• Become a Patron!

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis.

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Ny ”naturlig” tensid i vardande

Nu introducerar industrin en ny ”naturlig” tensid framställd ur kvillaja. Med tillsats av natriumbensoat. Naturex som är tillverkare skriver på sin hemsida att det här löddrande ämnet är 100 % naturligt och godkänt av Cosmos. Emellertid handlar det där 100-procentiga påståendet förstås om vad som ligger i industrins egen värdering. Men vad är egentligen naturligt?

Naturligt natriumbensoat hittar man i olika sorters bär, inte att förväxlas med det industriframställda ämnet ifråga. På sidan Shenet kan man läsa att natriumsalt av bensoesyra (bensoat) är besläktat med bland annat parabener. Man hittar även parabener i växter, men i växter förekommer ämnena i sitt naturliga tillstånd. Alltså inte att förväxlas med industriframställda parabener.

Natriumbensoat tillverkas inom storindustrin och har enligt Kemikalieinspektionen en relativt låg tillverkningskostnad gentemot andra konserveringsmedel. Det är alltså billigt. Men inom storindustrin (läs petroleumindustrin) tillverkar man även bensoesyra, natriumhydroxid och natriumkarbonat. Varför jag nämner dessa kemikalier är för att om man alls ska kunna tillverka natriumbensoat så måste man använda dessa tre kemikalier. Man kan alltså konstatera att natriumbensoat inte är utvunnet ur bär och således inte är naturligt.

Kvillajaträdets innerbark är det man använder när man tvättar eftersom barken innehåller saponiner. Dessa gör att det löddrar när den pulveriserade barken kommer i kontakt med vatten. Naturligtvis har detta enkla förfarande ingenting med industrins nya tensid att göra.

Naturex anser att det är ett logiskt steg man tar genom att lägga till denna minimalt processade tensid i sin produktportfölj. Jag är böjd att hålla med och givetvis är det efterfrågan som driver på utvecklingen av fler industrialiserade så kallat naturliga produkter. Frågan är förstås om vi vill ha produkter som är certifierade, men som ändå innehåller onaturliga substanser, framställda i så stora kvantiteter att de måste konserveras? Jag menar att när vi konsumenter ser den där snygga logotypen som signalerar att någon stor organisation har godkänt produkten så vill vi ju kunna tro att den faktiskt är helt naturlig. För vi vill ju inte tro att produkten innehåller kemikalier som är framställda inom petroleumindustrin. Eller har jag fel?

Att ett ämne beskrivs som naturligt säger egentligen ingenting. För industrin betyder det oftast att man har använt en naturlig råvara från allra första början innan man påbörjade produktionsprocessen för att få till en färdig kemikalie. Naturligt är heller inte synonymt med ekologiskt, men däremot kan ett ämne vara både naturligt och ekologiskt även om det inte är certifierat som sådant.

Enligt Naturex är de världsledande på specialiserade områden som växtbaserade naturliga ingredienser. Själv efterlyser jag naturliga ämnen som inte har blivit modifierade, kemikalieprocessade och konserverade och som dessutom är så närproducerade som det bara går, för jag tycker att det är ett mer naturligt sätt att producera varor på.

Naturex is launching Sapnov™, a natural foaming agent extracted from quillaia in Chile.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.