•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

Saponiner

Saponiner

Saponiner är växtämnen som fungerar som tvål. De finns bland annat i såpnejlika och i kvillaja, men man kan också laka ur björklöv för att få fram dem. Man kan till exempel dra ut saponinerna med hjälp av alkohol eller vatten. Dunstar man då av vattnet kan man få saponinerna i pulverform. Detta kunde man läsa på sidan Shenet när den fanns. Sidan har tyvärr plockats bort men var en fantastisk sida med mycket information. Du hittar en cachad version här.

Industrin har naturligtvis inte varit sena med att utifrån dessa växter utveckla "naturliga" tensider och för att inte skövla alla träd vid tillverkning av kvillajabarksextrakt tar man tillvara mer än bara barken. Det är ju bra att man tar sitt ansvar för miljön, men *FAO skriver att "... extraktet kan behandlas med stabiliseringsmedel, såsom äggalbumin eller polyvinylpyrrolidon..." samt att "... laktos och maltodextrin kan tillsättas... ". Dessutom kan extraktet innehålla konserveringsmedel. Vissa extrakt kan till och med vara kemiskt blekta för att passa i produkter med ljust innehåll. Eller som en producent uttrycker saken "Saponiner erhålls genom speciella extraktioner, avlägsnande av både icke önskvärda medföljande ämnen från extrakten och oönskade lösningsmedel, bland andra processer."

FAO* skriver också så här: "Att extraktet av kvillajabark skummar garanterar nödvändigtvis inte renheten eftersom detta även kan uppnås genom att blanda extraktet med andra billiga saponinkällor såsom extrakt av den mexikanska plantan Yucca Schidigera."

Kosmetikatillverkare kan även köpa såpnejlikeextrakt, utblandat med vatten och glycerin samt konserverat med fenoxietanol. Emellertid så finns det även torkad såpnejlikeroot som bara är just torkad.

Jag har skrivit mer om extrakt här.

Såpnötter

Saponinrik frukt, eller såpnötter som de också kallas, plockas och torkas och används som både tvättmedel, tvål och schampo. Emellertid industriprocessas dessa frukter också till saponinrika kompositioner, både flytande och pulver. Det visar några patent i frågan härhär och här.  I ett examensarbete för trädgårdsingenjörer som skrevs redan 2010 kan man till exempel läsa att frukten delas och läggs i vatten, fruktköttet rensas bort, extraktet renas och ammoniumsulfat tillsätts för att fälla ut saponinerna. Därefter tillsätts andra ämnen för att göra saponinerna mer tillgängliga, därefter torkning, filtrering, rening för att ta bort de ämnen som tillsattes för att saponinerna skulle bli mer tillgängliga och slutligen är det dags för spraytorkning.

Det finns dock också pulver som är gjort av nötter som bara torkats och malts. Annars går det lika bra med såpnötter som är hela.