• Become a Patron!

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis.

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Oleokemikalier och ”eko”grönmålning

Att som konsument tro att en hudvårdsprodukter som marknadsförs som ekologisk eller naturlig verkligen är det, tycker jag är tämligen naivt. Förstå mig rätt, jag vill inte klanka ner på andra som inte är insatt i vad de olika kemikalienamnen står för. Det jag säger är att vi konsumenter är naiva i vårt tänk om vi utan vidare tror att en storindustri inte har något som helst vinsttänk.  Vi är naiva när vi tror att certifieringsorgan inte drivs av vinstintressen.

Certifieringsorgan har sitt alldeles speciella regelverk som de måste följa och vartenda ett av dem godkänner kemikalier som är mycket processade och raffinerade. Storindustrin jublar och är glada eftersom de ju får in en fot på ekomarknaden. Proceduren medför givetvis att en hudvårdsprodukt som bär en ekocertifiering till och med kan säljas på stormarknaden för en billig peng. Jag vill att du ska förstå att även om logotypen är grön och produkten andas naturlighet betyder det inte per automatik att den är fri från ovan nämnda kemikalier.

Jag har intresserat mig för detta sedan 1999, då jag själv fick barn. Men det var inte förrän 2005 som jag verkligen började göra djupdyk i ämnet. Det här var året innan jag körde igång min firma som jag drev under några års tid. Alltmedan jag drev mitt företag blev jag mer och mer varse om hur saker och ting förhöll sig och jag fortsätter att skriva om vad jag stöter på och om hur saker och ting förhåller sig när det gäller ekomarknaden.

Nedan har jag därför sammanställt en liten lista över kemikalier som man brukar kalla för oleokemikalier. Oleokemikalier framställs av vegetabiliska och animaliska fetter istället för råolja dvs petroleum. Det är enda skillnaden. Många har dessutom genomgått en lång industriell process för att bli till det de är.

Hittar du något av följande namn i innehållsförteckningen på en hudvårdsprodukt som marknadsförs som ekologisk eller naturlig så blir du förd bakom ljuset. Så enkelt är det.

Cetyl Palmitate
Cetyl Ricinoleate
Coco-Caprylate
Decyl Oleate
Ethylhexyl Palmitate
Glyceryl Caprylate
Glyceryl Linoleate
Glyceryl Oleate
Glyceryl Stearate citrate
Glyceryl Stearate
Cetearyl Olivate
Hydroxyoctacosanyl Hydroxystearate
Isocetyl Palmitate
Isopropyl Palmitate
Hydrogenated Jojoba oil
Hydrogenated Lecithin
Hydrogenated Palm Glycerides
Octyl Palmitate
Polyglyceryl-4 Caprate
Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate
Polyglyceryl-6 Distearate
Polyglyceryl-3 Methylglucose distearate
Polyglyceryl-3 Stearate
Sucrose Distearate

Detta är ingenting nytt! Det förekommer alltså grönmålning av produkter som står placerade på ekohyllan. I stort sett varenda gång jag läser en innehållsförteckning på produkter som marknadsförs som antingen eko eller naturliga så stöter jag på raffinerade kemikalier. Det är verkligen tröttsamt, men jag har i alla fall slutat förvånas. Men jag blir fortfarande väldigt besviken när man som tillverkare medvetet förskönar innehållet genom att ge kemikalierna "naturliga" namn. Några exempel nedan.

Cetyl Alcohol (emulgerande växtvax)
Cetearyl Glucoside (vegetabiliskt emulgeringsmedel)
Glyceryl Stearate (vegetabilisk mjukgörare)
Squalane (från olivolja)
Propanediol (från majsstärkelse)
Hydrolysed Jojoba Esters (från jojobaolja)
Decyl Glucoside (från majs)
Cocamidopropyl Betaine (från kokosnöt)
Levulinic Acid (från växter)
Sorbitan Olivate (från olivolja)
Xanthan Gum (från majsstärkelse)

Men det som ändå är värst är när certifieringsorganen som vi konsumenter sätter sådan tilltro till, godkänner ämnen som varken är ekologiska eller naturliga. Det här gör man för att tillfredsställa industrin såklart. Man har valt någon form av gyllene medelväg. För det är definitivt inte för att backa upp produkter som på riktigt är genuint ekologiska eller genuint naturliga. Man måste förstå att det handlar om en industri och inte välgörenhet för att vi konsumenter ska få det vi efterfrågar. Här är några få exempel på kemikalier som är ekocertifierade, men som inte kan sägas vara ekologiska.

Sodium Levulinate
P-anisec Acid
Decyl Glucoside
Coco-glucoside
Squalane
Citric Acid
Glyceryl stearate citrate
xanthan gum
Hydrogenated Coco-Glycerides
lonicera caprifolium flower extract
Triethyl Citrate
Polyglyceryl –10 Laurate
PPG-1 Trideceth-13
Sodium Cocoyl Glutamate
Sodium PCA
Lauryl Betaine
Lactic Acid
Hydrolyzed Wheat Protein
Palmitic Acid
Stearic Acid
Phenoxyethanol

Så länge man bara kan hitta nya framställningstekniker och så länge vi konsumenter bara tar förgivet att reklamen stämmer med verkligheten, så länge kommer man fortsätta att använda ord som naturlig och ekologisk på produkter som inte är det – egentligen. Här är en illustrativ bild över hur det ser ut i USA, men det stämmer även när man ser till lilla Sverige.

greenwashing-bild

Jag föreslår därför att du, när du nästa gång botaniserar på ekohyllan, jämför innehållet med kemikalierna som jag har listat ovan eller kikar igenom kemikaliekollen. Om någon av alla dessa kemikalier finns med på innehållsförteckningen så föreslår jag att du helt enkelt struntar i att köpa produkten. För det är bara genom dina köp som du kan påverka hur marknaden för dito produkter ser ut.

Dela

4 Kommentarer

 1. Vilka produkter är att rekommendera då?

  • Carina Lagerstedt Nilsson

   Det är naturligtvis upp till var och en att välja de hudvårdsprodukter man helst vill ha, men själv skulle jag välja produkter som inte innehåller nämnda kemikalier eftersom jag gillar produkter med ett mer äkta innehåll. Och sådana produkter finns listade i RekoKollen http://www.rekokollen.se

   • Men var hittar du rena produkter att köpa på marknaden dä ? 😊

    • Carina Lagerstedt Nilsson

     Ja du, det har varit mycket letande för min egen del när det gäller just att hitta sådan produkter. I appen hittar du en flik som heter ”Handla här” där du hittar åtminstone några företag som säljer de produkter som finns listade i appen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.