• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Vad är en onödig tillsats?

Vad är en onödig tillsats?

Vad är en onödig tillsats?

 

Vad är en onödig tillsats i en ekologisk produkt? Vad är en onödig tillsats i en naturlig produkt?

Parabener, silikoner och syntetiska dofter går naturligtvis bort eftersom dessa varken ska användas i ekologiska eller naturliga produkter. Ändå ser jag ofta varumärken som skriver just detta att ”produkterna innehåller inga onödiga tillsatser såsom parabener, silikoner och syntetiska dofter”. Det är ju helt orelevant i sammanhanget och är enbart till för att få mig som konsument på kroken.

Men vad är då en onödig tillsats i produkter som marknadsförs som ekologiska och naturliga? Innehåller sådana produkter onödiga tillsatser? Hur kritisk ska jag som konsument vara när jag handlar sådana produkter? Eller behöver jag alls vara kritisk?

Jag landar alltid i att det är upp till var och en att dra sina egna slutsatser för att kunna ta ett eget välgrundat beslut. Men för att komma dithän så måste man ju såklart ha någon sorts kunskap om hur en kemikalie produceras och vad den består av – exempelvis om ämnet är isolerat ur någonting och kanske därefter uppblandat med något annat eller om kemikalien är tillverkad med hjälp av biotekniska svampar (mögel) som får äta på spannmål som inte är ekologiska. Ja, det är bara ett par exempel.

Hur mycket vill du som konsument att en kemikalie ska vara bearbetad eller ”uppfunnen” innan den används i din naturliga produkt som bär en ekocertifiering? Jag har skrivit om vad som är tillåtet inom industrin här.

Jag säger inte att certifierade produkter inte är bra. Det jag säger är att för att jag som konsument ska kunna ta ett beslut om en produkt inte innehåller någon onödig tillsats så måste jag också känna till att certifieringsorgan tillåter flera olika industriella produktionsprocesser, bland annat de ovan nämnda.

Utifrån ovanstående så blir ju definitionen ”onödig tillsats” i sig faktiskt väldigt subjektiv, tänker jag.

Det är ju till och med så att vatten kan vara en onödig tillsats och vatten är ju bara vatten och inte på något sätt bearbetat inom industrin. Men vi måste hushålla med vatten, tänker jag, så varför ska en produkt innehålla vatten om det inte vore för att producenten vill få till en viss konsistens på sin produkt? Utifrån min egen erfarenhet så behövs det bevisligen inte vatten för att till exempel tillverka en hudvårdsprodukt. Och ändå innehåller i stort sett alla produkter på ekohyllan vatten.

Några varumärken skojar till det och använder fruktvatten, blomvatten eller te och en hel del använder aloeverapulver utblandat med vatten, men det är för att det inte går att få färsk aloevera och att då använda frystorkat pulver istället är då ett bra alternativ. Problemet med aloevera är att den kommer i många skepnader så där är det viktigt att känna till vad den innehåller eftersom att den både kan innehålla absorberande medel, bindemedel och stabilisatorer. Ja och till och med vara konserverad.

Annat man behöver känna till är att naturliga produkter kan innehålla nötsmör eller bara bestå av nötsmör, men produkter på ekohyllan kan också marknadsföras som ”smör” (ex. Bodybutter) och då vara en salig röra av industridesignade fetter och andra fabriksraffinerade kemikalier som man har blandat ut med exempelvis sheasmör och några väl valda naturliga oljor, några industriisolerade extrakt och aloeveran då förstås.

Och ovanpå allt detta så ska man som konsument kunna tolka vad det finstilta som alltid dyker upp på slutet av INCI-listan egentligen har för betydelse. Se texten nedan.

* Ingredients from certified organic farming
** Made with organic ingredients
100% natural origin in the entire product
31.4% of the total ingredients are from organic farming

Vad säger ovanstående finstilta text dig egentligen? Fundera.

Förutom ovan så har jag även lagt märke till att en del företag använder ordet ”Fresh” i sin marknadsföring. Man vill liksom trycka på att produkterna innehåller "färska" ingredienser. Men många gånger ser jag trots detta en hel del industriellt designade kemikalier i dessa produkter. Det kan t ex vara lipider, proteiner men också exempelvis hyaluronsyra och betain - fabriksstylat med andra ord och knappast något som jag själv skulle vilja kalla "färskt".

Det är såklart tolkat ur min synvinkel – från ett perspektiv där jag har skaffat mig kunskap om hur olika kemikalier produceras. Det är min utgångspunkt och ja, den är ju ändå subjektiv eftersom allt det jag skriver om inte är skrivet i sten – alla har vi våra egna krav som baseras på den kunskap vi har men också på vad vi tycker är relevant i sammanhanget.

En onödig tillsats för ett företag som marknadsför naturliga ekocertifierade produkter "en masse" kanske inte trots detta ändå inte är en onödig tillsats för dig, baserat på din kunskap, uppfattning och smak om vad som på riktigt är naturligt. Eller så är det en onödig tillsats, återigen baserat på ovan nämnda kriterier.

Så vad är en onödig tillsats för dig?

Psst... Jag har kollat igenom olika tjänster på nätet som på ett eller annat vis hjälper oss konsumenter att analysera innehållet i hudvårdsprodukter.

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.