• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Tvål och tensider

Skillnaden mellan naturliga tensider och andra tensider

Både naturliga tvål och industriella tensider skummar och rengör. Tvålmolekyler finns faktiskt i naturen. De kallas för saponiner och sådana hittas i vissa växter. De där industridesignade tensidmolekyler som ofta syns i innehållsförteckningen på tvål som marknadsförs som ekologiska och naturliga finns däremot inte i naturen. Tvål har funnits i tusentals år, men industriella tensider har funnits i mindre än hundra år. Emellertid fortsätter marknaden för tensider att växa och istället för att basera produktionen på råolja har man nu gått över till råmaterial som plantoljor, men även olja från alger. Det finns hur många tensider som helst.

Det har blivit väldigt mycket enklare för tvåltillverkare att tillverka flytande tvål. Det är ju bara att beställa hem någon tensid – inköpt från annat land - och blanda med vatten, emulgeringsmedel, konserveringsmedel och några örter. Klart! När man tillverkar vanligt fast tvål behövs det inte mer än en process - oljor som förtvålas, medan det behövs många procedurer innan de ursprungliga oljorna blir till en färdig tensid. I INCI-förteckningen på fast tvål skrivs de förtvålade oljorna ut exempelvis så här: Sodium olivate, Sodium cocoate, Sodium Canolate, Sodium shea butterrate, Sodium laurate osv.

Fast nu var jag inte riktigt rättvis för det finns faktiskt flytande tvål som inte innehåller industriella tensider utan istället innehåller försåpade oljor. I INCI-förteckningen på flytande tvål skrivs de förtvålade oljorna ut exempelvis så här: Potassium olivate, Potassium cocoate, Potassium Canolate osv.

Tvålhistoria på Shenet

Relaterat innehåll från bloggen