• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Vegetabiliskt

Vad betyder termen vegetabiliskt?

Att något är vegetabiliskt betyder inte per automatik att något är naturligt. Det betyder enbart att startmaterialet (oftast oljor) kommer från växter eller andra grödor. Ordet vegetabiliskt behöver inte ens betyda att råmaterialet (plantorna) är ekologiska. Många kemikalier som beskrivs som vegetabiliska är industriellt raffinerade och sammanfogade (designade) med andra kemikalier utifrån vilken funktion de ska ha i produkterna.

Ett exempel på ett vegetabiliskt ämne är emulgeringsmedlet Cetearyl glucoside. Kemikalien kan beskrivas antingen så här: ”Framställd ur majs och kokos” eller så här: "... ett sockerbaserat emulgeringsmedel". Cetearyl glucoside tillverkas av Cetearyl alcohol som i sin tur är en blandning av kemikalierna Cetyl alcohol och Stearyl alcohol. Beskrivningen av produktionen av Cetearyl alcohol på sidan Shenet låter så här: "För omvandling av till fettalkohol tillsätts fettsyrorna en katalysator och behandlas med vätgas vid tryck och temperatur över 300°." Den där så naturliga oljan har en lång väg att vandra innan den blir till det vegetabiliska emulgeringsmedlet Cetearyl glucoside, för först måste ju oljan raffineras så att dess fettsyror kan reagera med druvsocker – ja, druvsocker som från början faktiskt var majs.

Industriellt framställs druvsocker (som också kallas för glukos) främst genom syra- eller enzymhydrolys av stärkelse. Det här kallas för bioteknik. Enligt Lunds Universitet och Omics International är enzymer proteiner som utför (katalyserar) kemiska reaktioner och som framställs från jäst eller bakterier som odlas biotekniskt.

Ett annat exempel på ett vegetabiliskt ämne är Squalane. Råvaran kan vara naturlig olivolja. Emellertid har oljan raffinerats och oljan behöver inte vara ekologisk. Men Squalane kan också tillverkas av sockerrör. Från sockerrören jäser (fermenterar) man fram ett ämne med hjälp av mikroorganismer – bioteknik igen. Squalane är den härdade varianten av Squalene. När jag frågade producenter om framställningsmetoden blev svaret att det är hemligt.

Ett exempel på en inciförteckning

Här är ett exempel på en inciförteckning på en blöjsalva. Denna produkt är ekocertifierad av Ecocert och marknadsförs bland annat med dessa ord "Växtbaserade, naturliga och certifierade ekologiska material" samt "Inga dofter. Inga parabener. Inga mineraloljor. Inga problem." Produkten innehåller följande kemikalier som beskrivs som vegetabiliska (växtbaserade):

INCI-lista blöjsalva
 • Växtbaserad Vegetabilisk Olja (vegetabilisk härdad olja) (se nedan)
 • Glycerin (vegetabiliskt ursprungsmedel)
 • Polyglyceryl-3-Stearat (vegetabiliskt ursprungsemulgator) (se nedan)
 • Canolaolja (vegetabiliskt ursprung) (se nedan)
 • Glycerylstearat (emulgator av vegetabiliskt ursprung)
 • Glukonolakton (vegetabiliskt ursprungsmedel)
 • Natrium Stearoyl Lactylat (vegetabilisk ursprungsemulgator) (se nedan)
 • Xantangummi (vegetabiliskt ursprungsförtjockningsmedel)
 • Tocopherol (vegetabiliskt ursprungs Vitamin E) (se nedan)
 • Citronsyra (växtbaserad pH-justerare) (se nedan)

Växtbaserad vegetabilisk olja - Jag hittar ingen info om vilken växt oljan kommer ifrån. Oljan är härdad vilket görs för att man ska få till rätt konsistens på produkten. Frågan är; behöver man verkligen härda en olja för att den ska fungera som hudvård?

Canolaolja - Rapsolja kommer ju från raps så självklart att den är vegetabilisk. (Canola är en förädlad rapsvariant som har drivits fram för att få en olja som innehåller mindre mängd erukasyra (1)).

Natrium Stearoyl Lactylat (Sodium Stearoyl Lactylate) - Det var längesedan det här var en vegetabilisk olja. Oljan är förstås raffinerad innan dess fettsyra (stearinsyran) kan användas. Det här är en blandning mellan stearinsyra och mjölksyra (som inte ens behöver ha ett ekologiskt ursprung) som neutraliseras med natrium-, eller kalciumhydroxid.

Tokoferol (E-vitamin) - Sällsynt att man tillsätter syntetiskt E-vitamin i ekocertifierade produkter så ganska poänglöst att beskriva den som vegetabilisk, tänker jag.

Citronsyra - Ganska poänglöst att beskriva citronsyra som "växtbaserad" men för all del - framställning sker med hjälp av svartmögel som får "äta" av melass, stärkelse eller glukos med ursprung exempelvis majs. Det finns i stort sett ingen "naturlig" variant av fabrikstillverkad citronsyra men det kan hända att citronsyran har extraherats ur citron-, lime-, eller ananasjuiceavfall. Ursprunget behöver dessutom inte vara ekologiskt. Den naturliga citronsyravarianten hittar du bara i frukt.

Polyglyceryl-3 Stearat - De var längesedan själva ursprunget var en vegetabilisk olja. En olja som förstås är raffinerad. Det här är en raffinerad fettsyra blandat med glycerin (se glycerin ovan).

Vad gäller påstående att produkten inte innehåller parabener och mineraloljor så vill jag bara påpeka att sådana kemikalier aldrig används i ekocertifierade produkter. Kan ju bli lite förvirrande detta, tänker jag.

Notera att det finns mängder med fina salvor därute med ett mer äkta innehåll, som bara innehåller naturliga och ekologiska ingredienser.

Några andra exempel

Källor

(1) SLU, Rapsolja - Användning, kemisk sammansättning och odlingsfaktorer.

Dela