• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Tio-i-topp 2019

Tio-i-topp-2019

Tio-i-topp 2019

Idag är det den 13 december 2019 och Lucia. En lugn dag skulle jag vilja kalla det eftersom jag bara ska julpynta. Jo, jag har inte hunnit förut. Stressnivån har varit alldeles för hög, men idag ska jag försöka ta det lugnt, äta lussebullar, dricka glögg (ett par whisky slinker nog också ner) och julpynta. Adventsljusstaken kommer äntligen upp och jag kan redan nu känna lukten av den våta mossan som jag hämtar in från trädgården. Och ikväll ska julklappar slås in. Med andra ord, idag blir det bara mys.

Men så kom jag på att det kanske inte vore så dumt att dela med mig av de 10 mest lästa sidorna/inläggen under 2019. Så här kommer de 🙂

1 - Tensider

 • En sida som har gått varm under året. Den plockade jag dock bort i dagarna eftersom att information om tensider framöver kommer hittas i tjänsten KemikalieKollen.

2 - Solskyddskrämer – en liten jämförelse

 • Här tog jag fram en liten jämförelse mellan olika solskyddsprodukter som marknadsförs som just ekologiska och naturliga. Det var tydligen uppskattat. Inlägget hittar du här.

3 - Vad är Olus oil?

 • Det skulle bli ett kort inlägg, men som vanligt blev det lite maffigt då jag upptäckte att det handlade om en blandning av oljor istället för, som jag trodde, bara en kallpressad olja. Det var en luring. Inlägget hittar du här.

4 - Medvetet fulspel eller ekologiskt certifieringsfusk?

 • Jag såg en annons om att Gekås att tagit in Sasco i sitt sortiment och var ju bara tvungen att granska innehållet i ett försök att övertyga mig själv om att det verkligen var så ekologiskt och naturligt som påstås. Jag jag ställde in kikarsiktet på innehållet i Sascos produkter men jag passade också på att kika på innehållet i Björn Axén's då nyligen lanserade serie med ekologiska hårvårdsprodukter. Det blev en dramatisk händelse. Inlägget hittar du här.

5 - Oleokemikalier

 • Listan med oleokemikalier var också något som ni läsare gillade, men också denna plockade jag bort nyligen. Detta för att flera av dessa kommer hittas i tjänsten KemikalieKollen.

6 - Xylitol, kokossocker eller Stevia?

 • Det här var egentligen ett gammalt inlägg från min förra blogg som jag tyckte passade även här, men då Xylitolproduktion ges en närmare beskrivning i tjänsten KemikalieKollen tog jag helt enkelt bort sidan härifrån.

7 - Fysikaliska solskyddsfilter

 • Info kring solskyddsfilter verkar också vara något som många vill läsa om, särskilt då fysikaliska UV-filter är vanliga i solskyddsprodukter som säljs som naturliga eller ekologiska. Sidan hittar du här.

8 - E-vitamin

 • Jag kan tänka mig att om man är intresserad av naturlig/ekologisk hudvård så är man också intresserad av hur dessa produkter konserveras. Men det är dock en gissning eftersom att sidan om E-vitamin tycks ha varit läsvärd. Mer information om just E-vitamin beskrivs framöver i tjänsten KemikalieKollen, vilket är anledningen till att jag har tagit bort sidan härifrån.

9 - Tvål och såpa

 • Jag tror att många som köper eko/naturliga schampon/tvål är intresserade av skillnaden mellan just tensider och tvål. Åtminstone tycks många ha funnit sidan om tvål och såpa spännande kanske också för att tvål faktiskt är en tensid, om än en naturlig sådan. Sidan hittar du här.

10 - Maria Åkerberg – kunde inte bry sig mindre

 • Jag har kikat på innehållet i många produkter och dessutom varit våglig nog att publicera vad jag har hittat här på bloggen. För det har jag fått en del skit. I detta tycker jag att det är värt att nämna att jag som konsument har ett intresse av att få information om det jag köper - även om produkten står placerad på ekohyllan. Ekohyllan ska ju inte vara skyddad från insyn bara för att dess produkter marknadsförs under grönare flagg. Så därför har jag svårt att smälta att vissa företag som tillverkar sådana produkter känner sig hotade när jag inkommer med frågor om innehållet. Och vissa anser sig också vara berättigade till att inte svara på frågorna. Maria Åkerberg var en av dem. Men till min glädje upptäckte jag dock att produkterna från detta företaget hade fått ett annat innehåll och som en självklarhet noterade jag ju detta - helt öppet för dig som konsument att läsa på min blogg. Inlägget hittar du här.

Med detta önskar jag dig som följer min blogg en skön och avkopplande jul och ett gott nytt år, så hörs vi av nästa år.

Tjingeling!

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.