•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

Nya kemikalier på ekohyllan – Del 3

Nya kemikalier på ekohyllan

Nya kemikalier på ekohyllan - Del 3

Det dyker upp artiklar om nya eko-godkända kemikalieinnovationer i min inbox hela tiden. I dagarna läste jag t ex om ett naturligt alternativ till retinol. Det är ett patent som heter NovoRetin™.

Enligt tillverkaren Mibelle Biochemistry är produkten "...baserad på mastix, ett aromatiskt harts som kommer från ett träd som uteslutande växer på den grekiska ön Chios. NovoRetin™ fungerar som ett idealiskt växtbaserat retinolalternativ som ger både starka anti-aging-effekter och exceptionella fördelar för aknebenägen hud."

Enligt deras hemsida så är produkten godkänd av COSMOS och NATRUE.

Olika INCI-förteckningar

Sen blir det lite komplicerat för jag upptäckte att INCI-förteckningen såg olika ut beroende på om jag läste på deras hemsida eller kollade i COSMOS databas.

På deras hemsida kunde jag läsa följande INCI:

Pistacia Lentiscus Gum / Pistacia Lentiscus (Mastic) Gum (and) Hydrogenated Lecithin (and) Phenethyl Alcohol (and) Ethylhexylglycerin (and) Caprylic / Capric Triglyceride (and) Aqua / Water

NovoRetin - Mibelle biochemistry - INCI

I COSMOS databas såg INCI:n ut så här:

Pistacia Lentiscus Gum / Pistacia Lentiscus (Mastic) Gum (and) Lecithin (and) Pentylene Glycol (and) Glyceryl Caprylate / Caprate (and) Caprylic / Capric Triglyceride (and) Aqua / Water

NovoRetin - cosmos databas

Jag kontaktade företaget i slutet av oktober, men fick ingen återkoppling. Körde iväg ytterligare ett mejl en månad senare och då även till en av deras distributör i Sverige och fick svar efter en vecka från dem. Man meddelar mig att det är felskrivet på företagets webbsida och att den översta INCI-förteckningen i själva verket refererar till en annan produkt och samtidigt påpekas att just Ethylhexylglycerin och Phenethyl alcohol inte godkänns av COSMOS.

Ooops! Vilken tabbe! Men härligt att distributören i Sverige har meddelat Mibelle Biochemistry om deras groda och att företaget nu har åtgärdat problemet.

NovoRetin - Mibelle biochemistry - ändrad INCI

Ja, här sitter alltså jag, en helt vanligt konsument och hittar fel på kemikalietillverkares hemsidor. Så himla knasigt, men samtidigt ganska irriterande att de själva inte dubbelkollar så att inget blir fel, tänker jag.

Mastixträden står för säljpitchen

I sin säljpitch lyfter företaget gärna att det här naturliga alternativet kommer från en "växtkälla" medans man precis som vanligt undviker att berätta för mig som konsument om att 1) produkten innehåller flera andra kemikalier samt 2) hur dessa andra kemikalier faktiskt produceras. Man kan ju fråga sig vad källan till alla de andra ingående ingredienserna är, tänker jag.

Jag menar att man skriver ju tydligt att produkten är "baserad på", men det betyder ju inte att alla konsumenter förstår att de använder även andra kemikalier, för det är ju hur lätt som helst att bara liksom tanka in värdeordet "naturligt" och sedan läsa att den är godkänd av dessa stora certifierande organisationer. Eller kanske inte...

I deras reklamblad som man hittar här visar man upp stora bilder på Mastixträd och bönder som skördar hartsen. Ja, det man lyfter mest i broschyren är förstås hartsen, man vill verkligen pränta in i mig att det här är minsann naturligt samtidigt som man skriver att "Mibelle Biochemistry has developed a unique delivery system to make mastic bioavailable for the skin." Det är det sistnämnda man ska vara uppmärksam på.

Vid en närmare titt i COSMOS databas så ser jag att produkten består av både fysiskt och kemiskt processade ingredienser från lantbruk - 4,3 % är fysiskt processat och 15,7 % är kemiskt processat. Och när jag läser dokumentet från NATRUE här så beskrivs innehållet som "4.3% natural, 15.7% derived natural, 80% water".

Ooops! 80 procent vatten!

Fabriksprocessade ingredienser

Man kan ju fundera över vilka av ingredienserna som är kemiskt processade, tänker jag, men nedan går jag igenom några av kemikalierna.

Lecithin (Lecitin) kan t ex komma från soja-, eller majsolja. Jag kan inte utläsa från INCI-förteckningen ovan om lecitinet är ekologiskt, men det får vi ju hoppas att det är för i kommersiell produktion av lecitin används aceton och blekningsmedel såsom väteperoxid eller bensoylperoxid. Ekologiskt lecitin framställs med hjälp av mekanisk extraktion och vatten eller ånga. USDA menar att lecitin som är blekt ändå kan kallas för "oraffinerat" eller "naturligt". En annan sak är att om ursprunget är konventionell olja så kan man ha använt lösningsmedel som exempelvis hexan. Vare sig man gillar det eller inte så är lecitin en biprodukt vid oljeraffinering.

Pentylene glycol (Pentylenglykol) räknas enligt EWG (1) som syntetisk, men kan räknas som naturlig (2) när man i produktionen har använt GMO-fri majs och sockerrör även om det handlar om en industridesignad kemikalie vars ursprung i själva verket är avfallsrester från jordbruket (3). En tillverkare (4) beskriver följande produktionsprocess: från bagass till furfural - till furfurylalkohol (renad) - till pentylenglykol. Frågan är om bagassen kommer från ekologiskt odlade sockerrör för det är ju inte alltid så att det jordbruksavfall man använder i tillverkningen av "eko"godkända kemikalier behöver vara ekologiskt. Sug på den! Men man får väl hoppas att Mibelle Biochemistry använder den naturliga varianten istället för den som tillverkas från petroleum (5). Fast det säger deras INCI-förteckning ingenting om.

Glyceryl Caprylate / Caprate (Glycerylkaprylat/kaprat) framställs av glycerin och kaprylsyra (fettsyra) och kaprinsyra (fettsyra) med ursprung till exempel kokos-, och palmolja. Cosmetics Info (6) beskriver den här kemikalien som en glycerylmonoester som framställs av glycerin och fettsyror eller fettsyrederivat (fettsyror är beståndsdelar i oljor och dessa isoleras genom raffinering). Det är med andra ord en fabriksdesignad kemikalie som tillverkas för ett visst syfte, inte för att jag som konsument tycker att jag tvunget vill använda dem.

Caprylic / Capric Triglyceride (Kapryl/kaprintriglycerider) framställs genom att man hydrolyserar olja med hjälp av industriframtagna enzymer. Hydrolys betyder att man sönderdelar något (klyvning, nerbrytning till mindre molekyler). Det här är också en specialdesignad kemikalie som är en blandning av kapryl-, och kaprinfettsyror samt glycerin. CIR (7) beskriver processen som att "...oljan sönderdelas och specifika fettsyror isoleras. Dessa kombineras sedan åter med glycerin (om-förestring (8))". En produkttillverkare (9) ger beskrivningen "... en bråkdel fettsyra från kokos / palmolja...". Man kommer inte ifrån att det helt enkelt är en fabricerad olja med ett "tillrättalagt" innehåll.

Så sammantaget består Mibelle Biochemistrys produkt av en blandning av fabriksprocessade ingredienser och harts från Mastixträdet. Men att berätta storyn på det här sättet är ingen effektiv säljpitch precis 🙂

Vill du hellre köpa produkter som inte innehåller ovanstående fabriksblandning så hittar du sådana i RekoKollen.

 

1. EWG, Pentylene glycol https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/704753-PENTYLENE_GLYCOL/

2. Organic Makers, Pentylenglykol https://www.organicmakers.se/shop/hem/ravaror/emulgering-och-konservering/pentylenglykol-naturlig/

3. Ataman Chemicals, Pentylene glycol https://www.atamanchemicals.com/pentylene-glycol_u26136/

4. Minasolve, A-Leen® 5, https://minasolve.com/product/a-leen-5/

5. Special Chem, Diol PD, https://cosmetics.specialchem.com/product/i-kokyu-alcohol-kogyo-diol-pd

6. Cosmetics Info, Glyceryl Palmitate/Stearate https://www.cosmeticsinfo.org/ingredients/glyceryl-palmitate-stearate/

7. CIR, Amended Safety Assessment of Triglycerides as Used in Cosmetics 12/05/2017

8. Karolinska Institutet, Svensk MeSH, Förestring https://mesh.kib.ki.se/term/D004951/esterification

9. Weleda, Caprylic/Capric Triglyceride https://www.weleda.se/av-naturen/ingredienser/c/caprylic-capric-triglyceride

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.