• Become a Patron!

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis.

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Aminosyror

Tensider baserade på aminosyror

Numera tillverkar man flytande tvål av tensider istället för av tvål. Problemet är att vägen till färdig tensid är längre än vägen till färdig tvål och produktionen involverar såväl helt omgjorda fetter som biotekniskt framtagna mikroorganismer och industriellt producerad glutaminsyra. De här tensiderna räknas som gröna och naturliga och är vanliga i ekologiskt certifierade tvål och schampon. Förvisso slipper vi fossil råvara, men vad är egentligen naturligt och ekologiskt? Och vem bestämmer egentligen vad som ska anses vara naturligt eller ekologiskt?

Hur som helst så känner vi igen dessa moderna tensider på namn som exempelvis Sodium Cocoyl Glutamate, Disodium Cocoyl Glutamate och Sodium Lauroyl Glutamate. Några exempel på handelsnamn för dessa tensider - Amisoft som produceras av Ajinomoto (som förövrigt är upphovsman till den glutamat vi använder i mat) samt Perlastan som produceras av Schill+Seilacher. Enligt CIR kan dessa tre tensider innehålla propylenglykol - en liten parentes bara.

Nåväl, de tre ovan nämnda tensiderna är baserade på aminosyror och någon vegetabilisk olja, oftast kokosolja. Men inte handlar det om någon kallpressad olja inte. Istället drar man nytta av oljans fettsyror som frigörs genom raffinering. Dessa fettsyror kombineras sedan med industriellt producerad glutaminsyra (aminosyra).

Aminosyror

Aminosyror produceras storskaligt genom olika metoder -  extraktion från proteinhydrolysat, kemisk syntes eller jäsningsmetoder med hjälp av mikroorganismer som till exempel bakterier eller enzymer. Mikroorganismer odlas fram på labb just för industriella ändamål. Råmaterialet som dessa små organismer sedan äter av för att bilda aminosyror kan komma från majs, vete, sockerrör eller soja, och behöver nödvändigtvis inte vara ekologiskt. Ajinomoto skriver att man med hjälp av jäsningsprocessen (fermentering) kan massproducera glutaminsyra till en låg kostnad. Med andra ord handlar detta om en billig industriellt processad bulkkemikalie. Vill vi ha sådana i våra ekologiska och naturliga hudvårdsprodukter?

Industrins argument om att deras industriellt producerade aminosyror är naturliga är inte riktigt sant. Bara för att aminosyror i sig är naturligt förekommande betyder det inte att den aminosyra som nyttjas till ovanstående tensider är naturlig. Den är i saltform och brukar i folkmun kallas för glutamat.

Enligt EWG är Natriumglutamat (Sodium Glutamate) ett natriumglutamatsalt (monosodium salt) av L-formen av glutaminsyra. Truth in Labeling förklarar det här med ordet glutamat på ett enkelt sätt "Glutamat är glutaminsyra, till vilken en mineralmolekyl har tillfogats. (Forskare kallar denna mineralmolekyl för ett "salt".) Om mineralmolekylen är natrium (sodium), så blir glutaminsyran till natriumglutamat. Om mineralmolekylen är kalium (potassium), blir glutaminsyran till kaliumglutamat."

 • Glutaminsyra är en aminosyra som finns i allt protein.
 • Fri glutaminsyra är glutaminsyra som har frigjorts från protein.
 • Naturlig fri glutaminsyra är glutaminsyra som har frisläppts från konsumerade protein vid matsmältningen, eller glutaminsyra som har skapats från andra aminosyror i kroppen.
 • Tillverkad fri glutaminsyra är glutaminsyra som har frisläppts från protein genom en industriell produktionsprocess, genom jäsning eller från glutaminsyra som har vuxit från utvalda bakterier. Mängden fri glutaminsyra som finns i de olika ingredienserna på marknaden beror på vilken metod som används för att producera dem, vilken proteinkälla som används och omfattningen av själva bearbetningen.

Den aminosyra som finns i vår kropp är enbart L-glutaminsyra och inget annat. Glutaminsyra som frisläpps från protein genom en industriell produktionsprocess, eller genom fermentering (dvs bearbetad fri glutaminsyra), åtföljs alltid av en mängd olika föroreningar - dvs biprodukter av själva tillverkningen. Att glutamat som tillverkas industriellt (utanför människokroppen) åtföljs av ord som "livsmedelskvalitet" eller "farmaceutisk kvalitet (99% rent)" vittnar om att föroreningar alltid medföljer sådana aminosyror.

Ett par exempel på industriframställda aminosyror

 • Sodium Lauroyl Oat Amino Acids
 • Wheat amino acids

Det spelar ingen roll att man hittar aminosyror i naturen och att de är viktiga för allt liv för de industritillverkade blir inte mer naturliga eller ekologiska för det. Aminosyror hittas i såväl tvål, som schampo, balsam och tandkräm.

Amino acids production focusing on fermentation technologies – A review

BASF om sin produktion av enzymer

Industrial Production of Amino Acids by Microorganism and Fermentation

Relaterat innehåll från bloggen