•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

Grönare tensider men…

Grönare tensider men

Tensider med biologiskt ursprung

För några dagar sedan publicerade jag ett inlägg om gröna rengöringsmedel och alldeles nyss när jag satt här och läste om tensider så råkade jag på en artikel, skriven av Evonik. (Evonik är ett av världens ledande specialkemikalieföretag som har slagit sina påsar ihop med Unilever.) Här är förresten en lista på alla områden inom vilka man till exempel utvecklar kemikalier.

Nåväl, det visade sig att Evonik har ett eget nätmagasin och i detta kan man läsa hur viktigt det är med tensider... eller förlåt mig, hur viktigt det är med hållbara produkter. Och i just denna artikeln kan man läsa om hur de har utvecklat effektiva tensider som har ett biologiskt ursprung. Labbproducerade bakterier för att vara exakt.

Självklart kan man inte låta bli att nämna att varje år uppgår den globala försäljningen av sådana tensider till mer än 4 miljarder US-dollar och att enligt experterna kommer det ske en ökning till 5,5 miljarder dollar 2022. Man skulle kunna säga att storindustrin som redan tjänar storkovan, kommer tjäna ännu mer pengar.

I detta kan man läsa att Evonik överväger att bygga en ny större produktionsanläggning. Ouch! Den tog där den skulle. För trots att vi numera talar om hållbara kemikalier och grön kemi så verkar det fortfarande vara tillväxt som gäller och vi fortsätter konsumera som om ingenting har hänt - vi har bara bytt ut de vanliga rengöringsmedlen till de som står placerade på ekohyllan.

Bra att komma ihåg är att vi har använt tvål och andra rengörande molekyler i många herrans år, långt innan industridesignade tensider uppfanns. Det enda som egentligen har ändrats inom industrin är att man numera uppfinner tensider från bakterier (ex. Pseudomonas aeruginosa) istället för från fossil råvara.

Intressant om evig tillväxt

Sagor om evig tillväxt - Tidningen Syre

Hur kan en framtid utan tillväxt se ut? - Det FORMAS finansierade forskningsprogrammet ”Bortom BNP-tillväxt: Scenarier för hållbart samhällsbyggande”

Ett samhälle utan ekonomisk tillväxt – funkar det? - Forskning.se

Min egen gamla recension av boken Att svära i kyrkan - en Steg3-antologi.

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.