• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Om man äter ekologisk mat kan man väl fundera över ekologisk hudvård?

Äter du ekologisk mat? - Fundera över ekologisk hudvård.

Äter du ekologisk mat? - Fundera över ekologisk hudvård.

Man kan ju tänka att om man väljer att äta ekologisk mat så borde man också fundera lite över kemikalier i hudvårds- och hygienprodukter som sägs vara ekologiska. Ja, marknaden för dessa produkter växer ju så det knakar och med nya innovativa kemikalier erövrar de multinationella företagen fler och fler köpsugna konsumenter. På industriell väg tillverkar man kemikalier som man sedan påstår är naturliga. Hur som helst, så är det bra att känna till att även om ett ämne är helt naturligt så handlar det om kemiska interaktioner och reaktioner så som naturen har uppfunnit det.

Men istället för att använda helt naturliga ämnen så har man i  hudvårdsprodukter som marknadsförs som till exempel ekologiska, anammat raffinerade substanser som man då naturligtvis också tagit patent på. Det är så man bygger upp den där nya och innovativa gröna kemi-sektorn. Patent! Här är några stycken… – närmare bestämt 2482 stycken… Jag kan inte sluta fundera på om industrin drar fördel av ordet ekologiskt i samband med användandet av dessa patenterade kemikalier och att detta då bidrar till utrotning av själva ordet ekologiskt?

Här är ett par exempel på företag som gärna berättar att de använder ekologiska ingredienser, men hur många av ingredienserna tycker du faller under termen ekologisk? Alltså på riktigt. Kika igenom innehållsförteckningen på The Organic Pharmacy Face Wash och på Wise Rengöringskräm. Jämför sedan med ingredienserna i de följande två produkterna. Ser du någon skillnad? Akamuti Sweet Orange Facial Cleaner och Terressentials Flower Therapy Detoxifying Facial Cleanser

Det finns många nya så kallat gröna kemikalier och de blir tyvärr inte färre och idag låter hudvårdstillverkarna oss veta att man minsann ”kombinerar det bästa från naturen med vetenskap” , vilket så klart betyder att man använder patenterade industriprocessade kemikalier som inte är sådär äkta som jag egentligen förknippar med ord som naturligt och ekologiskt. Det är ju självklart att sådant skapar förvirring hos mig som konsument, för det enda jag kan förlita mig på är egentligen det som står på förpackningen.

Tyvärr går det inte att avgöra om en produkt har ett mer äkta innehåll utifrån enbart produktcertifieringen, eftersom Ecocert (och många med dem) tillåter många industridesignade kemikalier, bland annat Cetearyl alcohol, Glyceryl stearate citrate, Glyceryl caprylate, Xanthan gum, cocamidopropylbetaine, coco-glucoside, sodium coco-sulfate, sodium cocoyl glutamate, decyl glucoside, xylitol et cetera.

Eller som Nordic BioCosmetik, som tillverkar Ecocert-certifierade produkter, uttrycker saken ”Därför har vår produktutveckling specialiserat sig på att använda råvaror med ett så naturnära ursprung som möjligt.” De här kemikalierna är alltså inte naturliga eftersom grödorna, som från början faktiskt var majs, vete, sojabönor, potatis, kokosnötter och så vidare, med hjälp av avancerad teknik har blivit kemiskt modifierade och förvandlats till ett helt nytt ämne (kemikalie).

Och inte heller räcker det att läsa innehållsförteckningen. Jag vill därför ge en eloge till de småföretagare som istället för att använda raffinerade kemikalier drar fördel av helt naturliga ämnen!

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.