Vegetabiliskt

Vad betyder termen vegetabiliskt?

Att något är vegetabiliskt betyder inte per automatik att något är naturligt. Det betyder enbart att startmaterialet kommer från växter eller andra grödor. Ordet vegetabiliskt behöver inte ens betyda att råmaterialet (plantorna) är ekologiska utan faktiskt så kan de vara besprutade. Dessutom kan kemikalier som beskrivs som vegetabiliska vara industriellt raffinerade.

Ett exempel på ett vegetabiliskt ämne är emulgeringsmedlet Vegetal. Kemikalien kan beskrivas så här: ”Framställd ur majs och kokos”. Namnet Vegetal är bara själva handelsnamnet och det riktiga namnet är Cetearyl glucoside. För att framställa Vegetal så använder man en kemikalie som heter cetearylalkohol. Den här kemikalien kan ha utvunnits ur kokosfett som då har kommit från palmoljeplantager. Detta kokosfett låter man reagera med druvsocker – ja, druvsocker som från början faktiskt var majs, som i sin tur har raffinerats. Puh! Naturligt? Nej, inte särskilt.

Ett annat exempel på ett vegetabiliskt ämne är Squalane. Råmaterialet kan vara naturlig olivolja. Emellertid har oljan raffinerats och oljan behöver inte vara ekologisk. Men Squalane kan också framställas av sockerrör som odlats på stora arealer i Brasilien, vilket ju inverkar på naturen och den biologiska mångfalden. Från sockerrören jäser (fermenterar) man fram ett ämne med hjälp av mikroorganismer – så kallad biotekik. Visst är oliver och sockerrör förnyelsebara råvaror, men hur man kan certifiera substansen Squalane som naturlig är för mig en gåta. När jag ställde frågor om framställningsmetoden blev svaret att det är hemligt.

Eftersom jag som medveten konsument saknar transparens i produktionsprocessen så uppmanar jag dig att också ställa frågor, för ju fler vi är som ställer frågor desto mer kanske vi får svar om.

Några exempel på ämnen som kan beskrivas som vegetabiliska

Vegetal

Squalane

Naturlig emulgator Lecithin

Emulgerande växtvax – (Emulsifying wax)

Olivåterfettning (PEG-10)

Annons

Relaterat innehåll från bloggen

  • Annons