• Become a Patron!

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis.

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Xantangummi

Xantangummi

Xantangummi är en vanlig ingrediens i produkter som är ekocertifierade. Trots att ämnet inte är en ren jordbruksprodukt beskrivs det som ett naturligt förtjockningsmedel.

Xantangummi är industriellt framställt av glukos och mikroorganismer (bakterier). Under tillverkning renas ämnet med Isopropylalkohol som är en petrokemikalie. Glukosen i sin tur kan framställas från till exempel plantageodlad majs, som i sin tur också har raffinerats.

Det kluriga är att själva ordet ”naturligt” inte behöver betyda att ämnet Xantangummi är framodlat från ett frö eller kommer direkt från en växt eller att ämnet är minimalt processat. I det här fallet refererar ordet naturligt till något som inte skulle ha funnits i naturen egentligen.

Xanthan gum manufacturing process

Andra biotekniskt framtagna ämnen kan till exempel vara Biosaccharide Gum-1, Sclerotium Gum, Beta-Glucan och Rhizobian Gum. Finns även varianter på dessa.

CIR - Microbial Polysaccharides

Om industriell bioteknik - Bioraffinaderiportalen

Relaterat innehåll från bloggen