•  

  Tycker du om det du läser?

 • Bjud mig på en kopp kaffe

Tips på naturliga mygg och fästingmedel

Tips på naturliga mygg och fästingmedel

Tips på naturliga mygg och fästingmedel

Vill du också slippa småkrypen?

Det börjar bli dags att plocka fram motmedel mot småkrypen. Kanske det är fler än jag som letar efter mygg-, och fästingmedel som har ett mer naturligt innehåll, tänker jag. Så jag har gått igenom några produkter som marknadsförs som naturliga, ekologiska och växtbaserade. Jag passar också på att tipsa om produkter som jag själv tycker har ett mer naturligt innehåll. Sen har jag lagt in ett recept på ett spray som jag själv brukar göra. Så, håll till godo 🙂

 • Sjö & Hav Mygg + Fästingspray innehåller förvisso ekologisk citroneukalyptusolja. Men produkten innehåller också Citriodiol® samt isopropanol. Citriodiol är ett handelsnamn för en produkt som tillverkas av företaget Citrifine så jag bestämde mig för att skicka några frågor till dem. Jag fick dock ett något irriterat svar (som att de har letat efter min blogg trots att jag inte har uppgett att jag har en sådan) och att man minsann inte påstår att produkten är naturlig utan "we quite clearly state that it is naturally sourced". Jag får också en lång utläggning om produktens säkerhet och att de lägger mycket pengar på att få fram så mycket information som möjligt som stödjer detta. Jag får alltså inget svar om hur produktionsprocessen för Citriodiol ser ut, men på deras sida kan jag läsa att Citriodiol® bildas genom att man modifierar eucalyptusoljan vilket beskrivs så här "När den eteriska oljan i bladen på Eucalyptus citriodora-trädet mognar, omvandlas den huvudsakliga beståndsdelen i oljan, citronellal, gradvis till PMD. Produktionen av Citriodiol® påskyndar denna naturliga process, vilket resulterar i en olja med hög PMD-halt med mindre isopulegol, citronellol och acetalbeståndsdelar."
 • Sjö & Hav Mygg Roll-on innehåller förutom ekologisk citroneukalyptusolja även vad som beskrivs som "kosmetisk emulsion". Det är ju klart att jag undrar vad den här emulsionen innehåller, men nej, jag har inte frågat.
 • OZami dofthalsband beskrivs som ekologiskt och giftfritt. Som vanligt så tror jag det när jag ser det. Tänkte skicka iväg frågor om innehållet till tillverkaren, men kunde inte hitta dem, så jag ställde frågorna via en återförsäljare (Kattkompaniet) som också gjorde ett försök att få svar från grossisten - tyvärr ingen utdelning här heller. Hur som helst så består produkten av  89,99% polyester, 9,95% Citrongräs, 0,06% olja. Är detta något vi vill kalla ekologiskt och naturligt?
 • Incognito Myggspray marknadsförs som 100 % naturligt. Sprayen innehåller eteriska oljor som är ekologiska, alkohol och vatten, men även en substans som heter Citrepel 75. Ämnet produceras från naturliga eteriska oljor läser jag mig till. Det är ju bara frågan om hur? Nåväl, jag får svaret att man i produktionsprocessen försöker efterlikna den sönderdelningsprocess som kan ske naturligt i eteriska oljor, då ett ämne som kallas för PMD (p-menthane, 3,8-diol) bildas. Det man trånar efter är att få fram en olja med mycket högre halt av just PMD och det görs med hjälp av hydrolys. I processen används vatten och syra, men vilken syra det rör sig om får jag aldrig veta. Dessutom meddelar man mig att både raffinerad och oraffinerad olja används. Tja, vill vi kalla detta 100 % naturligt egentligen?
 • No Skito Mygglotion sägs vara baserad på naturliga ingredienser. Kom ihåg att om något är baserat på något så betyder det inte per automatik att den färdiga kemikalien är naturlig. Med ett innehåll beståendes av citronsyra, PEG-kemikalier, härdad ricinolja, industridesignade fettsyror, konserveringsmedel, TEA-kemikalie osv, hade det varit mer passande med namnet "So Shit".
 • Mosi-guard marknadsförs som ett "... effektivt växtbaserat insektsmedel". I alla fall kan jag läsa detta på produkttillverkarens sida. Men om man kikar närmare på innehållsförteckningen för deras Lemon Eucalyptus Roll-on så står det både det ena och det andra där. Exempelvis Isohexadecane (från petroleum), Diisopropyl Adipate (från isopropanol och adipinsyra), PEG-kemikalier, Disodium EDTA (i produktionen används formaldehyd) samt andra kemikalier med ursprung eten som för det mesta kommer från petroleum. Plus det verksamma ämnet som är Citriodiol® som jag har beskrivit ovan. Vill vi kalla denna produkt för växtbaserad?
 • WAP: 2 Fästingsalva - Produkten marknadsförs som ekologisk och naturlig. Så här skriver tillverkaren på sin sida "Fästingsalva är ett miljövänligt, ekologiskt och effektivt alternativ som innehåller hållbart odlade ingredienser utan tillsatser – snällare mot din hund och mot naturen." Ja (!), den är faktiskt mer naturlig jämfört med många andra produkter på marknaden, men vad företaget tänker när de skriver att produkten är utan tillsatser kan man ju fundera över. I min värld innehåller produkten dock kemikalier som känns lite onödiga och det är laurinsyra (Lauric acid - industridesignad fettsyra), natriumbensoat (Sodium Benzoate - konserveringsmedel) och kaliumsorbat (Potassium Sorbate - konserveringsmedel).
 • MyggA, FästinG, Autan, US622, Centaura och Djungelolja är inte ens lönt att ta upp tycker jag. I min värld är de inte naturliga.

Av de sju produkter jag kikade igenom så fanns det bara en enda som skulle kunna kvala in som nästan naturlig. Så som jag ser på saken vill jag tillägga. Synd bara att den innehåller industridesignat fett och konserveringsmedel. Min poäng med detta är som alltid att visa vägen till hur viktigt det är att själv ta reda på vad produkterna innehåller. Då är det bra att ha lite kunskap om hur INCI-systemet fungerar.

Tips på naturliga produkter

Om du ska köpa myggmedel som har ett lite mer naturligt innehåll så kika igenom listan nedan. Här tipsar jag om produkter som står högst på min lista.

Jag har lagt in annonslänkar till några butiker och hoppas att du också gillar dem 🙂

Mygg-, och fästingmedel för människor

 • Akamuti - Fly away Bug Roll On (Handla varumärket hos Jordklok)
 • Badger Balm - Bug Repellent Balm Tin (Handla varumärket hos Jordklok)
 • Wooden Spoon - Outdoor Body Spray (Darling Eco)
 • Kaliflower Organics - BUG OFF! Organic Outdoor Oil (Handla varumärket hos Svensk Hälsokost)

Mygg-, och fästingmedel för djur

Vill du få fler tips på produkter med ett mer naturligt innehåll till både kroppen, knoppen och hemmet så rekommenderar jag förstås min app RekoKollen.

Hemmagjort insektsspray

Nåväl, jag skulle i alla fall vilja tipsa om ett helt naturligt spray som jag själv brukar göra. Dessvärre har jag inga bestämda mått utan tar vad jag själv tycker. Vitlök är giftigt för hund och katt så tänk på det när du gör detta.

 • 5 dl vatten
 • Pressa i vitlök
 • 1-2 citroner
 • timjan
 • rosmarin

Låt sjuda en stund, sila av och häll på sprayflaska. Sen är det bara att spraya på.

Om man istället vill göra myggmedel av eteriska oljor så tycker jag att Organic Makers har ett bra recept.

Om giftiga ämnen för djur samt biocidprodukter

Om du funderar över att använda vitlök till din fyrbenta vän så avråder jag dig från att göra det. Det är nämligen giftigt för hundar och katter. Jag råder dig också att läsa vad Kemikalieinspektionen skriver om mygg-, och fästingmedel på sin sida. Därför har jag lagt in länkar till detta nedan.

Torslanda djurklinik

Medel mot skadedjur och insekter

Frågor och svar om biocider

Psst... Jag hittade en intressant artikel om vad som avgör om det finns mycket fästingar och var de trivs bäst.

Och här hittar du kuriosa om insektsmedlens historia

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.