•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

Vad innebär en USDA-certifiering på hudvård?

Vad innebär en USDA-certifiering

Vad innebär en USDA-certifiering på hudvård?

När man läser runt lite på svenska sidor på nätet om olika certifieringar för hudvårdsprodukter finns det mycket information om många olika märkningar och då exempelvis Ecocert, Soil Association, Natrue, BDIH, Vegan och Fair Trade. Men man ser sällan något om just USDAs märkning. Därför tänker jag utgöra ett undantag i bloggosfären. Jag har tidigare informerat om att det kanske inte alltid är så enkelt att hitta ekologiska eller naturliga hudvårdsprodukter som är helt fria från oleokemikalier och andra raffinerade ämnen.

Eftersom jag älskar Organisationen Äkta Vara så skulle jag vilja se ett mer äkta innehåll även på ekohyllan för kosmetiska produkter. Som det är idag så får jag som konsument förlita mig på certifieringsorganen men trots att det är bättre än att köpa konventionella produkter så kan det vara svårt att veta vad man får för pengarna trots den där "gröna" logotypen på förpackningen. I min värld tycker jag att de olika certifieringsorganen även borde ha en "Äkta Vara-märkning".

Hur som helst så är USDA (US Department of Agriculture) en amerikansk myndighet som lyder under amerikanska jordbruksdepartementet. Myndigheten instiftades 1862 av Abraham Lincoln som en service till USAs bönder. Idag är man tillsynsmyndighet och kontrollerar skog, mark, odlingar och kontrollerar till exempel ägg- och köttproducenter. Inom USDA finns National Organic Program (NOP) som lagstiftar om ekologiska produkter i USA och deras National Organic Program är det strängaste av alla certifieringsorgan som certifierar hudvård.

USDA certifiering

USDA 100 % Organic – betyder som det låter, innehållet måste vara 100 % ekologiskt (inte så vanligt). Jag skulle vilja säga såhär; en certifiering av en ackrediterad organisation är det enda sättet att se till att produkterna lever upp till de olika certifieringsorganens helt frivilliga krav för vad just de anser vara ekologiskt. Här kan du läsa mer om olika begrepp.
USDA Organic – betyder att minst 95 % av ingredienserna ska vara ekologiska. Kan innehålla upp till 5 % av icke-ekologiskt producerade ingredienser av jordbruksursprung som inte är kommersiellt tillgängliga i ekologisk form och / eller andra ämnen som är tillåtet enligt lag. Här kan du läsa mer om vilka kemikalier som godkänns.
Made with XX % organic ingredients – betyder att produkten måste innehålla minst 70 % ekologiska ingredienser. Produkten får inte bära den grön-vita USDA-märkningen och får heller inte marknadsföras som ekologisk. Kan innehålla upp till 30 % av icke-ekologiskt producerade ingredienser av jordbruksursprung som inte är kommersiellt tillgängliga i ekologisk form och/eller andra ämnen som är tillåtna enligt lag.

USDA's definifion av syntetisk och icke syntetisk

Syntetisk: Ett ämne som är formulerat eller tillverkat genom en kemisk process eller genom en process som kemiskt förändrar en substans ur naturligt förekommande växter, djur eller mineralkällor, förutom att denna benämning inte skall tillämpas på ämnen som skapats av naturliga biologiska processer.

Icke syntetisk (naturlig): Ett ämne som härrör från mineral, växt, eller djur och att det inte genomgår en syntetisk process. Vid tillämpningen av denna del, är icke syntetiskt använt som en synonym för naturlig. Syntetiska ingredienser är i allmänhet inte tillåtna i produkter som är ekologiska.

Tips! Läs mina tips och råd.

Förresten! Såg en intressant film om just ekologiskt, men den handlar såklart om mat... vad annars? Filmen In Organic We Trust är en dokumentär som också har visats på Environmental Film Festival. Hör filmskaparen prata om filmen där.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hu-rwAFva04]

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.