Special

E-Vitamin

Naturligt E-vitamin tillåts i produkter som ekocertifieras. Ja, naturligt E-vitamin alltså. Inte ekologiskt. Läs mer om E-vitamin här.

Vegetabiliskt

Att något är vegetabiliskt betyder inte att något är naturligt. Det betyder enbart att startmaterialet kommer från växter eller andra grödor. Ordet vegetabiliskt betyder per automatik inte heller att plantorna är ekologiska. Dessutom händer det väldigt ofta att kemikalier som beskrivs som vegetabiliska faktiskt är raffinerade. Läs mer om vad vegetabiliskt innebär.

Xantangummi

Xantangummi är en vanlig ingrediens i produkter som är ekocertifierade. Trots att ämnet inte är en ren jordbruksprodukt beskrivs det som ett naturligt förtjockningsmedel. Läs mer om xantangummi här.

Aminosyror

För att få fram aminosyror så delar man upp protein i sina beståndsdelar genom olika industriella metoder. Råmaterialet kan vara majs, vete eller soja, som naturligtvis kan komma från någon stor plantage. Bara för att aminosyror i sig är naturligt förekommande betyder det inte att den glutaminsyra som nyttjas till tensider som exempelvis Sodium Cocoyl Glutamate är naturlig. Industrins argument om att deras industriellt producerade aminosyror är naturliga är således inte riktigt sant. Läs mer om aminosyror här.

Proteiner och peptider

Kemikalienamn som "Silk Protein" eller "Hydrolyzed Soy Protein", men även "Peptid" syns numera på en del produktetiketter, även på sådana som är ekocertifierade och som marknadsförs som naturkosmetiska produkter. Nu är det ju så att man inte kan gå ut i naturen och plocka dessa så kallade kosmetiska råvaror utan de måste förstås industritillverkas. Råmaterial som vete, silke, ris, majs och soja som från början faktiskt är helt naturliga, görs med hjälp av speciella raffineringsmetoder om till något helt annat. Läs mer om proteiner och peptider.

Xylitol

Med tanke på att i princip alla tandkrämer innehåller sötningsmedel och speciellt då xylitol publicerar jag ett blogginlägg som rör just sötningsmedel. Inlägget berör förutom just xylitol även stevia och kokossocker. Läs mer här.

Relaterat innehåll från bloggen