•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

Nya kemikalier på ekohyllan – Del 1

Nya kemikalier på ekohyllan

Nya kemikalier på ekohyllan - Del 1

Jag prenumererar på nyheter inom kosmetikasektorn och i dessa nyhetsutskick medföljer även info om nya kemikalier inom ekosektorn. Det här har fått mig att förstå hur många nya kemikalier som faktiskt produceras - även inom det här området. Idag till exempel fick jag min "Cosmetic Ingredients Alert" och i den kunde jag läsa om BASF's nya sockertensidserie och om deras nya stabiliseringsmedel. Både sockertensiderna och stabiliseringsmedlet är godkända enligt regelverken för COSMOS och NATRUE.

Sockertensiderna är följande:

  • Lauryl Glucoside
  • Decyl Glucoside
  • Caprylyl/Capryl Glucoside
  • Coco Glucoside
  • Lauryl Glucoside (och) Cocamidopropyl Betaine
  • Sodium Laureth Sulfate (och) Lauryl Glucoside

Stabiliseringsmedlet är följande:

  • Coco-Glucoside (och) Hydrogenated Castor Oil (härdad olja)

Man menar att sockertensiderna kommer från certifierad, hållbar palmbaserad råvara (RSPO) och att  stabiliseringsmedlet kommer från 100 procent naturligt råmaterial. Men va fasiken (!) palmolja och härdad ricinolja?

Lägg märke till valet av ord "palmbaserad råvara", vilket i detta fall inte betyder kallpressad olja utan härdad sådan.

För att produktionen av dessa sockertensider alls ska kunna ske måste oljan först bli till en fettalkohol som därefter måste sammanfogas med glukos. Först då får man en sockertensid. Och varifrån kommer då glukosen - jo, till exempel från majs, vete, ris eller potatis. Är då dessa grödor ekologiskt odlade och hur är de bearbetade inom industrin?

Och för att alls få till det där stabiliseringsmedlet så blandas den härdade ricinoljan med en av BASF:s fabriksdesignade tensider, nämligen Coco-Glucoside.

Någon gång för längesedan var ursprunget helt klart naturligt men vill vi ha detta i våra ekoprodukter?

BASF Presented Range of Natural Solutions for Hair & Sun Care at SEPAWA Congress

Jag har skrivit mer om tensider här och här.

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.