• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Spårbarhet och ursprung a la Svanen

För några år sedan frågade jag Svanen om det stämmer att jag som konsument ska kunna får svar på hur en kemikalie är tillverkad och vilka ingående råvaror som har använts samt om tillverkaren är skyldig att svara på mina frågor. Och svaret löd såhär: – "Nej, tyvärr ställer Svanen inte krav på att konsumenten ska få veta mer om innehållet än det som lagstiftningen kräver (förutom för ekologiskt innehåll som måste deklareras). Dock vet du alltid att de klarar Svanens krav och det är en del information. Tillverkarna kan om de vill svara på dessa frågor och vissa berättar sådant på sina hemsidor."

Med detta svar vill jag belysa att i Svanens ”krav” ingår raffinerade kemikalier och tillverkaren får gärna hemlighålla allt om produktionen för mig som konsument. Man får lov att undanhålla information om vilket råmaterial som används, vilka processkemikalier som används och inte heller behöver jag få veta från vilket land de har importerats. Man tycker inte att detta är relevant information när det gäller hudvårds- och hygienprodukter som marknadsförs med orden ”miljövänligt” respektive ”ekologiskt”. Vilken tur att vi har kommit längre när det gäller mat och kläder.

Som vanligt kunde jag inte låta bli att ställa några extra frågor:

1) Det står att ni tillåter enzymer. Är det inte så att dessa kan vara GMO?

– Enzymer görs av mikroorganismer. Kanske kan dessa vara GMO men det lär inte vara så vanligt. Fråga gärna en enzymtillverkare. (Varför ska jag som konsument tvingas leta reda på tillverkare själv?)

2) Det står att ni tillåter tensider. Är det inte så att man vid tillverkning av sådana kan använda besprutade och/eller genmanipulerade grödor?

– Jo, det kan man troligen göra. Hur vanligt det är får jag be dig att fråga en tillverkare av tensider om. Svanen valde att i dagsläget vänta med sådana krav på råvaror. Det kan ev. bli aktuellt till nästa revision meddelar man mig. (Varför ska jag som konsument tvingas leta reda på tillverkare själv?)

3) Det står att ni inte tillåter parabener och dess salter och estrar. Vilka konserveringsmedel tillåter ni då? Och kan dessa andra i så fall vara tillverkade av besprutade och/eller genmanipulerade grödor?

– Vi tillåter konserveringsmedel som klarar våra kriterier. De får inte vara bioackumulerande, allergena, misstänkt hormonstörande eller CMR och är de miljöfarliga adderas de till en maxhalt i kravet på miljöfarliga ämnen. Jo, det kan de kanske vara men jag vet inte hur stor del eller vilka konserveringsmedel som kommer från växtriket, det varierar troligen på typen. Hur vanligt det är får jag be dig att fråga en tillverkare av om. Svanen valde att i dagsläget vänta med sådana krav på råvaror. Det kan ev. bli aktuellt till nästa revision meddelar man mig. (Man vet inte vilka konserveringsmedel som kommer från växtriket, vilket ju betyder att de kan komma från petroindustrin. Här ska jag som konsument också tvingas leta reda på tillverkare själv.)

4) Det står att tandkräm får innehålla fluor. Detta är en industritillverkad syntetisk kemikalie. Varför frångår man inte detta ämne i era kriterier?

– För att det bevisat är bra för tänderna, och rekommenderas av tandläkare. Det är även planerat att myndigheter ska rekommendera fluortandkräm. Fluor i tandkräm (natriumflourid) framställs från ett naturligt mineral fluorit (kalciumfluorid). När jag kontaktade Kemikalieinspektionen med frågan om hur den fluorid som finns i tandkräm tillverkas fick jag till svar att jag skulle vända mig till aluminiumindustrin. Så även om fluor rekommenderas av tandläkare säger det ingenting om hur naturligt eller ekologiskt ämnet ifråga är.

5) Det står under K7 att ”Alla tensider oavsett funktion ska vara lätt aerobt nedbrytbara och anaerobt nedbrytbara. Emulgeringsmedel och mjukgörare undantas från kravet om anaerob nedbrytbarhet.” Varför är emulgeringsmedel och mjukgörare undantagna?

– För att dessa har en viss ytaktiv verkan på ämnen i själva produkten (kräm, lotion) men har inte en rengörande funktion på kroppen och förekommer i betydligt lägre halter totalt än de rengörande tensiderna som är huvudingredienserna i alla tvålar, schampon och balsam. Kravet är främst riktat mot rengörande tensider.

Tänk nu efter! En liten gnutta raffinerade kemikalier i den där miljömärkta kroppslotionen. No big deal liksom… Hur många sådana produkter konsumeras landet runt och världen runt? Å ena sidan går man ut med att vi ska göra än det ena och än det andra för miljöns skull, men å andra sidan så… en liten gnutta av det och en liten gnutta av det andra, det gör väl inget… Vad säger det om miljömärkningar? Hur många miljömärkta produkter florerar i Sverige och i resten av världen?

Frågan jag ställer mig är – varför accepterar vi lite som en ”icke-mängd” om man ser till antalet produkter som säljs?

Viktig information om ny CLP-klassificering – Svanen

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.