• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Sophie la Girafe återkommer inte

Många frågor men inget svar

Sophie la Girafes produkter marknadsförs bland annat med orden "An award winning certified natural and organic skincare for babies", vilket ju naturligtvis inte säger någonting om hur kemikalierna i produkten har framställts. Deras produkt Baby Hair & Body Wash har ett innehåll där 99,4% av de totala ingredienserna är från naturligt ursprung och 5% av de totala ingredienserna är från ekologiskt jordbruk. Och produkten är certifierad av Ecocert. Det mesta har ju ett naturligt ursprung och av just denna anledning vore det extra intressant att ställa några frågor om innehållet, tänkte jag. Så jag började med att fråga dem om jag kunde ställa frågorna på svenska och det gick bra.

Glad i hågen skickade jag således iväg mina frågor om hur kemikalierna i produkterna har framställts. Och jag väntade och väntade och väntade, men ingen på deras kontor tycktes vara villig att besvara dem, för jag hörde aldrig från dem igen.

Vad innehåller produkten egentligen?

På deras webbsida kan man läsa "The right dosage of beautiful stuff without nasty ones is what counts!" Icke desto mindre består produkten av vatten, tensider, manipulerade fetter och syntetiska konserveringsmedel – ja det här har man då blandat med ekologiskt blomvatten och två ekologiska extrakt och eteriska oljor. Dessutom innehåller produkten ämnen som framställs med hjälp av biotekniskt framställda mikroorganismer. För att vara en produkt som är ekologiskt certifierad är den i princip befriad från lite mer äkta ingredienser. Det är dock inte förvånande att den får marknadsföras som ekologisk eftersom att det är certifieringsorganens egna frivilliga regelverk som gäller. Det finns nämligen ingen lag och ingen myndighet som bestämmer vad som ska få sägas vara ekologisk hudvård.

Vad beträffar påståendet "99,4% av de totala ingredienserna är från naturligt ursprung" så handlar det ännu en gång om vad de certifierande organen har för regelverk. Om produkten är giftig? Det har jag ingen kommentar om, då syftet med denna granskning enbart handlar om hur äkta produktinnehållet är.

Vad tycker du som konsument om att de väljer att inte besvara frågorna om innehållet i Baby Hair & Body Wash?

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.