte så vanligt).
USDA Organic – betyder att minst 95 % av ingredienserna ska vara ekologiska. Kan innehålla upp till 5 % av icke-ekologiskt producerade ingredienser av jordbruksursprung som inte är kommersiellt tillgängliga i ekologisk form och / eller andra ämnen som är tillåtet enligt lag. Här kan du läsa mer om vilka ämnen som godkänns.
Made with XX % organic ingredients – betyder att produkten måste innehålla minst 70 % ekologiska ingredienser. Produkten får inte bära den grön-vita USDA-märkningen och får heller inte marknadsföras som ekologisk. Kan innehålla upp till 30 % av icke-ekologiskt producerade ingredienser av jordbruksursprung som inte är kommersiellt tillgängliga i ekologisk form och/eller andra ämnen som är tillåtna enligt lag.

USDA's definifion av syntetisk och icke syntetisk

Syntetisk: Ett ämne som är formulerat eller tillverkat genom en kemisk process eller genom en process som kemiskt förändrar en substans ur naturligt förekommande växter, djur eller mineralkällor, förutom att denna benämning inte skall tillämpas på ämnen som skapats av naturliga biologiska processer.

Icke syntetisk (naturlig): Ett ämne som härrör från mineral, växt, eller djur och att det inte genomgår en syntetisk process. Vid tillämpningen av denna del, är icke syntetiskt använt som en synonym för naturlig. Syntetiska ingredienser är i allmänhet inte tillåtna i produkter som är ekologiska.

Tips! Vänd på förpackningen och läs innehållet istället för att förföras företagets marknadsföringstrix. Och se upp med ämnen som är "utvunna ur". Kolla efter 100 % ekologiska ingredienser eller äkta naturliga sådana.

Förresten! Såg en intressant film om just ekologiskt, men den handlar såklart om mat... vad annars? Filmen In Organic We Trust är en dokumentär som också har visats på Environmental Film Festival. Hör filmskaparen prata om filmen där.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.