E-vitamin

E-vitamin

Naturligt E-vitamin tillåts i produkter som ekocertifieras. Ja, naturligt E-vitamin alltså. Inte ekologiskt. Själva oljan som man utgår ifrån när man ska ta fram E-vitaminet kan komma från konventionellt odlade grödor, men kan också vara ekologisk. Oftast är oljan gmo-fri även om den inte är ekocertifierad.

På grund av att extraheringsprocessen för att få fram själva tokoferolet inte anses vara ekologisk så kan inte E-vitaminet certifieras som ekologiskt. Man utvinner inte enbart den E-vitaminrika oljan utan också specifika delar av den. Det hela handlar om extra processteg utöver själva oljeextraheringen och det är detta som gör att ämnet inte kan ekocertifieras.

Enligt Shenet innehåller vetegroddolja och solrosolja mest naturligt E-vitamin (d-alfa-tokoferol), men naturligt E-vitamin utvinns även från sojabönor och raps (Källa: GPS Dairy) Vid det sista steget i oljeraffineringen där man tar bort lukt och smak (deodorisering) isolerar man vitaminet. (Källa: USDA, VitaeNaturals, BotanySoap). Det är således en biprodukt av vegetabilisk oljeraffinering, men studier har gjorts på Co2-extraktion av vetegroddsolja för att få fram naturligt E-vitamin (Källa: PubMed) och USDA skriver "Pokorny (2007) reported that natural tocopherol concentrate may also be obtained from wheat or corn germ".

Vidare skriver USDA att tokoferoler går att få både i oljeform och i pulverform och om E-vitaminet är i pulverform så kan det innehålla tapiokastärkelse, akaciagummi, maltodextrin eller kalciumkarbonat. Om E-vitaminet är i oljeform så kan man fråga tillverkaren om det är utvunnet från ekologiska grödor och om det sedan är löst i ekologisk solrosolja alternativt ekologisk sojaolja.

E-vitamin har olika beståndsdelar, huvudsakligen gamma-, delta-, alfa-, och beta-tokoferol, men på etiketten skrivs E-vitamin bara ut med INCI-namnen Tocopherol och Tocopheryl acetate. Dessa namn kan stå för både det naturliga och det syntetiska E-vitaminet. Om du vill vara säker på vilket E-vitamin produkten innehåller så är det en bra idé att fråga tillverkaren vilken variant man använder.

De naturliga varianterna benämns som:

  1. Tocopherol (Natural alpha-tocopherol, d-alpha-tocopherol)
  2. Tocopheryl Acetate (Natural tocopherol acetate, d-alpha-tocopherol acetate, natural tocopheryl acetate, d-alpha tocopheryl acetate)

De syntetiska varianterna benämns som:

  1. Tocopherol (Synthetic alpha tocopherol, dl-alpha-tocopherol, simulated natural tocopherol)
  2. Tocopheryl Acetate (Tocopheryl acetate, synthetic tocopherol acetate, dl-alpha-tocopherol acetate, dl-alpha tocopheryl acetate, 3,4-Dihydro-2,5,7,8-tetramethyl-2-(4,8,12-trimethyltridecyl)-2H-benzopyran-6-yl acetate)

Källa: Shenet

Annons

 

Relaterat innehåll från bloggen

  • Annons