• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Greenwashing/grönmålning

Fler och fler ekoprodukter

Antalet hudvårdsprodukter på ekohyllan blir bara fler och fler. Ekotänket har spridit sig utanför den lilla nischade ekobutiken och nu för tiden hittar vi ekohudvård även på stormarknaden. Härligt naturligtvis! Problemet är att vart jag än vänder mig så kan de flesta handlare inte svara på mina närgångna frågor av innehållet i dessa produkter, vare sig jag köper dem hos den där nischade ekobutiken eller på stormarknaden. Den sortens information kan jag ju få när jag köper ekologisk mat och även ekologiska kläder, så varför kan jag inte få det när jag köper hudvårdsprodukter?

Inte enkelt att vara ekomedveten

Som ekomedveten konsument skulle jag ju gärna vilja slippa göra ett helt forskningsprojekt på egen hand för att få veta mer om innehållet. Men så enkelt är det inte och jag är alltså tvungen att lära mig att läsa på etiketten. Även om produkten bär en grön och skön logotyp så finns det ingen myndighet som tillhandahåller ett regelverk om hur innehållet ska se ut, men det finns däremot många frivilliga organisationer som efter eget tycke och smak har uppfört egna regelverk. Emellertid frotterar de sig med kemikalieindustrin och godkännanden av raffinerade kemikalier liksom patenterade sådana hör numera till vanligheterna.

Produkterna på ekohyllan svämmar således ibland över av kemikalier som inte är särskilt "äkta". Beklagligtvis berättar inte INCI-namnen mycket om ursprunget till de kemikalier som produkterna innehåller. Visste du förresten att man kan neka oss konsumenter ursprungsinformation om dessa så kallade "eko"-kemikalier, som numera seglar in som ekocertifierade?

Greenwashing/Grönmålning

Företag är måna om att låta oss få veta att just deras produkter är eko, naturliga eller innehåller blåbär, tång, växtfibrer eller vad det nu vara månde - det vill säga okomplicerade ämnen som är bra för planeten. Det ligger så att säga i tiden och är bra för företagens image. Man säljer mer om man marknadsför sina produkter på det här viset och det är därför som man tar till allehanda knep för att locka till köp. Greenwashing – grönmålning – är vad det handlar om. Man försöker påskina att produkterna är så himla naturliga - kanske mer än vad de i själva verket är och genom att göra på detta viset så leder man bort oss konsumenter från till exempel produktionsprocessen.

Kreativa försäljningstrick

Några exempel på kreativa försäljningstrick kan vara fraser som ”framställs av endast naturliga ingredienser”, ”…tillverkas av de bästa ekologiska ingredienserna” eller likt denna ”baserad på effektiva ekologiska ingredienser”. Man använder även klassiska ord som ”miljövänlig”, "hållbar", ”naturlig” och ”eko”. Andra uttryck som tycks vara väldigt gångbara och som oftast inleds med ordet "från" kan till exempel vara "från kokos" eller "från vegetabilisk olja", "från majs" eller "från alger". Man kan även beskriva ett mycket raffinerat ämne som Cellulosa som "Växtfibrer".

Ett annat trick är att berätta om sina miljöinsatser som exempelvis att företaget planterar träd någonstans i världen eller att man donerar pengar till annan välgörenhet. Men man kan även deklarera att produkterna är godkända för att användas vid korallrev eller att de är vegan. Emellertid säger detta ingenting om hur ekologiskt eller naturligt produkternas innehåll är. Vissa företag har till och med låtit ta fram egna fina märkningar i ett försök att verka mer trovärdiga. Man kan som företag också se till att förpackningarna är färgglada och illustrera produkterna med fina bilder på natur, växter och djur.

Fablernas värld

Det florerar en del fabler inom det ekologiska etablissemanget. Den industriella sektorn vill få oss att köpa produkter vars innehåll består av en massa raffinerade kemikalier och affärerna är som sagt inte sena att haka på. Man saluför produkter som "ej djurtestade" eller "utan konserveringsmedel" eller med kanske den trixigaste frasen av dem alla "innehåller bara ekologiska och naturliga ingredienser".

Naturligtvis har slutprodukten inte testats på djur, det är dessutom förbjudet inom EU. Men likväl kan en hel del av kemikalierna som produkten innehåller faktiskt ha blivit testade på djur.

Givetvis innehåller inte certifierade ekoprodukter samma sorts konserveringsmedel som konventionella produkter. Nej, nu för tiden innehåller de bara "Parfum". I alla fall om man läser på etiketten. Ordet kan tyvärr dölja industriella patent och man kan som konsument bli nekad ett svar om man ställer frågor om tillverkningen. Ja, säga vad man vill, men en mer sofistikerad metod för omskrivning av konserveringsmedel får man leta efter.

Det stämmer förvisso att en produkt också kan innehålla enbart ekologiska och naturliga ingredienser. Det trixiga i detta handlar dock inte om vad som på riktigt kan sägas vara ekologiskt och naturligt. Nej, utan här handlar det enbart om vad man som frivillig organisation själv har bestämt för regelverk. För det finns ju ingen myndighet som kontrollerar vad som ska få sägas vara ekologiskt och naturligt.

Tänk dig en vit fluffig kräm. Ja, du vet en sådan där vanlig ansiktskräm. Eller varför inte en bodylotion - vit till konsistensen och som gör dig härligt silkeslen. Vi är vanemänniskor och vi är vana vid sådana produkter. Enkla och oraffinerade ingredienser som smör och oljor är vi inte lika bekanta med, åtminstone inte om vi botaniserar på Apotekets hyllor. Tänk om vi skulle tänka om och istället för att använda emulsioner, vilket ju den där vita sörjan kallas, så skulle vi kunna använda produkter utan vatten. För vet du vad, det är en myt att det behövs vatten för att kunna tillverka hudvårdsprodukter.

I fablernas värld florerar tillika en myt om att alla hudvårdsprodukter som är certifierat ekologiska har det bästa innehållet på ekomarknaden. Dessvärre finns det många exempel på att så inte är fallet. Precis som i livsmedelsvärlden så använder man också här förtjockningsmedel för att produkten ska bli mer trögflytande, emulgeringsmedel för att ämnen som egentligen inte kan blandas ska kunna blandas och konserveringsmedel med mera. Emellertid slutar det inte där då patenterade ämnen numera väger tungt i aktieköparnas portföljer, så förutom raffinerade kemikalier består således kompositionen också av bland annat peptider och proteiner. Fina namn på industriellt framtagna ingredienser.

Missledande uttryck

Som sagt så använder både handlaren och tillverkaren olika tricks för att sälja mer. Handlaren använder slogans som ”Din ekologiska skönhetsbutik” och ”Väl utvalda ekologiska produkter”, medans tillverkaren använder uttryck som ”Våra produkter är baserade på…” eller ”Handgjort” för att beskriva produktsortimentet. "Svensktillverkad" tycks också vara ett gångbart ord för tillverkaren. Det är bara det att dessa ord ibland inte har så mycket med själva innehållet att göra. Åtminstone inte om det gäller de lite större företagen som tycks segla på ekovågen. Till exempel så kommer ändå kemikalierna oftast från andra delar av världen. Att en kemikalie är "baserad" på kokosolja säger ingenting om hur kemikalien är producerad. Och butiker som säljer ekoprodukter kan förvisso sälja enbart ekorekoprodukter, men för det mesta säljer man produkter som också innehåller tensider och oleokemikalier.

Ekologisk och naturlig hudvård innehåller som jag nämnde ofta oleokemikalier för att sälja mer kan man tricksa till det med små ordlekar som ”… baserade på ekologiska växtextrakter och 100 % naturliga ingredienser” eller "100 % vegetabiliskt ursprung", vilket ju inte alls behöver betyda att innehållet är helt och hållet ekologiskt och naturligt. Växtextrakt kan exempelvis vara uppblandat med andra kemikalier och dessutom vara konserverat. Att en produkt innehåller 100 % naturliga ingredienser kan till exempel också innebära kemikalier från petroleum, därför att råolja också är 100 % naturligt. Ett exempel på just detta är Naftalanolja. Det där 100 %-iga påståendet är minst sagt lurigt.

Sen kan man förstås använda sig av det som kallas för negativ märkning, det vill säga att man talar om för oss konsumenter att produkterna inte innehåller ett specifikt ämne, även om ämnet ifråga inte alls skulle kunna användas i en produkt som går under begreppet ekologisk eller ens naturlig. Då kan det till exempel se ut så här: ”innehåller inte sodium lauryl sulfate”, "... använder inte mineraloljor" eller "innehåller inte parabener". På så vis ger man ett intryck av renhet och äkthet.

Ofta ser man orden ”innehåller”, ”framställd av”, "baserat på" eller ”utvunnet ur” följt av namnet på grödan/örtens/fruktens/plantans namn. Det är bara det att när ett ämne är helt förändrat så heter det inte längre olivolja (Olea Europaea fruit oil), palmolja (Elaeis Guineensis oil), bivax (Cera flava alt. Cera Alba) utan istället kan det i INCI-förteckningen dyka upp namn som till exempel Squalane, Glyceryl Stearate eller Hydrolyzed Beeswax. Det handlar således inte längre om simpla framställningsprocesser som kallpressning eller honungsslungning. Det är med andra ord så att man med dessa fraser försöker ge produkterna en naturligare touch.

När jag ser orden "ekologisk" och "naturlig" på en produkt, ifrågasätter jag ärligt talat alltid hur ekologisk och naturlig produkten egentligen är. Emellertid är det viktigt att komma ihåg att allt ovanstående också kan användas av företag som är ärliga och har integritet. Mitt råd blir därför alltid - läs innehållsförteckningen och ställ frågor om det är något som du undrar över.

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Relaterat innehåll från bloggen