• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Proteiner och peptider

Raffinerade proteinkemikalier

Kemikalienamn som "Silk Protein" eller "Hydrolyzed Soy Protein", men även "Peptid" blir allt vanligare på ekohyllan. Nu är det ju så att man inte kan gå ut i naturen och plocka de här kosmetiska råvarorna utan de måste förstås industritillverkas. Vete, silke, ris, majs, soja, ärtor, potatis, bomullsfrön men också animalier (vassle, torskskinn, fårull, silke) är exempel på råvaror för denna kemikaliekategori.

Nåväl, när man väl har skördat den där så naturliga grödan som kanske kommer från någon stor plantage - eller om man har tagit död på puppan - så bryter man ner proteinet i den med hjälp av olika metoder - syror/alkalier (ex. natriumhydroxid) och enzymer. Som sagt så används enzymer och de kan vara modifierade. Tyvärr är det ofta en industriell hemlighet hur proteinerna bearbetas.

Proteiner är stora molekyler som är svåra att blanda i kosmetiska produkter och det är just därför som industrin måste bryta ner dem i mindre delar. De består av en lång kedja av aminosyror som är länkade till varandra. Peptider som nu också är på modet är bara en "kortare" variant. En fabrikör tillstår att deras silkesprotein kan "... innehålla föroreningar bestående av huvudsakligen kolhydrater och lipider tillsammans med mindre mängder av diverse substanser av biologiskt ursprung."

Kemikalier som innehåller ordet protein eller peptid brukar inte vara särskilt naturliga och både EWG och CIR beskriver dem som syntetiska. Emellertid menar en hudvårdstillverkare att deras peptidkemikalier är naturliga. I min värld blir inte dessa industritillverkade peptider automatiskt naturliga bara för att den ursprungliga råvaran innehåller naturliga beståndsdelar.

Vissa proteiner och peptider har man, utöver själva nedbrytningsprocessen, låtit kombinera med fettsyror från exempelvis palm-, eller olivolja. Fettsyror är ingenting annat än beståndsdelar av olja som är raffinerad, vilket görs för att kunna nyttja fettsyrornas egenskaper så att de passar ens syfte. Dessutom är det inte säkert att palmoljan är RSPO-certifierad, men oavsett om den skulle vara det så skadar det inte att vara kritisk till palmoljeindustrins alldeles egna certifiering.

Olivoyl Hydrolyzed Wheat Protein och Palmitoyl Oligo-peptid är ett par exempel på hur oljekombinerat protein respektive peptid kan se ut på etiketten.

Utöver detta kan dessa peptidkemikalier vara konserverade med till exempel Fenoxyetanol (Phenoxyethanol), Kaliumsorbat (Potassium Sorbate), Natriumbensoat (Sodium Benzoate), Propanediol (Propylene Glycol) och, 1,3-Butanediol (Butylene Glycol). Dessutom kan de innehålla andra kemikalier som till exempel Sorbitol, Xantangummi (Xanthan Gum) och Mjölksyra (Lactic Acid).

Allergi

Gluten Free Society menar att om du är känslig för gluten så ska du undvika produkter med proteiner från vete.

Enligt EWG har fallstudier visat på att hydrolyserat veteprotein orsakar allergisk kontaktdermatit hos vissa människor.

Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) skriver så här i sitt utlåtande om hydrolyserat veteprotein (Hydrolyzed wheat protein).

*Scientific concerns with regard to the use of HWP in cosmetic products include that

 • there is evidence that sensitisation to HWP is via exposure to cosmetics, not via food
 • there are indications that the risk of sensitisation is higher when HWP’s of higher
  molecular weight are used on the skin, in particular as an ingredient of products that have strong surfactant properties such as soaps and liquid soaps.

EU New Requirements for Peanut Oil and Hydrolysed Wheat Proteins

EUR-Lex om veteprotein i kosmetiska produkter

Några exempel på hydrolyserat protein

 • Olivoyl Hydrolyzed Wheat Protein
 • Hydrolyzed Rice Protein
 • Hydrolyzed Soy Protein
 • Hydrolyzed Vegetable Protein
 • Hydrolyzed Silk
 • Hydrolyzed beeswax

Några exempel på peptider

 • Tripeptide-10 Citrulline
 • Palmitoyl Tetrapeptide-7
 • Palmitoyl Tripeptide-1
Dela