• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Nya kemikalier på ekohyllan – Del 1

Nya kemikalier på ekohyllan

Nya kemikalier på ekohyllan - Del 1

Jag prenumererar på nyheter inom kosmetikasektorn och i dessa nyhetsutskick medföljer även info om nya kemikalier inom ekosektorn. Det här har fått mig att förstå hur många nya kemikalier som faktiskt produceras - även inom det här området. Idag till exempel fick jag min "Cosmetic Ingredients Alert" och i den kunde jag läsa om BASF's nya sockertensidserie och om deras nya stabiliseringsmedel. Både sockertensiderna och stabiliseringsmedlet är godkända enligt regelverken för COSMOS och NATRUE.

Sockertensiderna är följande:

Stabiliseringsmedlet är följande:

Man menar att sockertensiderna kommer från certifierad, hållbar palmbaserad råvara (RSPO) och att  stabiliseringsmedlet kommer från 100 procent naturligt råmaterial. Men va fasiken (!) palmolja och härdad ricinolja?

Lägg märke till valet av ord "palmbaserad råvara", vilket naturligtvis i detta fall inte betyder kallpressad olja.

För att produktionen av dessa sockertensider alls ska kunna ske måste oljan först bli till en fettalkohol som därefter måste sammanfogas med glukos. Först då får man en sockertensid. Och varifrån kommer då glukosen - jo, till exempel från majs, vete, ris eller potatis. Är då dessa grödor ekologiskt odlade och hur är de bearbetade inom industrin?

Och för att alls få till det där stabiliseringsmedlet så blandas den härdade ricinoljan med en av BASF:s fabriksdesignade tensider, nämligen Coco-Glucoside som jag beskriver ovan.

Någon gång för längesedan var ursprunget helt klart naturligt men vill vi ha detta i våra ekoprodukter?

BASF Presented Range of Natural Solutions for Hair & Sun Care at SEPAWA Congress

Jag har skrivit mer om tensider här och här.

Du hittar mer info om kemikalier på ekohyllan i KemikalieKollen

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.