• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Proteiner och peptider

Raffinerade proteinkemikalier

Kemikalienamn som "Silk Protein" eller "Hydrolyzed Soy Protein", men även "Peptid" syns numera på en del produktetiketter, även på sådana som är ekocertifierade och som marknadsförs som naturkosmetiska produkter. Nu är det ju så att man inte kan gå ut i naturen och plocka dessa så kallade kosmetiska råvaror utan de måste förstås industritillverkas. Råmaterial som vete, silke, ris, majs och soja som från början faktiskt är helt naturliga, görs om till något som inte finns i naturen.

Nåväl, när man väl har skördat den där så naturliga grödan som kanske kommer från någon stor plantage - eller om man har tagit död på puppan - så bryter man ner proteinet i den med hjälp av olika metoder - syror (hydrolys), enzymer (enzymolys) eller jäsning (fermentering). Men man kan också bryta ner proteinet med hjälp av biotekniskt framtagna mikroorganismer som bakterier. Som sagt så används enzymer och de kan vara modifierade, men så långt tillbaka i tillverkningskedjan kan man inte gå enligt de svar jag har fått av Soil Association. Tyvärr är det ofta en industriell hemlighet hur proteinerna bearbetas.

Proteiner är stora molekyler som är svåra att blanda i kosmetiska produkter och det är just därför som industrin måste bryta ner dem i mindre delar. De består av en lång kedja av aminosyror som är länkade till varandra. Peptider som nu också är på modet är bara en "kortare" variant. När man delar upp proteinmolekylen bryts aminosyrakedjorna i proteinet ner och enskilda aminosyror frigörs. Det här betyder således att hudvårdsprodukter som innehåller industriellt processade (nedbrutna) proteiner även kan innehålla fria aminosyror såsom exempelvis glutaminsyra. En fabrikör tillstår att deras silkesprotein kan "... innehålla föroreningar bestående av huvudsakligen kolhydrater och lipider tillsammans med mindre mängder av diverse substanser av biologiskt ursprung." Som konsument är det förstås svårt att veta vad detta innebär.

Kemikalier som innehåller ordet protein eller peptid kan inte sägas vara varken naturliga eller ekologiska eftersom det handlar om ämnen som är helt och hållet omgjorda från den så naturliga plantan, eller från puppans skyddande material - kokongen. Hur som helst beskrivs de av både EWG, CIR och tillverkarna själva som syntetiska. Emellertid menar en hudvårdstillverkare att deras peptider minsann är naturliga och vissa andra beskriver sina proteinkemikalier som naturliga. Ytterligare en tycker att deras manipulerade veteprotein bör skildras så naturligt så möjligt, därför poängteras att vete minsann odlas över hela världen och att vetekorn innehåller så mycket som 15% protein. Sen tillägger man att proteinet faktiskt är tillåtet av Ecocert. Nej, industritillverkade peptider blir inte automatiskt naturliga bara för att sädesslag innehåller naturliga sådana.

Vissa proteiner och peptider har man, utöver själva nedbrytningsprocessen, låtit kombinera med manipulerade oljor (fettsyror) från exempelvis palm-, eller olivolja. Fettsyror är ingenting annat än olja som man har raffinerat, det vill säga att man har delat upp oljan i dess beståndsdelar för att kunna nyttja fettsyrornas egenskaper så att de passar ens syfte. Dessutom är det inte säkert att palmoljan är RSPO-certifierad, men oavsett om den skulle vara det så skadar det inte att vara kritisk till palmoljeindustrins alldeles egna certifiering.

Olivoyl Hydrolyzed Wheat Protein och Palmitoyl Oligo-peptid är ett par exempel på hur oljekombinerat protein respektive peptid kan se ut på etiketten, men om bara ordet veteprotein står utskrivet så är det bra att vara medveten om att det ändå är frågan om ett industriellt isärdelat protein. Ett protein som faktiskt kan innehålla fri glutaminsyra. Om det inte hade varit så, så hade man inte skrivit ut ordet protein, utan istället hade man skrivit vete, soja, majs eller ris på etiketten.

För några år sedan nämnde Christopher Wanjek i sin artikel att det finns åtminstone ett dussin studier som visar på att hydrolyserade veteprotein kan trigga allergier och Gluten Free Society menar att om du är känslig för gluten så ska du undvika produkter med proteiner från vete. Det är klart att man inte vill ha kemikalier som är allergiframkallande. Emellertid är det ju inte så att bara för att vi nu producerar fler, vad vi kallar för hållbara kemikalier, betyder det inte att de inte är allergiframkallande. Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) skriver såhär i sitt utlåtande om hydrolyserat veteprotein (Hydrolyzed wheat protein).

*Scientific concerns with regard to the use of HWP in cosmetic products include that

 • there is evidence that sensitisation to HWP is via exposure to cosmetics, not via food
 • there are indications that the risk of sensitisation is higher when HWP’s of higher
  molecular weight are used on the skin, in particular as an ingredient of products that have strong surfactant properties such as soaps and liquid soaps.

EU New Requirements for Peanut Oil and Hydrolysed Wheat Proteins

EUR-Lex om veteprotein i kosmetiska produkter

Några exempel på hydrolyserade protein

 • Olivoyl Hydrolyzed Wheat Protein
 • Hydrolyzed Rice Protein
 • Hydrolyzed Soy Protein
 • Hydrolyzed Vegetable Protein
 • Hydrolyzed Silk
 • Hydrolyzed beeswax
 • Hydrolyzed Wheat Gluten
 • Wheat protein
 • Oat protein

Några exempel på peptider

 • Tripeptide-10 Citrulline
 • Tripeptide-1
 • Palmitoyl Tetrapeptid-7
 • Palmitoyl Oligo-peptid

Hydrolyserade proteiner förekommer även i mat

What Are “Hydrolyzed Soy Protein” And “Hydrolyzed Wheat Protein,” And Why Are They In Everything?

How are monosodium glutamate and the other ingredients that contain MSG manufactured?

Andra källor:

Cosmetics Info

Think Wheat Gluten Is Ok On Your Skin? Think Again… Enter HWG and HWP

Relaterat innehåll från bloggen