• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Unilever’s nya planeträddare – Love Beauty and Planet

Unilever - Love Beauty and PlanetUnilever's nya planeträddare

Gahhh... Jag möttes alldeles nyss av rubriken Unilever expands its new eco beauty brand: Love Beauty and Planet och tänkte att det ska ju bli spännande att undersöka detta lite närmre. Unilever med en fot i margarinindustrin, en i matvaruföretaget Knorr, en i Vaseline, en i kosmetikaföretaget Elizabeth Arden och företag som Axe, Dove, Pepsodent... och mängder med syntetiska kemikalier i bagaget.

Nåväl, jag läser att det här är den första varumärkeslanseringen för kroppsvårdsprodukter som gjorts av denna multinationella konsumentvaruproducent på 20 år och man tycks nu knappa in på marknaden för skönhetsprodukter där ord som etiskt och miljömedveten är viktiga. Tydligen så lovar man också att alla ingredienser senast 2020 ska komma från certifierat hållbara källor, enligt enligt artikeln som jag just nu läser.

Jag kikar in på deras sida för deras så sprillans nya varumärke och får se en hel del färgglada och vackra bilder som naturligtvis har till uppgift att stärka deras "statement" - love, beauty and planet. Visst känns det lockande, det kan jag inte förneka. Men jag tycker nog att det är lite underligt att de under rubriken ingredienser enbart listar fyra stycken - kokosvatten, arganolja, sheasmör och kokosolja. Det efterlämnar en vissen och otransparent känsla efter sig.

Unilever trycker på alla knappar samtidigt för att inte riskera att halka efter i sitt försök att rädda planeten , men tyvärr är det bara snygg fernissa för det verkar som att man gör allt för att dölja en mängd syntetiska skräpkemikalier. Kemikalier som i min värld lika gärna hittas i konventionell hudvård. Men jag läser vidare och kan ju inte undgå meningen "Vårt löfte är att alltid använda ingredienser av hög kvalitet som producerats på ett hållbart sätt", som blir så fruktansvärt irriterande när den används i ett sammanhang där den inte har någon som helst relevans. Man har till och med inkluderat alla ord som är värda att nämnas i beautysammanhang då man har döpt produktserien till - Love Beauty and Planet. 

Vad hjälper det att man redovisar sina koldioxidutsläpp och använder 100 % återvunna material för att tillverka flaskorna, när innehållet består av helt onaturliga substanser? Mindre avfall är ju toppen, men det rimmar illa med ett kemikaliespäckat innehåll, tycker jag. Varför inte istället använda färre och mer naturliga kemikalier? Och skulle det vara för mycket begärt att satsa på ett innehåll av enbart ekologiskt certifierade helt naturliga ingredienser?

På deras sida kan jag läsa "Vi tillsätter lite godhet i alla våra underbara produkter. Var och en av våra kollektioner innehåller ekologiska och hållbara ingredienser hämtade från platser över hela världen." Det där går ju att tolka lite som man behagar och jag behagar att tolka saken med betoning på just ordet "lite" som i "i det närmaste inget naturligt alls" och jag tänker att de får det tufft om de ska berätta hur få ekologiska ingredienser de faktiskt använder. För att förtydliga så innehåller produkterna som mest fem, vad jag skulle kalla för naturliga ämnen. De där har man sedan blandat upp med mer än tjugo industriella bulkkemikalier per produkt. Att produkterna är hållbara betyder ju varken att de är naturliga eller ekologiska.

Unilever själv skriver på sin sida att "Vi förvärvar inte enbart utan växer på egen hand genom att skapa nya märken som har hållbarhet i hjärtat av produkten. Som exempel kan vi nämna den veganmärkta hudvårdserien Love Beauty Planet som använder naturliga ingredienser och förpackningar i återvunnet material." vilket betyder precis det de säger, varken mer eller mindre. Dessa ord säger ingenting om hur mycket av innehållet i exempelvis deras duschgel som är naturligt. Att något är naturligt har också olika betydelse beroende på vilken sida av staketet man befinner sig - om man är konsument eller om man driver en industri. I min värld är det väldigt tydligt att de lägger mycket krut på att ge ett grönt intryck men att de helst vill komma så billigt undan som möjligt.

Man skriver att "I takt med att vi arbetar för att göra både planeten och dig vackrare, så lovar vi att vara ärliga varje steg på vägen och vi räknar med att du ska hålla oss ansvariga." Okej, då får vi väl se hur ärliga de är. Frågor som gick iväg till dem är följande:

 1. Vad anser ni att Paraffinum Liquidum och Petrolatum tillför vår planet och vår skönhet?
 2. Vad anser ni att följande syntetiska kemikalier tillför vår planet och vår skönhet; Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Carbomer, Polysorbate 60, Polysorbate 20, Acrylates Copolymer, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspol, Acrylates/Beheneth-25 Methacrylate Copolymer, PEG-150 Distearate, PEG-180M, PEG-33, PEG-14, PEG-8 Dimethicone, Dimethicone, Dimethicone Crosspolymer, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Sodium Hyaluronate, Tromethamine, PEG-150 Pentaerythrityl Tetrastearate, PEG-4 Dilaurate, PEG-4 Laurate, PEG-4, PEG-150 Distearate, Styrene/Acrylates Copolymer, t-Butyl Alcohol, Pentylene Glycol, Isoceteth-20, Sodium Nitrate, Triethanolamine, Behentrimonium Chloride, Hydroxyethylcellulose, Pentylene Glycol, Butylene Glycol, Methylpropanediol, 1,2-Hexanediol, PPG-9, Polyquaternium-10, Isoceteth-20, Butane, Isobutane, Propane, BHT, Cellulose Gum, Hydroxyethyl Urea och Dipropylene Glycol.
 3. Om jag frågar er om ni kan berätta för mig hur produktionsprocessen ser ut och vilket ursprung ovanstående kemikalier har, skulle ni då berätta det för mig?
 4. Vad anser ni att följande silikonbaserade ingredienser tillför vår planet och vår skönhet; Cyclopentasiloxane och Dimethicone Crosspolymer.
 5. Om jag frågar er om ni kan berätta för mig hur produktionsprocessen ser ut för ovanstående kemikalier, skulle ni då berätta det för mig?
 6. Vad anser ni att följande syntetiska konserveringsmedel tillför vår planet och vår skönhet; Iodopropynyl butylcarbamate, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin och DMDM Hydantoin.
 7. Om jag frågar er om ni kan berätta för mig hur produktionsprocessen ser ut och vilket ursprung ovanstående kemikalier har, skulle ni då berätta det för mig?
 8. Vad anser ni att följande syntetiska tensider tillför vår planet och vår skönhet; Sodium Lauryl Sulfate, PPG-2 Hydroxyethyl Cocamide, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauroyl Glycinate, Coco-Glucoside, Cetearyl Glucoside, Sodium Cetearyl Sulfate och Sodium Lauroyl Isethionate.
 9. Om jag frågar er om ni kan berätta för mig hur produktionsprocessen ser ut och vilket ursprung ovanstående kemikalier har, skulle ni då berätta det för mig?
 10. Vad anser ni att syntetiska dofter så som Alpha-Isomethyl Ionone tillför vår planet och vår skönhet?
 11. Vad anser ni att följande syntetiska kemikalier tillför vår planet och vår skönhet; Hydroxyacetophenone, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Etidronic Acid och Disodium EDTA.
 12. Om jag frågar er om ni kan berätta för mig hur produktionsprocessen ser ut och vilket ursprung ovanstående kemikalier har, skulle ni då berätta det för mig?
 13. Skulle ni vilja berätta för mig vilket ursprung följande kemikalier har; Hydroxypropyl Cyclodextrin, Isopropyl Alcohol, Sodium Benzoate, Benzoic Acid, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Isopropyl Myristate, Maltodextrin, Sodium Hydroxypropyl Starch Phosphate, Lauric Acid, Capric Acid, Caprylic Acid, Stearic Acid, Glycol Stearate, Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Stearamide AMP, Caprylyl Glycol, Glyceryl Hydroxystearate, Arachidic Acid, Cetyl Palmitate, Hydroxystearic Acid, Palmitic Acid, Panthenol, Allantoin.
 14. Om jag frågar er om ni kan berätta för mig hur produktionsprocessen ser ut för ovanstående kemikalier, skulle ni då berätta det för mig?
 15. Skulle ni vilja berätta för mig om följande doftämnen kommer från naturliga eteriska oljor eller om de är tillsatta; Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool, Benzyl Alcohol, Benzyl Salicylate, Geraniol, Coumarin, Citral, Limonene, Citronellol, Hydroxycitronellal
 16. Skulle ni vilja berätta för mig vilket ursprung följande ingredienser har - Vegetable Oil samt Glucose? Är oljan kallpressad? Hur är råvaran till sockret bearbetat? Kommer råvarorna till både olja och socker från ekologiskt jordbruk?
 17. Skulle ni vilja berätta för mig vad termen "Parfum" döljer?
 18. Kommer citronsyran från svartmögel?
 19. Vilken kemikalie är tillsatt i Alcohol Denat?
 20. Varför använder ni hellre de ovan nämnda kemikalierna framför helt naturliga och ekologiska?
 21. Varför använder ni hellre fler än färre kemikalier?

På Love Beauty and Planet's sida skriver man att "Vi vill lämna ett ekologiskt fotavtryck som är så litet att det är som om vi inte fanns." vilket naturligtvis får mig att fundera över om det ändå inte är bättre att de kemikaliebantar. Jag menar att det rimligen torde ge ett mer minimalt fotavtryck. Sen hade vi ju det där att några få av deras ingredienser är etiskt framtagna. Och det är just detta, att det liksom räcker med några få sådana för att man ska kunna spinna vidare på att varumärket är etiskt.

Nåväl, på Unilever's sida kan jag också läsa följande "Vad finns i våra produkter? Vi vet att transparens är viktigt för våra kunder. De litar på att våra produkter är säkra att använda för dem och deras familjer men också för miljön."

Som sagt så skickade jag en drös med frågor till Unilever men den sortens transparens som jag letade efter måste jag leta efter någon annanstans. Deras korta svar löd:

"Hej!

Tack för att du har kontaktat oss!

Alla ingredienser som används i produkterna är godkända enligt gällande regler och lagar. Vi kan inte ge ut information om tillverkningsprocesser eller ursprung för specifika råvaror i produkterna, vi kan däremot berätta tillverkningsland för den färdiga produkten. Schampo, balsam och torrschampo är tillverkat i Italien. Hårmaskerna i Polen. Återkom om det var något specifik produkt du undrade över.

Du finner mycket information om ingredienser, support för planeten, förpackningarna m.m på hemsidan https://www.lovebeautyandplanet.com/us/en/home.html"

I min värld finns det inga genvägar, antingen läser man innehållsförteckningen och ställer obekväma frågor eller så får man helt enkelt nöja sig med en kemikaliesoppa som denna, som konserverar (ha, ha 🙂 ) storindustrins fallenhet för billigt skräp.

Irriterande är det också att jag då jag ska använda kontaktformuläret på deras sida tvingas uppge min adress. Det tycker jag är att gå lite för långt.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.