• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Oleokemikalier och “eko”grönmålning

Oleokemikalier och eko-grönmålning

Oleokemikalier och ”eko”grönmålning

Att som konsument tro att hudvårdsprodukter som marknadsförs som ekologiska eller naturliga alltid och enbart består av minimalt processade ämnen som bara har genomgått t ex kallpressning, ångdestillering eller är extraherade med hjälp av t ex alkohol, olja eller vatten tycker jag är tämligen naivt. Förstå mig rätt, jag vill inte klanka ner på folk. Det jag säger är att vi konsumenter är naiva i vårt tänk om vi utan vidare tror att en storindustri inte har något som helst vinsttänk.

Certifieringsorgan har sitt alldeles speciella regelverk som de måste följa och varenda en av dem godkänner  industriellt raffinerade kemikalier. Proceduren medför givetvis att en hudvårdsprodukt som bär en certifiering kan säljas på stormarknaden för en billig peng. Att en produkt bär en grön logotype och andas naturlighet betyder alltså inte per automatik att den är fri från till exempel förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel, sötningsmedel, tensider, konserveringsmedel osv. En certifiering av en ackrediterad organisation är det enda sättet att se till att produkterna lever upp till de olika certifieringsorganens helt frivilliga krav för vad just de anser vara ekologiskt och naturligt.

Nedan har jag därför sammanställt en liten lista över kemikalier som man brukar kalla för oleokemikalier. Oleokemikalier framställs av vegetabiliska och animaliska fetter istället för råolja dvs petroleum. Det är enda skillnaden.

Hittar du något av följande namn i innehållsförteckningen på en hudvårdsprodukt som marknadsförs som ekologisk eller naturlig så är det inte "äkta vara" vi talar om. Så enkelt är det.

Cetyl Palmitate
Cetyl Ricinoleate
Coco-Caprylate
Decyl Oleate
Ethylhexyl Palmitate
Glyceryl Caprylate
Glyceryl Linoleate
Glyceryl Oleate
Glyceryl Stearate citrate
Glyceryl Stearate
Cetearyl Olivate
Hydroxyoctacosanyl Hydroxystearate
Isocetyl Palmitate
Isopropyl Palmitate
Hydrogenated Jojoba oil
Hydrogenated Lecithin
Hydrogenated Palm Glycerides
Octyl Palmitate
Polyglyceryl-4 Caprate
Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate
Polyglyceryl-6 Distearate
Polyglyceryl-3 Methylglucose distearate
Polyglyceryl-3 Stearate
Sucrose Distearate

I stort sett varenda gång jag läser en innehållsförteckning på produkter som marknadsförs som antingen eko eller naturliga så stöter jag på raffinerade kemikalier och jag blir fortfarande lika besviken när man som tillverkare medvetet förskönar innehållet genom att ge kemikalierna "naturliga" namn. Några exempel nedan.

Cetyl Alcohol (emulgerande växtvax)
Cetearyl Glucoside (vegetabiliskt emulgeringsmedel)
Glyceryl Stearate (vegetabilisk mjukgörare)
Squalane (från olivolja)
Propanediol (från majsstärkelse)
Hydrolysed Jojoba Esters (från jojobaolja)
Decyl Glucoside (från majs)
Cocamidopropyl Betaine (från kokosnöt)
Levulinic Acid (från växter)
Sorbitan Olivate (från olivolja)
Xanthan Gum (från majsstärkelse)

Certifieringsorganen godkänner storindustrins massproduktion av kemikalier som framställs med hjälp av bakterier och svampar (mikroorganismer) som odlas biotekniskt. Man har valt en gyllene medelväg som heter "hållbart". Mer om det kan du läsa här. Man måste förstå att det handlar om en industri som alltså tillverkar kemikalier storskaligt. Här är några få exempel på kemikalier som tillverkas från industriellt avfall (biomassa) som inte behöver vara ekologisk (!) samt från industriellt raffinerade oljor med hjälp av labbproducerade enzymer och mikroorganismer.

Sodium Levulinate
P-anisec Acid
Decyl Glucoside
Coco-glucoside
Squalane
Citric Acid
Glyceryl stearate citrate
xanthan gum
Hydrogenated Coco-Glycerides
lonicera caprifolium flower extract
Triethyl Citrate
Polyglyceryl –10 Laurate
PPG-1 Trideceth-13
Sodium Cocoyl Glutamate
Sodium PCA
Lauryl Betaine
Lactic Acid
Hydrolyzed Wheat Protein
Palmitic Acid
Stearic Acid

Så länge man bara kan hitta nya framställningstekniker och så länge vi konsumenter bara tar förgivet att reklamen stämmer med verkligheten, så länge kommer man fortsätta att använda ord som naturlig och ekologisk på produkter som inte skulle kunna sägas vara så där äkta som nog många med mig önskar. Här är en illustrativ bild över hur det ser ut i USA. Hur ser det ut i Sverige? Här har jag förresten skrivit lite om USDA och deras kriterier.

greenwashing-bild

Dela

4 Kommentarer

 1. Vilka produkter är att rekommendera då?

  • Carina Lagerstedt Nilsson

   Det är naturligtvis upp till var och en att välja de hudvårdsprodukter man helst vill ha, men själv skulle jag välja produkter som inte innehåller nämnda kemikalier eftersom jag gillar produkter med ett mer äkta innehåll. Och sådana produkter finns listade i RekoKollen http://www.rekokollen.se

   • Men var hittar du rena produkter att köpa på marknaden dä ? 😊

    • Carina Lagerstedt Nilsson

     Ja du, det har varit mycket letande för min egen del när det gäller just att hitta sådan produkter. I appen hittar du en flik som heter “Handla här” där du hittar åtminstone några företag som säljer de produkter som finns listade i appen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.