Vad är Olus oil?

Vad är olusolja?Vad är Olus Oil?

Jag tänkte bara skriva en liten kort notis om olusolja, men det verkar sluta precis som vanligt med ett längre inlägg. Man kan konstatera att jag helt enkelt inte klarar att hålla mig kort 🙂 . Så, vad är egentligen Olus Oil? Kikar man runt på nätet så beskrivs oljan alltid som vegetabilisk olja. Och på latin betyder ordet Olus just vegetabilisk.

BIOselect som är en tillverkare skildrar sin olusolja som att den är "expressed" och att den har ett vegetabiliskt ursprung.

Henry Lamotte Oils GmbH är en leverantör av bland annat oljor för kosmetika. På sin sida beskriver de Olus Oil såhär: "Olus Oil är en kollektiv term för en vegetabilisk olja eller en vegetabilisk oljeblandning. Den består främst av triglycerider av fettsyror och används som ett naturligt basfett i kosmetikindustrin."

På Dr.Hauschka's ingredienssida kan man läsa följande om deras olusolja: "Engelskt namn = Vegetable Triglycerides. INCIdeklaration = Vegetable Oil (Olus oil). Beskrivning = Blandning av vegetabiliska triglycerider."

Men allt ovanstående säger ju inte mig som konsument någonting. Jag vill ju få tillgång till en enkel förklaring på hur just olusolja framställs.

Just därför skickade jag frågor till både BIOselect och Dr. Hauschka om hur deras olusolja framställs.

BIOselect svarar mig att de med ordet "expressed" menar att oljan är extraherad ur eller är ett derivat från växter. Man förklarar för mig att extraktionsmetoden inte innebär kallpressning utan oljan består av rapsolja (med hög halt av erukasyra) och triglycerider av kaprylsyra och kaprinsyra.

Dr. Hauschka har inte bemödat sig med att svara.

Fettsyror och triglycerider

Oljor och fetter innehåller olika fettsyror. Fettsyror består av glycerin och triglycerider. Ordet Tri betyder tre. Anna på Hudvårdsverkstan beskriver saken på ett enkelt vis: "Triglyceriderna är uppbyggda av tre stycken fettsyremolekyler som sitter fast i en glycerolmolekyl." I Nationalencyklopedin kan man läsa precis detsamma fast i en längre variant: "Fettsyror förekommer i naturen huvudsakligen bundna via esterbindningar med glycerol i triglycerider och fosfolipider som fetter."

Inom kemin är estrar enligt Svensk MeSH "kemiska föreningar som fås vid reaktion mellan en syra och en alkohol under avgång av vatten."

Enligt CIR produceras till exempel kapryl/kaprintriglycerider genom hydrolysering av kokosolja - man plockar bort glycerinet från oljan och separerar fettsyrorna som sedan blandas i rätt proportion och omförestras med glycerin. Hydrolysering betyder "kemisk sönderdelning", att man sönderdelar något, i det här fallet oljan, för att sedan nyttja dess beståndsdelar (fettsyror) i industriella processer. Enligt CIR's beskrivning sker produktionen av kapryl/kaprintriglycerider med hjälp av enzymer (lipaser) och sådana framställs industriellt. Enligt en produkttillverkare måste dessa industriellt producerade triglycerider renas ytterligare genom blekning och deodorisering med hjälp av lera, värme och ånga innan de är färdiga att användas som en kosmetisk råvara.

Organic Makers skriver såhär på sin sida om exempelvis triglycerider från kokosolja: "Caprylic/Capric triglycerid (CCT eller MCT: Medium Chain Triglycerides) är en ester (se ovan) av fettsyrorna kaprylsyra och kaprinsyra: mediumkedjade fettsyror utvunna ur kokosolja. Caprylic/capric triglycerider är en specifik fraktion, som ibland felaktigt kallas fraktionerad kokosnötolja, Caprylic/Capric Triglyceride är färglös, luktfri, smaklös och stabil."

Så trots att BIOselect's olusolja har ett 100 % vegetabiliskt ursprung och är Cosmoscertifierad så är den inte kallpressad och inkluderar en blandning av industriellt raffinerade (isolerade) fettsyror.

Vegetabiliskt

I detta kan det vara bra att komma ihåg att bara för att något är vegetabiliskt så behöver det inte vara ekologiskt. Vegetabiliska oljor behöver inte heller vara kallpressade utan kan också vara extraherade med hjälp av andra metoder. Därför är det viktigt att fråga produkttillverkaren hur deras oljor är producerade.

Och nu vet vi att olusolja inte är en ren kallpressad olja och att man väljer bort att nämna det där med industriell raffinering av fettsyror. Oops!

Vill du fortsättningsvis kunna läsa om innehållet i hudvårdsprodukter som marknadsförs som ekologiska och naturliga? För att kunna driva och utveckla Noterat på Ekohyllan så är jag beroende av annonsintäkter. Har du en adblocker installerad behöver du därför vitlista www.ekohyllan.nu Klicka här för att få veta hur du gör.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.