• Become a Patron!

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis.

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Saponiner och leror

Saponiner

Saponiner är växtämnen som fungerar som tvål. De finns bland annat i såpnejlika och i kvillaja, men man kan också laka ur björklöv för att få fram dem. Man kan till exempel dra ut saponinerna med hjälp av alkohol eller vatten. Dunstar man då av vattnet kan man få saponinerna i pulverform. Läs mer på Shenet.

Industrin har naturligtvis inte varit sena med att utifrån dessa växter utveckla "naturliga" tensider och för att inte skövla alla träd vid tillverkning av kvillajabarksextrakt tar man tillvara mer än bara barken. Det är ju bra att man tar sitt ansvar för miljön, men *FAO skriver att "... extraktet kan behandlas med stabiliseringsmedel, såsom äggalbumin eller polyvinylpyrrolidon..." samt att "... laktos och maltodextrin kan tillsättas... ". Dessutom kan extraktet innehålla konserveringsmedel. Vissa extrakt kan till och med vara kemiskt blekta för att passa i produkter med ljust innehåll. Eller som en producent uttrycker saken "Saponiner erhålls genom speciella extraktioner, avlägsnande av både icke önskvärda medföljande ämnen från extrakten och oönskade lösningsmedel, bland andra processer."

*FAO skriver också "Att extraktet av kvillajabark skummar garanterar nödvändigtvis inte renheten eftersom detta även kan uppnås genom att blanda extraktet med andra billiga saponinkällor såsom extrakt av den mexikanska plantan Yucca Schidigera."

Kosmetikatillverkare kan även köpa såpnejlikeextrakt, utblandat med vatten och glycerin. Naturligtvis är det konserverat. Emellertid så finns det även torkad såpnejlikeroot som bara är just torkad.

Jag har skrivit mer om extrakt här.

Såpnötter

Saponinrik frukt, eller såpnötter som de också kallas, plockas och torkas och används som både tvättmedel, tvål och schampo. Emellertid industriprocessas dessa frukter också till saponinrika kompositioner, både flytande och pulver. Det visar några patent i frågan härhär och här.  De stämmer ganska så bra överens med vad som år 2010 skrevs i ett examensarbete för trädgårdsingenjörer  - Frukten delas och läggs i vatten, fruktköttet rensas bort, extraktet renas och ammoniumsulfat tillsätts för att fälla ut saponinerna. Därefter tillsätts andra ämnen för att göra saponinerna mer tillgängliga, torkning, filtrering, rening för att ta bort de ämnen som tillsattes för att saponinerna skulle bli mer tillgängliga och slutligen är det dags för spraytorkning. Det kan ju knappast sägas vara varken naturligt eller ekologiskt.

Det finns dock även pulver som är gjort av nötter som bara torkats och malts. Annars går det lika bra med såpnötter som är hela.

Rhassoul och andra leror

Det finns många olika sorters leror, men ett exempel är Rhassoul (Ghassoul) som importeras från Marocko. Den här leran har använts som tvål och schampo i över flera hundra år. Enligt Société du Ghassoul är den enda kända Ghassoulmineralfyndigheten belägen i Moulouyadalen, 200 km från staden Fes i Marocko. Leran tvättas med vatten och sprids sedan ut på en plan yta. När leran har stelnat samlas den upp och transporteras till en krossenhet där man maler den till pulver.

Sen finns det förstås rödlera som får sin färg av en rik halt av järnoxid, men kan enligt Shenet även brännas. Vitlera finns i några olika varianter så som kaolin och bentonit och valklera som också kallas för Fuller's earth. Enligt Shenet innehåller många leror kaolin och här ska man tydligen se upp då "Massan slammas med vatten och behandlas med syror innan det torkas och pulveriseras".

Andra källor

*FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations)

Clay Processing - EPA

Understanding Kaolin Processing, Mining and Uses

China Clay Producers Association

Clay manufacturing - Lhoist

Relaterat innehåll från bloggen