
Tensider i ekologiska schampon
Vi har vant oss vid tensidbaserade schampon, men förr var det vanligare med tvålmolekyler när vi tvättade oss.
Coco-glucosides, Decyl Glucosides och Lauryl Glucosides är exempel på tensider som marknadsförs som ”Sockertensider”. Kan ju få vem som helst att tro att det är hur naturligt som helst, tänker jag. Dessa tensider tillverkas dock inom storindustrin från fettalkoholer och glukos. Fettalkoholer kan tillverkas från exempelvis fettsyror som raffineras ur naturliga oljor och glukosen kan till exempel komma från raffinerad majs som inte behöver vara ekologisk. Dessa industridesignade tensider är inte detsamma som den där naturliga tensiden som vi kallar för tvål och såpa.
Industrin utvecklar fler och fler avancerade tekniker med vilka man kan framställa nya och innovativa gröna tensider. Biotensider* är tensider som produceras av exempelvis jäst och bakterier (mikroorganismer) som odlas biotekniskt. Intresset för mikrobiella tensider ökar eftersom de räknas som miljövänliga och för att vegetabiliska oljor från raps och majs kan användas i produktionen. Ja, forskningen går som sagt framåt – mot bioteknikhållet, och man menar att det öppnar nya perspektiv för ökad produktion och avkastning. Självfallet gör det det.
Exempel på ”eko”-godkända tensider
- Decyl Glucoside
- Coco-glucoside
- Sodium coco-sulfate
- Lauryl Glucoside
- Cocamidopropyl betaine
- Sodium Cocoyl Glutamate
- Ammonium Lauryl Sulfate
Jag har även skrivit om tensider här (2020) och här (2015).
Som tur är så finns det en och annan produkt med ett mer äkta innehåll för oss som hellre vill använda sådana och här tipsar jag om naturligt ekoschampo.
Intressant i det hela
Växtbaserade, planetvänliga och ekologiska rengöringsmedel
*Santos, D. K., Rufino, R. D., Luna, J. M., Santos, V. A., & Sarubbo, L. A. (2016). Biosurfactants: Multifunctional Biomolecules of the 21st Century. International journal of molecular sciences, 17(3), 401. https://doi.org/10.3390/ijms17030401
Tycker du om det du läser? Då kan du bjuda mig på en kopp kaffe. Då ger du mig en chans att kunna avsätta lite mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan.
Använd inte ljus skrift. För många är den nästan oläsbar. Använd framförallt inte när något ska poängteras. Svart eller mörk skrift är alltid bäst.
Det där har jag tänkt ändra på hur länge som helst. Tack för påminnelsen. Nu har jag ändrat till svart och en anings mörkare grön samt större typsnitt. Hoppas att det blev bättre 🙂