
Handgjort, naturligt och växtbaserat
Jag sitter här och läser nyhetsbrevet från CosmeticsDesign-Asia i vilket det berättas om nya produkter från Singapore. Naturligtvis klickar jag på länken till artikeln. Man skriver att ett företag i Singapore nyligen har lanserat en ny serie naturliga deodoranter för folk i städerna. Som om folk på landsbygden inte skulle bry sig. Soul Good Project har man vist döpt dem till. När jag kikar på deras hemsida möts jag av en slogan som säger "Handcrafted with natural plant-based ingredients".
Man skriver att produkterna innehåller växtbaserade ingredienser och magnesium istället för aluminium och i detta nämner företagets VD ingredienser som till exempel kokosolja, aloeverajuice, stärkelse från arrowrot och eteriska oljor. Lovely tänker jag. Man uttrycker att det just nu finns en minimalistisk trend där folk vill "go back to basics" och att "folk vill ha mer kontroll på vad man använder". Jag känner mig ganska träffad faktiskt 🙂
Men vad anser då Soul Good Project att växtbaserade ingredienser är för något? Ja jag vet faktiskt inte, men produkterna innehåller både glycerin, citronsyra, fenoxietanol, sorbinsyra och polysorbat-20. Fundera på hur naturliga dessa kemikalier egentligen är. Kort info nedan.
Glycerin kan tillverkas från olja, spannmål som till exempel majs, cellulosa eller stärkelse. Processen kan vara förtvålning, hydrolytisk klyvning (hydrolys*), hydrogenering eller fermentering. I detta ska man komma ihåg att både oljan, spannmålen, cellulosan eller stärkelsen har bearbetats på ett eller annat sätt innan fabrikören kan nyttja dem för just glycerintillverkning. Hur ska jag som konsument veta vad ursprunget är och vilken produktionsprocess man har använt?
Fenoxietanol tillverkas från fenol och etylenoxid. Kemikalieinspektionen skriver att fenol produceras "...ur petroleum via benzen + propen som blir isopropylbenzen(cumen) som sönderdelas till aceton och fenol." medans Shenet berättar för mig att fenoler även hittas i eteriska oljor. Hur ska jag som konsument veta vilket? Etylenoxiden produceras enligt Kemikalieinspektionen från eten medans man i en artikel (1) även nämner etanol som ursprung. Hur ska jag som konsument veta vilket?
Sorbinsyra tillverkas enligt PubChem av acetaldehyd alternativt genom reaktion mellan keten och krotonaldehyd. Vissa menar dock att ursprunget är rönnbär men hur extraktionen går till tycks vara hemligt. Hur ska jag som konsument få kunskap om hur produktionen ser ut och vilket som är ursprunget?
Företaget skriver att de är "... committed to bringing healthier choices to you. " Men hallå, det är ju bara att läsa vad CIR (2) skriver om att polysorbat-20 kan innehålla orenheter som etylenoxid och 1,4-dioxan. Bättre än kemikalier från petroleum? Javisst! Naturligt? Inte i min minimalistiska värld.
Vad Soul Good Project menar med "handgjort" kan man ju fundera över.
Megatrender är till för att följas
Fortsättningsvis, kan jag läsa, kommer företaget att tillverka produkter som följer dessa, som man menar är "megatrender" och man kommer därför producera produkter med till exempel marulaolja och skvalen (squalene) (!).
Ja, det är som sagt klurigt med vad som ska anses vara naturligt eller inte. Skvalen till exempel kan ju komma både från hajleverolja och olivolja. Ja ja, skvalen finns ju förstås även i vetegroddsolja, riskli-, och amarantolja men också i jäst och mikroalger. Men visste du att det i produktionen kan användas lösningsmedel (t ex hexan) och att oljorna kan degummeras(3) (4) och att man då exempelvis använder enzymer, fosforsyra eller citronsyra och kaustiksoda (natriumhydroxid)? Fast å andra sidan kan skvalen även utvinnas med hjälp av superkritisk vätska (CO2). Och visste du att det är deodoriseringsdestillatet vid oljeraffinering som nyttjas för skvalenutvinning?
Och mängden skvalen som produceras tycks inte räcka till menar man i en artikel (5), så därför anses mikroorganismer som till exempel jäst och bakterier vara en bättre källa för skvalenproduktion. I detta nämner man en alldeles speciell jäststam (Pseudozyma sp. JCC 207) som har isolerats (6) för att ge bättre avkastning och därför är bättre lämpad vid kommersiell skvalenproduktion. Det nämns att även marina mikroorganismer (cyanobakterier), som kan matas med exempelvis slaktavfall, också är ett alternativ för utvinning av skvalen och likaså menar man att bakterien E. coli är en lukrativ källa till skvalenproduktion. Härligt va? Tro för allt i världen inte att naturligt bara handlar om kallpressade oljor.
Vidare skriver man i artikeln ovan att mikroorganismer har modifierats till små "cellfabriker" för att till exempel kunna överproducera skvalen och i en studie optimerade man till exempel odlingsförhållandena för en viss algstam med hjälp av glukos, peptoner och jästextrakt. Jag har skrivit mer om just peptoner i ett annat inlägg. Och visste du förresten att gukos tillverkas genom exempelvis enzymhydrolys av stärkelse, stärkelse som även den utvinns med hjälp av dessa förbannade enzymer som man utvinner från biotekniskt odlade mikroorganismer?
Jag tycker att det är vettigt att fundera över vad "Handcrafted with natural plant-based ingredients" egentligen står för.
Många konsumenter söker giftfria produkter, andra söker ekologiska och åter andra söker naturliga. Vi är många därute som industrin ser stor potential i. Kom bara ihåg att även naturliga kemikalier som till exempel eteriska oljor kan vara giftiga och att ekologiska produkter kan innehålla industriellt producerade kemikalier som inte är särskilt naturliga samt att bara för att något är vegetabiliskt så behöver det inte heller vara särskilt naturligt. Sist men inte minst så vill jag säga att minimalistik hudvård faktiskt är superenkelt och bra för planeten, det är ju bara att välja en vanlig tvål (funkar bra för både knopp och kropp) och någon naturlig olja (funkar bra för HELA kroppen). Det blir dessutom billigare.
*Hydrolys betyder att man sönderdelar något (klyvning, nerbrytning till mindre molekyler).
(1) Mohsenzadeh, A. , Zamani, A. and Taherzadeh, M. J. (2017), Bioethylene Production from Ethanol: A Review and Techno‐economical Evaluation. ChemBioEng Reviews, 4: 75-91. doi:10.1002/cben.201600025
(2) CIR, Safety Assessment of Polysorbates as Used in Cosmetics, 06/16/2015
(3) The American Oil Chemists' Society, AOCS Lipid Library, Chemical Degumming https://lipidlibrary.aocs.org/edible-oil-processing/chemical-degumming Hämtad 2019-10-24
(4) The American Oil Chemists' Society, AOCS Lipid Library, Enzymatic Degumming https://lipidlibrary.aocs.org/edible-oil-processing/enzymatic-degumming
(5) Gohil Nisarg, Bhattacharjee Gargi, Khambhati Khushal, Braddick Darren, Singh Vijai, Engineering Strategies in Microorganisms for the Enhanced Production of Squalene: Advances, Challenges and Opportunities, Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, Volume 7, Year 2019, DOI=10.3389/fbioe.2019.00050
(6) Chang, MH., Kim, HJ., Jahng, KY. et al. Appl Microbiol Biotechnol (2008) 78: 963. https://doi.org/10.1007/s00253-008-1395-4
Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.