• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Sanningen om hudvård – Retinol

Sanningen om hudvård - Retinol

Sanningen om hudvård - Retinol

Sanningen om hudvård heter en dokumentär som går i SVT just nu. Jag har sett första avsnittet och det slog mig ännu en gång så hysterisk hudvårdsbranschen är. Och all reklam gör att vi liksom sugs in i detta. Om man bara kunde lugna ner sig och se sig själv utifrån, tänker jag. För vad skulle vi ha gjort utan alla massproducerade hudvårdsprodukter 😉

I tidningen Elle kan man läsa att "Retinol – superhjälteingrediensen som både hudterapeuter och forskare svär vid." Vidare skriver man att "Den är ett verkligt trollspö med förmåga att reducera fina linjer, minimera solskador, så som pigmentförändringar. Ämnet ger huden en jämnare ton och struktur, och retinol har även visat sig ha god effekt på akne och ska kunna reglera talgproduktionen. Med andra ord något av en frälsare i hudvårdssammanhang!" Hur många människor blir förförda av en sådan text tro? Jag gissar på väldigt många. Aktiva substanser. Nej, aktiva isolerade substanser. Nej, aktiva industriisolerade substanser låter mest rätt, tycker jag. För det är det saken handlar om. "Aktiva ingredienser" tycks vara det bästa som finns och i första avsnittet av Sanningen om hudvård testar man produkter med just retinol.

Retinol är en form av A-vitamin och enligt Nordic Nutrition Council är "A-vitamin är ett samlingsnamn för ett flertal ämnen som kallas retinoider." och enligt Campaign for Safe Cosmetics är det följande incinamn man ska hålla utkik efter på innehållsförteckningen; Retinol, vitamin A, retinyl acetate, retinyl palmitate, all-trans retinoic acid (Tretinoin) (är tydligen förbjudet inom EU).

Enligt EWG är retinol syntetiskt A-vitamin och enligt PubChem (1) isoleras A-vitamin från naturliga råvaror som fiskoljor MEN "Med utvecklingen av effektiva processer för syntes av vitamin A i kommersiell skala har isolering från naturliga råvaror tappat betydelse." Sug på den! Och i en studie (2) från 2020 nämns att "Retinoids are biosynthesized in several steps that are catalyzed by enzymes." Processen ser ut så här:

 1. syntes av retinaldehyd (retinal) med hjälp av enzym
 2. bearbetning igen med enzymer
 3. förestring med hjälp av enzym

Kanske du som läser detta har lust att luska ut hur alla dessa enzymer tillverkas för det skulle varit intressant att veta hur storskalig denna industri är 😉

Jag hittade ett par olika varianter av just retinol hos BASF - en variant som är utblandad i Polysorbate-20 och en annan variant som är löst i sojaolja. Polysorbater framställs enligt PubChem (3) från sorbitol som i processen "... förestras sedan delvis med en fettsyra, såsom oljesyra eller stearinsyra, för att ge en hexitanester. Slutligen tillsätts etylenoxid kemiskt i närvaro av en katalysator för att ge polysorbatet." Låter väl najs, eller? Men sojaolja är väl ok tänker säkert någon och då tänker jag såklart; är sojan konventionellt odlad och hur är den extraherad?

Men retinylpalmitat då? Enligt EWG består retinylpalmitat av palmitinsyra och retinol. BASF tillverkar till exempel en variant som är stabiliserad med tokoferol (E-vitamin) och som är löst i solrosolja. Hur utvinner man då palmitinsyran (fettsyra) och E-vitaminet och återigen, är solrosorna konventionellt odlade och hur är oljan extraherad?

A-vitamin som används i hudvårdsprodukter kan vara en typisk labbproducerad kemikalie men så finns det då en variant som sägs vara det enda naturliga alternativet till ovanstående, nämligen Bakuchiol som extraheras ur fröna från växten Babchi. Det är ett extrakt som till exempel kan vara löst i Kapryl/Kaprintriglycerider (industridesignat fett). Enligt en tillverkare så extraheras deras Bakuchiol genom en monomolekylär extraktion, vilket innebär att de endast extraherar en molekyl ur dessa frön alltså. Det är som att säga att askorbinsyra är C-vitamin när C-vitamin är ett helt spektra av ämnen - inte endast en enda molekyl. Fast nu är ju inte Bakuchiol ett vitamin så det var kanske inget jättebra exempel. Vad jag menar är att man missar resterande del av de ämnen som finns i oljan. Men den där stackars ensamma molekylen är ju trots allt "naturlig" jämfört med något som är labbproducerat.

Själv skulle jag föredra att använda naturliga oljor som exempelvis morotsolja eller nyponfröolja som innehåller betakaroten eller varför inte hudvårdsprodukter gjorda av naturlig talg som faktiskt innehåller naturligt A-vitamin - alltså produkter som består av hela sitt naturliga spektrum av ämnen.

Sen tror jag ju benhårt på att hälsa kommer inifrån och att vad vi äter och hur vår insida ser ut (hur tarmen fungerar och hormoner till exempel) påverkar huden. Hade jag haft råd så hade jag köpt torskleverolja istället för fiskolja eftersom torskleveroljan skördas från fiskens lever och därför innehåller A-vitamin, men det gör även grislever förstås. Växter innehåller inte färdigt A-vitamin utan istället betakaroten som omvandlas till A-vitamin i kroppen. Morötter innehåller ju en hel del sådant ju.

4Health med Anna Sparre tar upp just A-vitamin i torskleverolja och hon skriver bland annat att "Brist på retinol, A-vitamin, kan bl.a. uttrycka sig som problem med huden eller tandköttet."

Ska man käka A-vitamin som kosttillskott så kan man ju fundera över hur delikat produktionsprocessen låter. Enligt en kosttillskottstillverkare tillverkas syntetiskt A-vitamin via "... via kemisk syntes, en bakteriell fermentation i olika steg." Man beskriver det så här: "Ofta utnyttjas olika E.coli-strängar och gener hos dessa bakterier för att via kemisk syntes utvinna och producera grundsubstansen för de A-vitaminkristaller som kan användas för att tillverka en färdig A-vitaminråvara som kan användas i livsmedel." Där var labbet igen.

Så, med allt detta sagt så verkar det trots allt som att fuktgivande produkter är det allra bästa att använda på huden. Men istället för Nivea som har testats i dokumentären Sanningen om hudvård så skulle jag hellre välja något härligt växtsmör som till exempel Sheasmör, en naturlig olja eller produkterna som jag nämnde ovan som är gjorda av talg.

Intressant

Vitamin A, retinol

The Problem With Vitamin A

(1) National Center for Biotechnology Information. "PubChem Annotation Record for VITAMIN A, Source: Hazardous Substances Data Bank (HSDB)" PubChem, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/source/hsdb/815. Accessed 19 April, 2021.

(2) Choi BH, Hwang HJ, Lee JE, Oh SH, Hwang JS, Lee BY, Lee PC. Microbial Production of Retinyl Palmitate and Its Application as a Cosmeceutical. Antioxidants (Basel). 2020 Nov 14;9(11):1130. doi: 10.3390/antiox9111130. PMID: 33202630; PMCID: PMC7698207.

(3) National Center for Biotechnology Information. "PubChem Compound Summary for CID 443314, Polysorbate 20" PubChemhttps://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Polysorbate-20. Accessed 19 April, 2021.

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.