• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Special

Extrakt

Men extrakt är en bred term och det finns många varianter, allt från flytande extrakt till torra pulverextrakt som kanske inte enbart är den torkade obearbetade botaniska- eller jordbruksråvaran. Extrakt skiljer sig också åt inom olika industrier som till exempel parfymörens och apotekarens. Extrakt behöver inte heller vara en färdig produkt utan istället kan man kalla det för växtbaserade ingredienser, ta örtolja som exempel som används i en färdig kosmetisk produkt. Extrakt finns såklart i många olika varianter - exempelvis tinktur, olja, macerat eller infusion. Flytande extrakt innehåller många gånger industriella lösningsmedel (propylen-, butylenglykol eller glycerin etc...) och konserveringsmedel (fenoxyetanol, kaliumsorbat, natriumbensoat) medans de som är i pulverform kan innehålla bärare (hjälpkemikalier) (maltodextrin och citronsyra). Detta gäller alltså även sådana extrakt som är ekologiska eller naturliga. Läs mer om extrakt.

Vegetabiliskt

Att något är vegetabiliskt betyder inte att något är naturligt. Det betyder enbart att startmaterialet kommer från växter eller andra grödor. Ordet vegetabiliskt betyder per automatik inte heller att plantorna är ekologiska. Dessutom händer det väldigt ofta att kemikalier som beskrivs som vegetabiliska faktiskt är raffinerade.

Storindustrin och "eko"kemikalier

Att en kemikalie är godkänd i produkter som står placerade på ekohyllan betyder inte att den är producerad i liten skala. Till exempel tillverkar BASF, Cargill, Croda eller DuPont kemikalier som är "eko"godkända i storskalig regi. Att en kemikalie är godkänd av Ecocert, NaTrue eller COSMOS betyder inte att fabrikören har gått ut på fältet och hämtat in spannmålet, potatisen, majsen eller riset alldeles själv utan dessa råvaror kan vara processade inom annan industri, till exempel livsmedelsindustrin vilket betyder att ursprunget inte behöver vara ekologiskt (!). Läs mer om hur industrin resonerar kring profit och tillväxt här.