Aminosyror

Raffinerade tensider i ekoschampo

Numera tillverkar man flytande tvål av tensider istället för av tvål. Dessa moderna tensider är baserade på aminosyror och någon vegetabilisk olja. Problemet är att vägen till färdig tensid är längre än vägen till färdig tvål och produktionen involverar såväl helt omgjorda fetter som biotekniskt framtagna mikroorganismer. De här tensiderna räknas som gröna och naturliga och är vanliga i ekologiskt certifierade tvål och schampon. Förvisso slipper vi fossil råvara, men vad är egentligen naturligt och ekologiskt? Och vem bestämmer egentligen vad som ska anses vara naturligt eller ekologiskt? Vi känner igen dessa moderna tensider på namn som exempelvis Sodium Cocoyl Glutamate, Disodium Cocoyl Glutamate och Sodium Lauroyl Glutamate.

För att få fram aminosyror så delar man upp protein i sina beståndsdelar genom olika industriella metoder. Råmaterialet kan vara majs, vete eller soja, som naturligtvis kan komma från någon stor plantage. Industrins argument om att deras industriellt producerade aminosyror är naturliga är inte riktigt sant. Bara för att aminosyror i sig är naturligt förekommande betyder det inte att den aminosyra som nyttjas till ovanstående tensider är naturlig. Den är i saltform och brukar i folkmun kallas för glutamat.

Enligt EWG är Natriumglutamat (Sodium Glutamate) ett natriumglutamatsalt (monosodium salt) av L-formen av glutaminsyra. Truth in Labeling förklarar det här med ordet glutamat på ett enkelt sätt "Glutamat är glutaminsyra, till vilken en mineralmolekyl har tillfogats. (Forskare kallar denna mineralmolekyl för ett "salt".) Om mineralmolekylen är natrium (sodium), så blir glutaminsyran till natriumglutamat. Om mineralmolekylen är kalium (potassium), blir glutaminsyran till kaliumglutamat."

  • Glutaminsyra är en aminosyra som finns i allt protein.
  • Fri glutaminsyra är glutaminsyra som har frigjorts från protein.
  • Naturlig fri glutaminsyra är glutaminsyra som har frisläppts från konsumerade protein vid matsmältningen, eller glutaminsyra som har skapats från andra aminosyror i kroppen.
  • Tillverkad fri glutaminsyra är glutaminsyra som har frisläppts från protein genom en industriell produktionsprocess, genom jäsning eller från glutaminsyra som har vuxit från utvalda bakterier. Mängden fri glutaminsyra som finns i de olika ingredienserna på marknaden beror på vilken metod som används för att producera dem, vilken proteinkälla som används och omfattningen av själva bearbetningen.

Den aminosyra som finns i vår kropp är enbart L-glutaminsyra och inget annat. Glutaminsyra som frisläpps från protein genom en industriell produktionsprocess, eller genom fermentering (dvs bearbetad fri glutaminsyra), åtföljs alltid av en mängd olika föroreningar - dvs biprodukter av själva tillverkningen. Att glutamat som tillverkas industriellt (utanför människokroppen) åtföljs av ord som "livsmedelskvalitet" eller "farmaceutisk kvalitet (99% rent)" vittnar om att föroreningar alltid medföljer sådana aminosyror. What is MSG?

Ett par exempel på industriframställda aminosyror

  • Sodium Lauroyl Oat Amino Acids
  • Wheat amino acids

Det spelar ingen roll att man hittar aminosyror i naturen och att de är viktiga för allt liv för de industritillverkade blir inte mer naturliga eller ekologiska för det. Aminosyror hittas i såväl tvål, som schampo, balsam och tandkräm.

Annons

Relaterat innehåll från bloggen

  • Annons