• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Ny “naturlig” tensid i vardande

Ny ”naturlig” tensid i vardande

Nu introducerar industrin en ny ”naturlig” tensid framställd ur kvillaja. Med tillsats av natriumbensoat. Naturex som är tillverkare skriver på sin hemsida att det här löddrande ämnet är 100 % naturligt och godkänt av COSMOS. Emellertid handlar det där 100-procentiga påståendet förstås om vad som ligger i industrins egen värdering. Men vad är egentligen naturligt?

Naturligt natriumbensoat hittar man i olika sorters bär, inte att förväxlas med den industriframställda kemikalien ifråga. Natriumbensoat* tillverkas från bensoesyra* med hjälp av natriumbikarbonat, natriumkarbonat eller natriumhydroxid. Och den där bensoesyran tillverkas från toluen eller bensen, men kan också tillverkas genom fermentering av stärkelse eller cellulosa med hjälp av bakterier (mikroorganismer som odlas biotekniskt). Natriumbensoat har enligt Kemikalieinspektionen en relativt låg tillverkningskostnad gentemot andra konserveringsmedel. Det är alltså billigt. Man kan alltså konstatera att natriumbensoat inte är utvunnet ur bär och i min lilla minimalistiska värld är denna kemikalie inte naturlig. By the way, fundera på var stärkelsen eller cellulosan kommer ifrån.

Kvillajaträdets innerbark är det man använder när man tvättar eftersom barken innehåller saponiner. Dessa gör att det löddrar när den pulveriserade barken kommer i kontakt med vatten. Naturligtvis har detta enkla förfarande ingenting med industrins nya tensid att göra.

Naturex anser att det är ett logiskt steg man tar genom att lägga till denna minimalt processade tensid i sin produktportfölj. Jag är böjd att hålla med för i industrins värld är detta mycket mer naturligt än vad många andra kemikalier är. Frågan är förstås om vi vill ha produkter som är "eko"certifierade, men som ändå innehåller billiga kemikalier producerade inom storindustrin och som är framställda i så stora kvantiteter att de måste konserveras? Jag vill i alla fall inte ha det.

Att ett ämne beskrivs som naturligt säger egentligen ingenting, men för industrin betyder det oftast att man har använt en naturlig råvara från allra första början innan man påbörjade produktionsprocessen för att få till en färdig kemikalie. Naturligt är heller inte synonymt med ekologiskt, men däremot kan ett ämne vara både naturligt och ekologiskt även om det inte är certifierat som sådant.

Enligt Naturex är de världsledande på specialiserade områden som växtbaserade naturliga ingredienser.

Naturex is launching Sapnov™, a natural foaming agent extracted from quillaia in Chile.

*Natriumbensoat - National Center for Biotechnology Information. PubChem Database. Sodium benzoate, CID=517055, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sodium-benzoate (accessed on Mar. 7, 2020)

*Bensoesyra - National Center for Biotechnology Information. PubChem Database. Benzoic acid, CID=243, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Benzoic-acid (accessed on Mar. 7, 2020)

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.