Ny generation ekologisk hudvård – bidrar den till utrotning av ordet ekologiskt?

Tidningstexterna ackompanjeras väldigt ofta av ordet ekologisk i samband med att man skriver om hudvårdsprodukter. Och man lyfter ofta fram just de naturliga ingredienserna i dessa produkter. Man försöker övertala mig som konsument att produkten på riktigt är naturlig, trots att helt onaturliga ämnen kanske upptar tre fjärdedelar av innehållsförteckningen. Eller rättare sagt, hur kan det ens vara möjligt att få kalla en onaturlig substans för naturlig? Tillverkarna går ut med att man ”kombinerar det bästa från naturen med vetenskap”. Ja, på detta sätt levererar man en text till oss  konsumenter om att man minsann använt vetenskap. Ursäkta, men sen när blev vetenskap naturligt och ekologiskt?

Vetenskap är sådant som är utvärderat på ett visst sätt och accepteras bara om det är omskrivet i någon vetenskaplig publikation. Trädsmör (pressat från nötter) som är välkänt i Afrika, fungerar precis lika bra eller kanske till och med bättre, för både oss människor och för planeten. Vore det då inte bättre att tillverka hudvårdsprodukter utifrån sådana råvaror? Kemikalieinspektionen menar åtminstone att man inte har tillräckliga kunskaper om alla kemikalier och säger att det är viktigt att ifrågasätta hur både vi människor och ekosystemen påverkas av dessa. Dessutom innehåller ju ämnen, som är helt naturliga, alla kvalitativa substanser som vitaminer, mineraler och proteiner – helt oförfalskat alltså. Såna där saker som ska fungera i symbios med varandra för att göra nytta.

Nu när jag tänker på det så är ju faktiskt ekologi också en vetenskap, om än ung sådan. Men ekologi har just ingenting att göra med hudvårdsprodukter som man marknadsför som ekologiska. Att något är ekologiskt betyder i stora drag att det är producerat utan bekämpningsmedel och att det är format i och av naturen. Om en hudvårdsprodukt är ekologisk skulle det ju med andra ord betyda att den inte alls innehåller onaturliga kemikalier. Men tydligen har man när man framställer till exempel Cicameds produkter ändå lyckats kombinera vetenskap och ekologiskt på något finurligt sätt. Kanske någon skulle kunna förklara för mig – för jag kanske är den enda som inte förstår  – hur Cicamed kan döpa sin serie till ”Organic Science” det vill säga ekologisk vetenskap?

Cicameds produkter ska tydligen vara helt fria från onödiga tillsatser. Lite konstigt är det ju då att de innehåller helt onaturliga kemikalier som exempelvis Sodium Cocoyl Glutamate (emulgeringsmedel), Decyl Glucoside (emulgeringsmedel), Biosaccharide Gum (polymer), Xantan Gum (förtjockningsmedel), Hydroxyethylcellulose (förtjockningsmedel), Sodium Levulinate (konserveringsmedel), Glyceryl Caprylate (emulgeringsmedel) och så vidare. För mig är detta ingenting annat än helt onödiga tillsatsere.

Jag frågade Ekologiska Lantbrukarna om hur de ser på att man missbrukar ordet ekologiskt vid marknadsföring av hudvårdsprodukter. Men de har ingen policy i frågan om ekologisk kosmetika. Emellertid säger personen som jag har kontakt med att hon hoppas på att ordet ekologiskt även i fortsättningen ska stå för naturligt och äkta och att det vore synd om ordet devalveras.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  • Annons