• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Solskyddskrämer – en liten jämförelse

Solskyddskrämer - en liten jämförelse

Solskyddskrämer och dess innehåll

Jag är nog inte ensam om att inte använda solskyddskräm, men jag gissar att det är ännu fler som använder sådana. Finns det egentligen sådana produkter som förutom sitt innehåll av just solskyddande substanser, innehåller enbart naturliga och ekologiska ämnen? Det kanske är all idé att ta reda på det tänker jag. Visst finns det en hel del solskyddsprodukter som är ekocertifierade, men det är inte det som är det intressanta. Det som roar mig mest är istället hur väl innehållet i dessa matchar begreppen ekologiskt och naturligt. För sakens skull tänkte jag därför att det kunde vara en god idé att ta fram en liten jämförelse mellan olika solskyddsprodukter som marknadsförs som just ekologiska och naturliga. Det innebär inte att alla är certifierade. Mer om ekocertifieringar kan du läsa här.

Solskydd utan nanopartiklar

Jag har tidigare skrivit om solskydd här, här och här, men enbart utifrån vilken sorts solskyddande filter produkten innehåller. Om jag bara utgår ifrån själva solskyddsfiltret så tycker jag att nedanstående solskydd är att rekommendera, eftersom att de inte innehåller nanopartiklar.

 • Eco Cosmetics solskyddsprodukter innehåller titandioxid men inte nanopartiklar
 • Odylique Natural Sun Screen innehåller zinkoxid men inte nanopartiklar
 • Maria Åkerberg innehåller titandioxid men inte nanopartiklar
 • Wooden Spoon innehåller zinkoxid non-nano/obestrukna partiklar
 • Badger Balm (serien Active samt Sport) har solskydd som innehåller zinkoxid i non-nanoform/obestrukna partiklar
 • Naked Lips har cerat med titandioxid i non-nanoformat

Inte bara solskyddande kemikalier

Emellertid tycker jag att ovanstående jämförelse kanske ter sig lite lam. Som konsument skulle jag ju vilja ha tillgång till en solskyddsprodukt med inte enbart solskyddande kemikalier utan även högsta möjliga innehåll av ekologiska/naturliga sådana - dvs ett mer "äkta" innehåll. Den där idén om en liten jämförelse produkterna emellan ser då plötsligt lite annorlunda ut. De produkter som ligger på tredje och fjärde plats i ovanstående rangordning utgörs nämligen till hälften eller största delen av industriellt raffinerade kemikalier.

När man har modifierat en olja eller ett fett, dvs när den naturliga oljan/fettet är raffinerade och sammanfogade med andra kemikalier (som också är industribearbetade) identifieras de med dess kemikalienamn på latin (INCI) -  inte det latinska växtnamnet. Då heter det till exempel inte längre Cocos Nucifera Oil (kokosolja). Utan istället kan det i INCI-förteckningen dyka upp namn som till exempel Coco-caprylate/caprate och Glyceryl Stearate. Som konsument tycker jag att det är viktigt att reflektera över innehållet på det här sättet istället för att bara förlita mig på den där gröna etikettens budskap.

Nåväl, nedan har jag rangordnat antalet naturliga ämnen respektive de där andra raffinerade kemikalierna inom parentes. Står det 5/7 inom parentes så betyder det att 5 av 7 kemikalier är av det mer äkta slaget, sådana som jag skulle vilja kalla lite mer naturliga. Jag vill påpeka att det inte i alla innehållsförteckningar stod utsatt vilka kemikalier som var certifierat ekologiska, så det jag gick på var därför den del av produktens innehåll (inklusive vattnet), som enligt min uppfattning bäst kan sägas motsvara vad begreppet naturligt står för - även om vatten inte är nödvändigt för att kunna tillverka en hudvårdsprodukt och även om vatten inte kan ekocertifieras.

Kräm/lotion/spray

 1. Wooden Spoon Baby & Family både 30 SPF och 50 SPF (5/7) / Badger Balm SPF 30 Kids Active (6/8), Badger Balm SPF 35 Sport (3/5)
 2. Odylique Natural Sun Screen (9/13)
 3. Eco Cosmetics baby solkräm 50+ Neutral (15/30)
 4. Lovea Moisturizing Sunscreen Spray för barn - SPF 50 (2/11)/Rosenserien (9/25)/Maria Åkerberg (8/20)

Och skulle jag gradera ceraten på samma sätt så skulle Badger Balm och Naked Lips komma på en delad förstaplats, Maria Åkerberg på en andraplats medans Eco Cosmetics hamnar på tredjeplatsen.

Cerat

 1. Badger Balm SPF 35 Kids Sport (7/9)/Naked Lips (9/11)
 2. Maria Åkerberg (10/15)
 3. Eco Cosmetics (10/18)

Bättre än konventionella solskydd

Nåväl, hur man än vänder och vrider på det så räknas alla produkterna som miljövänliga och de är självklart bättre än konventionella dito. Så egentligen handlar det om vad jag som konsument vill lägga fokus på - hur naturliga vill jag att de ska vara? Är det tillräckligt för mig som konsument att de inte innehåller nanopartiklar eller vill jag hellre betala för en produkt som har ett mer "äkta" innehåll?

Gör det själv eller köp naturliga oljor

Vill du hellre göra din egen solskyddskräm så har Organic Makers ett användbart recept.

Sen finns det naturligtvis även oljor som är rika på antioxidanter och antioxidanter skyddar mot de fria radikaler som bildas av UV-strålning från solen. Emellertid är det inte vetenskapligt bevisat att naturliga vegetabiliska oljor har någon solskyddsfaktor. Men just på grund av sitt antioxidantrika innehåll är oljorna jättebra att smörja sig med. Några exempel på sådana oljor är jojobaolja, avokadoolja, havtornsolja, hallonfröolja och morotsolja.

Men solsvedan då?

Ja, skulle man råka ut för solsveda så kan det ju vara bra att ha några passande produkter med ett schysst innehåll tillhands. Till exempel havtornsolja eller kokosolja. Naked Lips har ett after sun läppbalsam med ett vettigt innehåll och Akamuti's Sheasmör går inte heller av för hackor när det gäller näringsinnehåll.

Intressant i det hela:

Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation

Efficacy Study of Sunscreens Containing Various Herbs for Pro­tecting Skin from UVA and UVB Sunrays

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

7 Kommentarer

 1. Vad säger du om Suntribe?! Verkar väldigt likt Wooden Spoons SPF…

 2. Superbra läsning! Jag använder Badger på mina barn men har hört att Zinkoxid i kombination med solen skulle bilda ett farligt ämne eller liknande.. Vet du något om detta?

  • Carina Lagerstedt Nilsson

   Tusen tack för din feedback! Jag tänker att du kanske syftar på nanopartiklar och såhär skriver Läkemedelsverket på sin sida: “Vissa nanomaterial har tillsammans med ljus visats kunna påskynda kemiska reaktioner (så kallad fotokatalys) som kan bilda fria radikaler på hudytan. Fotokatalys kan undvikas genom att ytbehandla nanomaterialen så att denna egenskap motverkas.”

   Så frågan är ju då om det handlar om nanopartiklar resp. non-nanopartiklar. Badger Balm refererar till en studie på sin sida och skriver såhär gällande större partiklar av zinkoxid: “One comprehensive review of the scientific literature(1) shows that nano-particles of zinc oxide greater than 30nm do not exhibit properties any different than those of larger non-nano sized particles. Science overwhelmingly shows that particles of zinc oxide greater than 30nm, when applied to the skin in a lotion or cream based product, do not get absorbed into the body, do not enter the bloodstream, and are not a threat to human health.(1)(2)(3)(4)(5)” Man skriver också såhär: “Additionally there are studies showing that very small nanoparticles (smaller than 35nm) of uncoated zinc oxide and uncoated titanium dioxide can be harmful to the environment by being toxic to marine life. The extremely small size of these particles generates oxidative stress under UV light potentially causing cellular damage to sensitive organisms such as coral or juvenile fish and invertebrates.”

   Men som sagt så handlar det sista om nanopartiklar. Och enligt EWG räknas partiklar större än omkring 200-300 nm inte som nanopartiklar och de färgar huden vit. Badger Balm använder non-nanopartiklar som är obestrukna i vissa av sina krämer och i andra använder de nanopartiklar som de har låtit “smälta samman” så att de egentligen inte kan räknas som nanopartiklar.

 3. Jätte bra och viktig info om “solskydd”! Kemikalierna letar sig in i alltfler “eko”-produkter på alla plan – sorgligt. Keep up the good work!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.