• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Tensider i ekologiska schampon

Tensider i ekologiska schampon

Tensider i ekologiska schampon

Vi har vant oss vid tensidbaserade schampon, men förr var det vanligare med tvålmolekyler när vi tvättade oss.

Coco-glucosides, Decyl Glucosides och Lauryl Glucosides är exempel på tensider som marknadsförs som ”Sockertensider”. Kan ju få vem som helst att tro att det är hur naturligt som helst, tänker jag. Dessa tensider tillverkas dock av industriellt producerad fettalkohol och industriellt utvunnen glukos. Fettalkoholer kan tillverkas från exempelvis fettsyror som raffineras ur naturliga oljor och glukosen kan till exempel komma från majs. I detta kan det vara bra att fråga om de ursprungliga oljorna kommer från ekologiskt odlade grödor men passa också på att fråga om den där majsen är ekologiskt odlad. Dessa industriella tensider är inte detsamma som den där naturliga tensiden som vi kallar för tvål.

Industrin utvecklar fler och fler avancerade tekniker med vilka man kan framställa nya och innovativa gröna tensider. Biotensider* är tensider som produceras av exempelvis jäst och bakterier (mikroorganismer) som odlas biotekniskt. Intresset för mikrobiella tensider ökar eftersom de räknas som miljövänliga och för att vegetabiliska oljor från raps och majs kan användas i produktionen. Ja, forskningen går som sagt framåt – mot bioteknikhållet, och man menar att det öppnar nya perspektiv för ökad produktion och avkastning. Självfallet gör det det. Men frågan är – kommer man att kalla produkter som innehåller sådana tensider för ekologiska eller kanske bara naturliga?

Exempel på ”eko”-godkända tensider

 • Decyl Glucoside
 • Coco-glucoside
 • Sodium coco-sulfate
 • Lauryl Glucoside
 • Cocamidopropyl betaine
 • Sodium Cocoyl Glutamate
 • Ammonium Lauryl Sulfate

Jag har även skrivit om tensider här (2020) och här (2015).

Som tur är så finns det en och annan produkt med ett mer äkta innehåll för oss som hellre vill använda sådana.

Intressant i det hela

Växtbaserade, planetvänliga och ekologiska rengöringsmedel

*Santos, D. K., Rufino, R. D., Luna, J. M., Santos, V. A., & Sarubbo, L. A. (2016). Biosurfactants: Multifunctional Biomolecules of the 21st Century. International journal of molecular sciences, 17(3), 401. https://doi.org/10.3390/ijms17030401

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

2 Kommentarer

 1. Använd inte ljus skrift. För många är den nästan oläsbar. Använd framförallt inte när något ska poängteras. Svart eller mörk skrift är alltid bäst.

  • Carina Lagerstedt Nilsson

   Det där har jag tänkt ändra på hur länge som helst. Tack för påminnelsen. Nu har jag ändrat till svart och en anings mörkare grön samt större typsnitt. Hoppas att det blev bättre 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.