•  

  Tycker du om det du läser?

 • Bjud mig på en kopp kaffe

Solskyddskrämer – en liten jämförelse

Solskyddskrämer - en liten jämförelse

Solskyddskrämer - en liten jämförelse

Jag är nog inte ensam om att inte använda solskyddskräm, men jag gissar att det är ännu fler som använder sådana. Finns det egentligen solskyddsprodukter som förutom sitt innehåll av just solskyddande substanser, innehåller enbart naturliga och ekologiska ingredienser? Det kanske är all idé att ta reda på det tänker jag.

Visst finns det en hel del solskyddsprodukter som är ekocertifierade, men det är inte det som är det intressanta. Det som roar mig mest är istället hur väl innehållet i dessa matchar begreppen ekologiskt och naturligt. För sakens skull tänkte jag därför att det kunde vara en god idé att ta fram en liten jämförelse mellan olika solskyddsprodukter som marknadsförs som just ekologiska och naturliga.

Solskydd utan nanopartiklar

Jag har tidigare skrivit om solskydd här, här och här, men enbart utifrån vilken sorts solskyddande filter produkten innehåller. Om jag bara utgår ifrån själva solskyddsfiltret och att produkterna inte innehåller nanopartiklar, så tycker jag att nedanstående solskydd är att rekommendera.

 • Eco Cosmetics har solskyddsprodukter med titandioxid, men inte nanopartiklar
 • Odylique Natural Sun Screen har solskydd med zinkoxid, men inte nanopartiklar
 • Wooden Spoon har solskydd med zinkoxid non-nano/obestrukna partiklar
 • Badger Balm har solskydd som innehåller zinkoxid (clear zinc oxide) som i USA betraktas som non-nano, samt obestrukna partiklar
 • Suntribe har solskydd med zinkoxid i non-nanoformat

Inte bara solskyddande kemikalier

Emellertid tycker jag att ovanstående jämförelse kanske ter sig lite lam. Som konsument skulle jag ju vilja ha tillgång till en solskyddsprodukt med inte enbart solskyddande kemikalier utan även högsta möjliga innehåll av ekologiska/naturliga sådana - dvs ett mer "äkta" innehåll. Den där idén om en liten jämförelse produkterna emellan ser då plötsligt lite annorlunda ut. De produkter som ligger på tredje och fjärde plats i ovanstående rangordning utgörs nämligen till hälften eller största delen av industriellt raffinerade kemikalier.

Nåväl, nedan har jag rangordnat det antal ingredienser som jag anser är naturliga respektive de där andra raffinerade kemikalierna inom parentes. Står det 5/7 inom parentes så betyder det att 5 av 7 kemikalier är av det mer äkta slaget, sådana som jag skulle vilja kalla lite mer naturliga.

Jag vill påpeka att det jag gick på var den del av produktens innehåll (inklusive vattnet), som enligt min uppfattning bäst kan sägas motsvara vad begreppet naturligt står för - även om vatten inte är nödvändigt för att kunna tillverka en hudvårdsprodukt och även om vatten inte kan ekocertifieras.

Jag har lagt in annonslänkar till mina favvisbutiker och hoppas att du också gillar dem 🙂

Kräm/lotion/spray

 1. Badger Balm Sport Mineral Sunscreen Cream - SPF 40 (2/4) (Jordklok)
 2. Badger Balm Active Mineral Sunscreen Cream - SPF 30 (3/5) (Jordklok)
 3. Suntribe All Natural Mineral Kids & Babies Sunscreen SPF 30 (5/7) (Jordklok) (Glimja)
 4. Wooden Spoon Sunscreen lotion SPF 35+ (8/10) (Jordklok)
 5. Beachkind Natural Sunscreen SPF 50 (7/12) (Jordklok)
 6. Odylique Natural Sun Screen (8/12) (Glimja)
 7. Eco Cosmetics baby solkräm 50+ Neutral (15/30) (Jordklok) (Glimja)

Cerat

 1. Suntribe All Natural Zinc Sun Stick SPF 30 (3/6) (Jordklok) (Glimja)
 2. Badger Balm Active Mineral Sunscreen Stick SPF 35 (4/6) (Jordklok)
 3. Wooden Spoon Lip Balm Sun Kiss (UV PROTECTION) (4/6) (Jordklok)
 4. Beachkind Natural Lip Balm SPF 20 (6/10) (Jordklok)
 5. Eco Cosmetics Lip Care SPF 30 (9/18) (Jordklok) (Glimja)

Bättre än konventionella solskydd

Nåväl, hur man än vänder och vrider på det så räknas alla produkterna som miljövänliga och hållbara och de är självklart bättre än konventionella dito. Så egentligen handlar det om vad jag som konsument vill lägga mitt fokus på - hur naturliga vill jag att de ska vara? Är det tillräckligt för mig som konsument att de inte innehåller nanopartiklar eller vill jag hellre betala för en produkt som har ett mer "äkta" innehåll?

Men solsvedan då?

Ja, skulle man råka ut för solsveda så kan det ju vara bra att ha några passande produkter med ett schysst innehåll tillhands. Wooden Spoon, Suntribe och Badger Balm har After Sun-produkter med ett helt naturligt innehåll.

Gör det själv eller köp

Vill du hellre göra din egen solskyddskräm så har Organic Makers ett användbart recept.

Sen finns det naturligtvis även oljor som är rika på antioxidanter och antioxidanter skyddar mot de fria radikaler som bildas av UV-strålning från solen. Emellertid är det inte vetenskapligt bevisat att naturliga vegetabiliska oljor har någon solskyddsfaktor. Men just på grund av sitt antioxidantrika innehåll är oljorna jättebra att smörja sig med. Några exempel på sådana oljor är jojobaolja, avokadoolja, havtornsolja, hallonfröolja och morotsolja.

Vill du hellre köpa färdiga produkter så rekommenderar jag de butiker jag har länkat till ovan.

 

Intressant i det hela

Photoprotection from UV radiation: Role of herbal plants Bhatt B*1, Chourasia H2 , Singh R2 , Kaushik S1 and Devia A1 1: Ph.D Research Scholar, Adarsh Vijendra Institute of Pharmaceutical Sciences, Shobhit University, Gangoh, Saharanpur, U.P. 2: Adarsh Vijendra Institute of Pharmaceutical Sciences, Shobhit University, Gangoh, Saharanpur, U.P. IJBPAS, April, 2021, 10(4): 1235-1247 https://doi.org/10.31032/IJBPAS/2021/10.4.5430

Napagoda MT, Malkanthi BM, Abayawardana SA, Qader MM, Jayasinghe L. Photoprotective potential in some medicinal plants used to treat skin diseases in Sri Lanka. BMC Complement Altern Med. 2016;16(1):479. Published 2016 Nov 24. doi:10.1186/s12906-016-1455-8

Cefali, L.C., Ataide, J.A., Moriel, P., Foglio, M.A. and Mazzola, P.G. (2016), Plant-based active photoprotectants for sunscreens. Int J Cosmet Sci, 38: 346-353. https://doi.org/10.1111/ics.12316

Korać RR, Khambholja KM. Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation. Pharmacogn Rev. 2011;5(10):164-173. doi:10.4103/0973-7847.91114

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

7 Kommentarer

 1. Vad säger du om Suntribe?! Verkar väldigt likt Wooden Spoons SPF…

 2. Superbra läsning! Jag använder Badger på mina barn men har hört att Zinkoxid i kombination med solen skulle bilda ett farligt ämne eller liknande.. Vet du något om detta?

  • Carina Lagerstedt Nilsson

   Tusen tack för din feedback! Jag tänker att du kanske syftar på nanopartiklar och såhär skriver Läkemedelsverket på sin sida: ”Vissa nanomaterial har tillsammans med ljus visats kunna påskynda kemiska reaktioner (så kallad fotokatalys) som kan bilda fria radikaler på hudytan. Fotokatalys kan undvikas genom att ytbehandla nanomaterialen så att denna egenskap motverkas.”

   Så frågan är ju då om det handlar om nanopartiklar resp. non-nanopartiklar. Badger Balm refererar till en studie på sin sida och skriver såhär gällande större partiklar av zinkoxid: ”One comprehensive review of the scientific literature(1) shows that nano-particles of zinc oxide greater than 30nm do not exhibit properties any different than those of larger non-nano sized particles. Science overwhelmingly shows that particles of zinc oxide greater than 30nm, when applied to the skin in a lotion or cream based product, do not get absorbed into the body, do not enter the bloodstream, and are not a threat to human health.(1)(2)(3)(4)(5)” Man skriver också såhär: ”Additionally there are studies showing that very small nanoparticles (smaller than 35nm) of uncoated zinc oxide and uncoated titanium dioxide can be harmful to the environment by being toxic to marine life. The extremely small size of these particles generates oxidative stress under UV light potentially causing cellular damage to sensitive organisms such as coral or juvenile fish and invertebrates.”

   Men som sagt så handlar det sista om nanopartiklar. Och enligt EWG räknas partiklar större än omkring 200-300 nm inte som nanopartiklar och de färgar huden vit. Badger Balm använder non-nanopartiklar som är obestrukna i vissa av sina krämer och i andra använder de nanopartiklar som de har låtit ”smälta samman” så att de egentligen inte kan räknas som nanopartiklar.

 3. Jätte bra och viktig info om ”solskydd”! Kemikalierna letar sig in i alltfler ”eko”-produkter på alla plan – sorgligt. Keep up the good work!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.