• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Medvetet fulspel eller ekologiskt certifieringsfusk?

Aloe vera, vatten och fuskBevare mig för Twinglytjänsten

Den här gången var det inte mitt kaffe som hamnade i vrångstrupen. Nej, nej, istället har jag nu en stor brun fläck mitt på tröjan från mitt chaga-te. Denna gång skyller jag på Ecocert och deras medhjälpare - tillverkare och återförsäljare. Jag prenumererar på Twinglys bloggtjänst och via dem hamnade jag på Gekås hemsida. Kanske inte så smart när man sitter och äter frukost. Någon sa att man lever på hoppet, och när jag såg det här "Senaste nytt på vår kosmetikavdelning är denna ekologiska serie hudvård med Aloe Vera från varumärket Sasco"  så blev jag naturligtvis jätteglad och väldigt nyfiken.

Och givetvis kunde jag ju inte lägga band på mig själv, utan var ju bara tvungen att granska innehållet i ett försök att övertyga mig själv om att det verkligen var så ekologiskt och naturligt som påstås. Jag ställde in kikarsiktet på innehållet i Sasco Natural Day Cream och Sasco Aloe Vera Cleansing Mousse - bedrövligt är ordet. I den förstnämnda produkten fann jag enbart två ämnen som var ekologiska och i den andra hittade jag pinsamt nog bara ett ensamt stackars ekoämne. Ska man skratta eller gråta? Att man får marknadsföra dem som ekologiska är verkligen förvånande.

Vad innehåller produkterna?

Givetvis kan jag ju inte låta detta gå den medvetne konsumenten förbi. Jag vill ju inget annat än att vi ska kunna köpa hudvårdsprodukter som bättre lever upp till vad orden ekologiskt och naturligt står för. Ovanstående produkter är en salig blandning av raffinerade fetter, tensider, raffinerade fetter blandande med citronsyra, Olus Oil. och ämnen tillverkade från labbframställda mikroorganismer, exempelvis xantangummi. Nåväl, den där oljan är ingenting annat än en industriellt designad olja. Säg mig, vad ska vi med raffinerade "eko"kemikalier till om det inte vore för att komma billigt undan? Av den anledningen kontaktade jag Sasco och först nu, tre veckor efter, får jag ett svar i vilket man säger "Då det var en hel del frågor så tar det lite tid för oss att svara på dom." Det hände inte så mycket efter detta och jag har efter påtryckning inte fått något svar.

Sasco Natural Day Cream innehåller:

Aloe Barbadensis Leaf Juice*, Aqua, Canola Oil, Isoamyl Laurate, Simmondsia Chinensis Seed Oil*, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate Citrate, Propanediol, Tocopheryl Acetate, Olus Oil, Sodium Levulinate, Cetyl Alcohol, Parfum, Sodium Lactate, Glyceryl Caprylate, Sodium Anisate, Xanthan Gum, Lactic Acid, Glycine Soja OilCamelina Sativa Seed Oil, Sodium Phytate, Tocopherol, Beta-Sitosterol *från ekojordbruk

Hur många ekologiska ämnen innehåller produkten?

 • Aloeverajuice
 • Jojobaolja

Av 26 kemikalier hittar jag två ekoämnen.

Hur många naturliga ämnen innehåller produkten?

 • Aloeverajuice
 • Vatten
 • Rapsolja
 • Jojobaolja
 • Sojaolja
 • Olja från åkerväxten Oljedådra

Av 26 kemikalier hittar jag sex naturliga ämnen.

Sasco Aloe Vera Cleansing Mousse innehåller:

Aloe Barbadensis Leaf Juice*Aqua, Glycerin, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Chloride, Xylitylglucoside, Parfum, Anhydroxylitol, Sodium Levulinate, Sodium PCA, Citric Acid, Xylitol, Potassium Sorbate *från ekojordbruk

Hur många ekologiska ämnen innehåller produkten?

 • Aloe vera

Av 14 kemikalier hittar jag ett ekologiskt ämne.

Hur många naturliga ämnen innehåller produkten?

 • Aloevera
 • Vatten
 • Salt (natriumklorid)

Av 14 kemikalier hittar jag bara aloevera och vatten som det enda naturliga i produkten.

Björn Axén likadana klåpare

Jo som sagt, den där Twinglytjänsten är ju ganska bra om man vill läsa vad som skrivs om ekoprodukter. Tydligen har Björn Axén lanserat en ny serie ekologiska hårvårdsprodukter. Attans vad jag blir glad tänkte jag och med en raskhet som förvånade mig själv hamnade jag på deras hemsida, klickade på Organic Moisturizing Gentle Shampoo. Där läste jag ord som ekologisk Aloe Vera och nordisk sockerbeta. Wow! En del av deras egen beskrivning låter så här "I Björn Axéns nya naturliga vård- och stylingserie är alla produkter doftsatta med naturlig kallpressad eterisk bergamottolja." Ja, här trycker man verkligen på ordet naturlig.

I det här schampot har man bestämt sig för en mix av minst 95 % naturliga ingredienser och hela 84 % ekologiska dito. Det är klart att det låter intressant, eller hur? Nåväl, spänd av förväntan läste jag innehållsförteckningen. I samma stund stod ångan ur öronen - tensider, förtjockningsmedel och konserveringsmedel lyste hånfullt mot mig. Allt som allt innehåller produkten en (1) stackars ensam ekologisk ingrediens och en (1) som är naturlig. Trots detta är det fullt möjligt att hävda 84 % ekologiska ingredienser och anledningen till detta förfarande är att produkten till största delen utgörs av ekologisk aloe vera. Det är nämligen som så att den kemikalie som listas överst i Inci-förteckningen är den som får störst utrymme i produkten och i detta fall är det aloe veran som står överst i innehållsförteckningen på Björn Axéns schampo. Det är på detta vis man trollar bort de andra kemikalierna.

Organic Moisturizing Gentle Shampoo innehåller (förklaring från deras hemsida):

Aloe Barbadensis Leaf Juice*Cocamidopropyl Betaine (Naturligt ursprung enligt EcoCert, tensid), Glycol Distearate (Vegetabilisk tensid), Sodium Lauroyl Sarcosinate (Vegetabilisk/syntetisk tensid), Aqua, Laureth-4 (Vegetabilisk/syntetisk tensid), Citrus Aurantium Bergamia Peel Oil (Vegetabilisk kallpressad eterisk Bergamottolja)*Polyglyceryl-4 Caprate (Vegetabilisk solubiliserare), Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride (Syntetisk, konditionerare, förtjockare), Phenoxyethanol (Syntetiskt konserveringsmedel), Betaine (Vegetabilisk aktiv ingrediens från Nordisk sockerbeta*), Panthenol (Syntetisk, Antioxidant, provitamin B5), Caprylyl Glycol (Syntetiskt/ Vegetabiliskt, konserveringsmedel) *naturlig *Vegetabilisk Ekologisk Aloe Vera

Hur många ekologiska ämnen innehåller produkten?

 • Aloe vera
 • Bergamottolja

Av 13 kemikalier hittar jag två ekologiska ämnen.

Hur många naturliga ämnen innehåller produkten?

 • Aloevera
 • Vatten
 • Bergamottolja

Av 13 kemikalier hittar jag tre naturliga ämnen.

Bortsett från ovanstående kemikaliesoppa så slapp ju den där sockerbetan, som sägs vara *Nordisk, släpas runt halva jordklotet innan den blev till kemikalien Betaine. Emellertid envisas man med att skönmåla den som "vegetabilisk aktiv ingrediens..." I det här läget så är det bra att komma ihåg att när ett ämne är helt förändrat, identifieras det med dess kemikalienamn. Då heter det inte längre sockerbeta, palmfett, kokosfett, majs, vete osv.

Vi kan göra skillnad

Vad som stör mig - det som alltid stör mig - är när företag marknadsför något som naturligt eller ekologiskt, trots att kemikaliernas enda möjlighet att faktiskt existera, bygger på industriella raffineringsprocesser. Men men, industrin går ju med vinst och marknaden förväntas växa. Säg mig, vore det inte härligt om ordet ekologiskt i fortsättningen står för något som är mer naturligt och äkta? För vad hjälper det att till exempel Björn Axén klimatkompenserar förpackningen när produktens beståndsdelar i stort sett bara är fejk? Jag vet ärligt talat inte vad Sasco och Björn Axén bygger sitt goda rykte på, för inte kan det väl vara två respektive en ekoingrediens? Bättre än så borde vi konsumenter kunna kräva om produkten ska få bära en ekologisk certifiering.

Intressant i detta:

Nej, man luras faktiskt inte

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.