• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Plast i naturlig hudvård?

Plast i naturlig hudvårdPlast i naturlig hudvård

Bara en liten notis om Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer som är ett stabiliserings,- och viskositetsökande medel.

Jag har upptäckt att denna kemikalie hittas i produkter som marknadsförs som naturliga men som också innehåller ekologiska ingredienser såväl som i produkter som kanske inte utger sig för att vara just naturliga men där man istället trycker på sin miljövänlighet och att man t ex samarbetar med små producenter världen över. Några exempel är Lovea, Bulldog och Dr. Organic, Björk & Berries men även LakshmiRituals, Yves Rocher och The Body Shop.

CosmEthics som är samfinansierat av Horizon 2020 programme av EU, listar denna kemikalie som att den tillhör plastkemikalier medans Naturskyddsföreningen skriver att det är en polymer men att den inte räknas som mikroplast. CosmEthics skriver dock att "Plastkemikalierna som används i kosmetiska produkter är inte nödvändigtvis mikroplaster (<5 mm), de kan vara makro (> 5 mm), nano eller löslig plast."

Vad jag vill ha sagt är att det inte enbart gäller konventionella hudvårdsprodukter som innehållet plastkemikalier. Tråkigt nog.

Vad en syntetisk kemikalie som denna har att göra i produkter som marknadsförs som naturliga är väl en bra fråga tycker jag. Hittar du fler produkter som står placerade på ekohyllan och som innehåller denna kemikalie så hojta till.

Intressant i det hela

Not just in the sea: freshwater and land also impacted by plastic microplastics

Mikroplaster – källor och förslag på åtgärder

Dela

6 Kommentarer

 1. Hej.
  Aloevera gel hos Life innehåller detta syntetiska ämne😟

  • Carina Lagerstedt Nilsson

   Tack för tipset! Produkten marknadsförs varken som naturlig eller ekologisk, men det jag som konsument får info om är att den innehåller ekologiskt odlad Aloe Vera. Tricky för den oinsatte och lätt att tro att produkten är “eko”. Förutom den där ekologiske Aloeveran består produkten enbart av syntetiska kemikalier. Tummen ner alltså.

 2. Bare Minerals – SkinLongevity Vital Power Infusion

 3. Korres lip butters innehåller ju polyethylene som är plast rakt av, tycker det är helt sjukt för ett märke som är så ekofokuserat som de är, tumme ner!

  • Carina Lagerstedt Nilsson

   Ja, det är helsnurrigt. Men jag tror att de enbart fokuserar på ett “naturligt innehåll” så de är inte ekocertifierade. Men jag är inte helt säker och det ursäktar inte ett sådant innehåll. Bra att du läser innehållsförteckningen 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.