• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Rå och naturlig kemikalieblandning – eller?

Rå och naturlig kemikalieblandning - eller?

Rå och naturlig kemikalieblandning - eller?

Jag slår upp orden "RAW" och "Natural" och de synonymer jag får upp är rå, obearbetad och naturell samt naturlig.

Så jag läser de där INCI-listorna ytterligare en gång och tänker att det här går bara inte ihop. Kan det verkligen stämma att dessa kemikalieblandningar får lov att marknadsföras som vore de råa och naturliga?

När jag för första gången såg varumärket RAW Naturals så gick mina tankar direkt till produkter med ett minimalt bearbetat innehåll. Men det här är vad jag kallar att slå blå dunster i ögonen på folk (läs konsumenter). För det är faktiskt vilseledande.

INCI-listan för ANTIperspiranten är: Aqua, Aluminum Chlorohydrate, PPG-15 Stearyl Ether, Steareth-2, Avena Sativa Kernel Oil, Parfum, Steareth-20, Allantoin

Nåväl det är ju förvisso en ANTIperspirant men varför inte istället tillverka en verkligt "RAW" och "Naturlig" deo? I den beskrivande texten kan jag läsa "Innehåller lugnande allantoin och vårdande naturlig havreolja." Och sen då? Hur ska jag, om jag nu inte har den blekaste aning om vad INCI är, kunna avgöra om detta är de enda kemikalierna som finns i produkten?

I produkten hittar jag två naturliga ämnen:

 1. Vatten (Aqua)
 2. Havreolja (Avena Sativa Kernel Oil)

Jag läser även INCI-listan för Aftershavebalmen : Aqua, Cocos Nucifera Oil, Glycerin, Avena Sativa Kernel Oil, Octyldodecyl Myristate, Menthyl Ethylamido Oxalate, Polyacrylate Crosspolymer-6, Parfum, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Citric Acid, Allantoin, T-Butyl Alcohol

Om man nu ska tillverka en balm som är "RAW" och "Naturlig" varför då inte använda bara sådana råvaror? I den beskrivande texten för just detta balm kan jag läsa "Mjukgörande naturliga oljor från kokos och havre gör huden mjuk och smidig." Hur i helsike, om man nu har svårt för det där med INCI, ska man då kunna förstå att produkten inte enbart innehåller kokos-, och havreolja?

I balmen hittar jag tre naturliga ämnen:

 1. Vatten (Aqua)
 2. Kokosolja (Cocos Nucifera Oil)
 3. Havreolja (Avena Sativa Kernel Oil)

Och sen är frågan om deras allantoin är ett extrakt eller om det är i syntetisk form. Ja, det får man bara veta om man frågar.

Och Parfum. Ja, vad kan det vara för något tro? Kan det vara eteriska oljor eller är det möjligen något syntetiskt?

Läkemedelsverket berättar för mig att "När kravet på ingrediensförteckning på kosmetiska produkter infördes i gamla kosmetikadirektivet, bestämdes det att förekomsten av parfymämne skulle deklareras genom ordet ”parfum” i ingrediensförteckningen. Anledningen var att industrin menade att parfymblandningarna var för sammansatta och komplexa och att det skulle innebära oproportionerligt långa ingrediensförteckningar om samtliga ämnen i en parfym-mix skulle deklareras på samma sätt som övriga ingredienser. Det blev därför en kompromiss att använda ordet ”parfum” för att indikera att det fanns parfymämnen i produkten och således kunde den parfymallergiske konsumenten helt undvika parfymer genom att välja bort produkter med ordet ”parfum” i ingrediensförteckningen."

Man berättar vidare för mig gällande eteriska oljor "Om syftet eller funktionen med de eteriska oljorna (oavsett om det är en eller flera) i en produkt är för att tillföra en doft då ska ordet ”parfum” skrivas i ingrediensförteckningen. Om man själv blandar olika eteriska oljor då ska man deklarera de enskilda eteriska oljorna för sig själv, med dess INCI-namn. För sammansatta råvaror gäller att de enskilda komponenterna i sammansättningen ska anges var och en för sig i ingrediensförteckningen. "

Och Aqua, ja vatten såklart. Vatten som är så himla naturligt, men som egentligen inte alls behövs för att tillverka en hudvårdsprodukt. Så himla onödigt, tycker jag.

I beskrivningen av varumärket RAW Naturals kan jag som konsument läsa att man har en "... distinkt naturlig profil..." och att produktserien produceras lokalt och att varumärket ska ge "... en upplevelse av genuin småskalighet." samt att produkttillverkarens motto är ”logical skincare and no fuzz”.

Jag håller inte med. Visst, profilen lyckas de göra "naturlig" men även om själva produkterna tillverkas i liten skala så kan jag inte sluta fundera över hur många av ovanstående kemikalier som tillverkas just "småskaligt". Eller inte förresten. Och det blir väldigt luddigt för mig när jag först läser orden RAW Naturals och därefter slungas direkt in i en kemikalievärld full av industriellt raffinerade kemikalier. Så jag skulle vilja säga att "...no fuzz" faktiskt inte duger i det här sammanhanget.

Jag undrar varför man inte skippar de där få oljorna som jag inte vet ifall de är jungfrueliga, oraffinerade och kallpressade och istället bara kör industridesignade råvaror i varumärket RAW Naturals. För i min egen lilla värld av minimalt bearbetade och naturligt råa ämnen så är ju produktserien RAW Naturals så långt ifrån vad termerna rått och naturligt egentligen står för.

Eller vad säger ni på Krämfabriken som tillverkar produkterna? Tycker ni att detta är schysst mot mig som konsument? Varför döpa en produktserie som denna till RAW Naturals? Svara nu helt ärligt. Hur tänkte ni här?

Vad tycker du som läser detta, är det ok att döpa ett varumärke till RAW Naturals om innehållet till största del består av något helt annat än just råa och naturliga ingredienser?

Intressant i det hela;

Aluminium Salts as Antiperspirants

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.