• Become a Patron!

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis.

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Tensider i ekologiska schampon

Tensider i ekologiska schampon låter ju egentligen inte riktigt klokt. Tycker jag. Även om tvål räknas som en naturlig tensid så kan de nya industriella tensiderna inte vara ekologiska - om man ser till vad ordet ekologiskt egentligen betyder. Vi har vant oss vid tensidbaserade schampon, men förr var det vanligare med tvålmolekyler när vi tvättade oss.

Coco-glucosides, Decyl Glucosides och Lauryl Glucosides är exempel på tensider som marknadsförs som ”Sockertensider”, vilket ju naturligtvis får oss att tro att de är naturliga och ekoreko. En kort förklaring på framställningen av exempelvis Decyl Glucoside ser ut så här enligt sidan Shenet: Råmaterial är olja från exempelvis majs eller kokos. Den här oljan bearbetas med svavelsyra, kyla, press, destillering. Därefter bearbetas fettsyrorna med hög värme, tryck, vätgas och någon katalysator så att de blir till en fettalkohol. Nu är fettet helt omgjort och då låter man det reagera med glukos som i sin tur produceras av exempelvis plantageodlad majs, som i sin tur raffineras. Ett mycket bearbetat ämne alltså.

Industrin utvecklar fler och fler avancerade tekniker med vilka man kan framställa nya och innovativa gröna tensider – varje dag. Biotensider är tensider som produceras av exempelvis jäst och bakterier och sådana mikroorganismer är oftast biotekniskt framtagna. Intresset för mikrobiella tensider ökar eftersom de räknas som miljövänliga och för att billiga vegetabiliska oljor från raps och majs kan användas i produktionen. Ja, forskningen går som sagt framåt – mot bioteknikhållet, och man menar att det öppnar nya perspektiv för ökad produktion och avkastning. Självfallet gör det det. Men frågan är – kommer man att kalla produkter som innehåller sådana tensider för ekologiska eller kanske bara naturliga?

Exempel på ”eko”-godkända tensider

 • Decyl Glucoside
 • Coco-glucoside
 • Sucrose cocoate
 • Sodium coco-sulfate
 • Lauryl Glucoside
 • Cocamidopropyl betaine
 • Sodium Cocoyl Glutamate
 • Ammonium Lauryl Sulfate

Som tur är så finns det en och annan produkt med bättre innehåll för dig som hellre vill använda sådana.

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

2 Kommentarer

 1. Använd inte ljus skrift. För många är den nästan oläsbar. Använd framförallt inte när något ska poängteras. Svart eller mörk skrift är alltid bäst.

  • Carina Lagerstedt Nilsson

   Det där har jag tänkt ändra på hur länge som helst. Tack för påminnelsen. Nu har jag ändrat till svart och en anings mörkare grön samt större typsnitt. Hoppas att det blev bättre 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.