• Become a Patron!

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis.

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Vegetabiliskt

Vad betyder termen vegetabiliskt?

Att något är vegetabiliskt betyder inte per automatik att något är naturligt. Det betyder enbart att startmaterialet kommer från växter eller andra grödor. Ordet vegetabiliskt behöver inte ens betyda att råmaterialet (plantorna) är ekologiska utan faktiskt så kan de vara besprutade. Dessutom kan kemikalier som beskrivs som vegetabiliska vara industriellt raffinerade.

Ett exempel på ett vegetabiliskt ämne är emulgeringsmedlet Cetearyl glucoside. Kemikalien kan beskrivas antingen så här: ”Framställd ur majs och kokos” eller så här: "... ett sockerbaserat emulgeringsmedel". Cetearyl glucoside tillverkas med hjälp av en annan kemikalie som heter Cetearyl alcohol som i sin tur är en blandning av kemikalierna Cetyl alcohol och Stearyl alcohol. Beskrivningen av produktionen av Cetearyl alcohol på sidan Shenet låter så här: "För omvandling av till fettalkohol tillsätts fettsyrorna en katalysator och behandlas med vätgas vid tryck och temperatur över 300°." Den där så naturliga oljan (som kan komma från palmoljeplantager) har en lång väg att vandra innan den blir till det vegetabiliska emulgeringsmedlet Cetearyl glucoside, för först måste man ju raffinera den och låta dess fettsyror reagera med druvsocker – ja, druvsocker som från början faktiskt var majs, som i sin tur också har raffinerats. Industriellt framställs druvsocker (som också kallas för glukos) främst genom syra- eller enzymhydrolys av stärkelse, vilket kallas för bioteknik.

Ett annat exempel på ett vegetabiliskt ämne är Squalane. Råmaterialet kan vara naturlig olivolja. Emellertid har oljan raffinerats och oljan behöver inte vara ekologisk. Men Squalane kan också tillverkas av sockerrör som odlats på stora arealer i Brasilien. Från sockerrören jäser (fermenterar) man fram ett ämne med hjälp av mikroorganismer – så kallad bioteknik. Visst är oliver och sockerrör förnyelsebara råvaror, men hur man kan certifiera substansen Squalane som naturlig är för mig en gåta. När jag ställde frågor om framställningsmetoden blev svaret att det är hemligt.

Eftersom jag som konsument saknar transparens i produktionsprocessen så uppmanar jag dig att också ställa frågor, för ju fler vi är som ställer frågor desto mer kanske vi får svar om.

Några exempel på kemikalier som kan beskrivas som vegetabiliska

Vegetal

Squalane

Naturlig emulgator Lecithin

Emulgerande växtvax – (Emulsifying wax)

Olivåterfettning (PEG-10)

Relaterat innehåll från bloggen