• Become a Patron!

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis.

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Om Noterat på Ekohyllan

Carina Lagerstedt Nilsson

Noterat på Ekohyllan - för ett mer äkta innehåll

Noterat på ekohyllan är ett projekt som vuxit fram under flera års tid. Det som från början var ett irritationsmoment i vardagen och senare ett besvärande hinder i utvecklingen av mitt företag, har nu utvecklats till ett "hjälpa-andra" projekt.

Många med mig berättar historien om hur de blev mer medvetna den dag de själv fick barn. Jag tycker inte att det är särskilt konstigt alls, för vi vill ju alla våra barns bästa. Själv började jag min resa med att botanisera på Apotekets hyllor. Jo, jag tror många med mig har varit där, men snart kommit underfund med att innehållet inte var så lockande trots allt. Nåväl, jag letade mig snart in på The Body Shops hyllor och där höll jag till, tills den dag då jag förstod att produkterna innehöll kemikalier som inte heller var i min smak. Sedermera blev de mer nischade små ekobutikerna mina favoriter, åtminstone tills jag fick en ännu större förståelse för vad produkterna egentligen innehöll.

Så småningom, efter en inte alltför spikrak resa mellan hyllmetrar av "eko"produkter, den ena med mer tilltalande och naturligt bländande logotyp än den andra, trillade polletten ner och känslan av att ha blivit vilseledd var påtaglig. Under alla dessa år har min enda önskan varit ett mer äkta produktinnehåll; ett innehåll som var så naturligt eller så ekologiskt som bara möjligt och i denna strävan efter färre kemikalier insåg jag att jag var tvungen att själv blir företagare, för så här kunde ju vi konsumenter inte ha det. Här kan du läsa mer om mig.

Tanken på att vi konsumenter faktiskt kan göra skillnad känns lockande och jag tror att det spelar roll vad du och jag handlar - eller inte. Å ena sidan är det verkligen härligt att se en ekomarknad som växer, å andra sidan så blir det mer och mer uppenbart att ekosektorn drar åt fel håll. Det här blir tydligt, speciellt när stora företag försöker slå sig in på marknaden med ett produktinnehåll som istället tilltalar aktieägarna. När till och med certifieringsorganen ekocertifierar kemikalier som industrin tagit patent på, gör det mig bara ännu mer övertygad om hur viktigt det är att vi konsumenter istället väljer produkter med ett mer äkta innehåll, som liksom stämmer bättre överens med begreppen ekologiskt och naturligt.

Här på bloggen försöker jag dela med mig av sådant som jag tror kan vara av intresse för dig som botaniserar på ekohyllan. Jag skriver om ekoindustrins senaste innovationer och granskar innehållet i hudvårdsprodukter som marknadsförs som naturliga eller ekologiska och har även sammanställt en lista med tips och råd vilken kan vara en bra början. Dessutom har jag skapat appen RekoKollen som är helt gratis.

Carina Lagerstedt Nilsson

Relaterat innehåll från bloggen