• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Nothing – en illusion av ingenting

Nothing - en illusion av ingenting

En illusion av ingenting

Apropå det här med vilseledande namn skulle jag sådär i förbigående vilja ta upp ordet nothing som ju kan översättas med ordet ingenting.

Ordet ingenting kan därför om man råkar på företaget Nothing bli en aningens missvisande, tycker jag. Detta för att produkterna bevisligen innehåller följande kemikalier:

  • Vatten
  • Natriumbikarbonat - man kallar det salt
  • Natriumkarbonat - man kallar det salt
  • Natriumsulfat - man kallar det salt
  • Fenoxietanol
  • Kaprylylglykol - man informerar om att denna kemikalie är växtbaserad
  • Hydroxietylcellulosa

Men nu är det inte för att deras deodorant INTE innehåller någonting som företaget har döpt sig till Nothing utan istället tycks man mena att ordet Nothing står för "noll ekologiskt fotavtryck, ingen lukt, ingen oro." Och det första som möter mig när jag går in på deras sida är deras slogan "There's nothing like Nothing" samt "Aldrig mer oro över lukt eller ingredienser som är svåra att förstå".

Nothing

Man hävdar att deodoranten inte innehåller något dåligt och att den innehåller färre ingredienser än vad jag som konsument kan räkna till. Fast det är ju faktiskt upp till mig som konsument att avgöra vad som är dåligt eller inte, tänker jag. Vad tycker du?

För säkerhets skull gör man en poäng av att allt är svenskt - det är en svensk innovation - baserat på svenskt patent skriver man på sin webbsida.

Företaget menar att deras deodorant är naturlig. Men vad är naturligt? Ja, det är faktiskt upp till var och en av oss att bestämma, för naturligt kan betyda så mycket, t ex att en olja är kallpressad utan andra kemikalier som t ex citronsyra eller att något t ex är extraherat med hjälp av vatten, olja eller vanlig alkohol. Men det kan också betyda att något är tillverkat med hjälp av fabriksdesignade mikroorganismer - det kan ske vid fermentering eller bioraffinering. Som sagt, det handlar bara om var du som konsument sätter din egen ribba.

Inga ingredienser som är svåra att förstå

Nothing menar att jag som konsument inte behöver bekymra mig över ingredienser som är svåra att förstå. Här tappade de bort mig faktiskt, för kolla till exempel på kemikalien Kaprylylglykol - en fettsyrealkohol som innan raffineringen skedde för längesedan var fettsyror i kokos-, eller palmolja. Det hade ju varit bra om företaget Nothing hade beskrivit produktionsprocessen lite närmare, tänker jag, för det är i princip helt omöjligt att hitta någon info kring denna kemikalie. Om man inte är kemist vill säga, för då kan man få följande information från CIR(1) "... syntetiseras vanligen via katalytisk oxidation av motsvarande alkenoxid eller reduktion av motsvarande 2-hydroxisyra." Puh! Vilken kemijargong!

Och att något är växtbaserat betyder inte att något per automatik är naturligt. Det betyder enbart att startmaterialet (råvaran) kommer från växter eller andra grödor.

Företaget Nothing har också tillsatt hydroxietylcellulosa i sin produkt. Hydroxietylcellulosa framställs genom att man låter cellulosa reagera med etenoxid i närvaro av natriumhydroxid som en katalysator. I alla fall enligt PubChem (2). Hmm... och etenoxid fås enligt Kemikalieinspektionen (3) från eten som kan komma från petrokemikalier enligt PubChem (4), men också från etanol enligt en översiktsartikel(5).

Enligt CIR(6) är hydroxietylcellulosa en modifierad cellulosapolymer och man skriver att produktion sker i närvaro av alkohol eller aceton. Nothing menar alltså på fullaste allvar att detta skulle vara "ingenting"?

Men ovanstående var ju bara halva historien om ursprunget till hydroxietylcellulosan för varifrån själva cellulosan kommer är ju inte heller glasklart eftersom källan kan vara antingen växtfibrer, trä, bakterier eller alger och vem vet egentligen vad ursprunget är och hur och med vad det är bearbetat inom industrin. Jag skulle egentligen kunna roa mig med att gräva i ursprunget ännu mer, men jag tror att du som läsare förstår min poäng 😉

Nåväl, som om inte detta vore nog så innehåller deras deo dessutom fenoxietanol som enligt CIR(7) framställs genom att fenol får reagera med etenoxid i närvaro av en katalysator under tryck och med upphettning. Och fenol kan t ex komma från petroleum... ähum... Är det inte en anings underligt att också denna kemikalie skulle vara lika med noll, alltså ingenting? Eller Nothing rättare sagt.

Så jag tycker att Nothing far med osanning när de skriver "Aldrig mer oro över lukt eller ingredienser som är svåra att förstå". Vad tycker du?

De där tre salterna då?

Företaget informerar om att deon innehåller tre salter. Jag antar att det är för att göra det enkelt för mig som konsument, för att jag ska slippa läsa konstiga kemikalienamn. Det första jag tänkte när jag såg det var förstås vilka sorts salter handlar det om? Jo, det är klart att det finns olika salter, men för en som inte är kemist eller som inte har någon som helst kunskap om salt kan det ju bli lite missvisande. Salt kan ju till exempel vara naturligt havssalt eller naturligt bergsalt, men det är inte riktigt vad Nothing menar när de skriver "salt", utan de syftar istället på natriumbikarbonat, natriumkarbonat och natriumsulfat.

Då benar vi ut hur de olika salterna produceras.

Natriumbikarbonat framställs enligt PubChem (8) av natriumkarbonat, vatten och koldioxid.

Natriumkarbonat framställs enligt Kemikalieinspektionen (9) "...på syntetisk väg från kalk och koksalt (kalciumkarbonat och natriumklorid) genom Solvayprocessen(10)" Men också: "... från brytning av förekomster i USA och i Kenya, antingen från mineralet trona eller ur saltsjöar. " Wyoming Mining Association förklarar utvinningsprocessen av trona så här: "The purification process begins with crushing the ore, which is then heated to drive off unwanted gases. This transforms the trona into a sodium carbonate. Water is added to this substance, which is then filtered to remove impurities. The water is evaporated and the resulting slurry is placed into a centrifuge to separate the remaining water from the soda ash crystals. The crystals are then sent to driers, screened, and sent to storage bins for transport."

Natriumsulfat beskrivs av Kemikalieinspektionen (11) som "... svavelsyrans natriumsalt." Man menar att "Knappt hälften av världsproduktionen uppkommer som biprodukt vid vitt skilda industriprocesser som t.ex. framställning av rayon, kromater, fenol eller borsyra." Vidare nämns att "Den andra hälften kommer direkt från naturen som mineral eller saltavlagringar." Samt att "Små mängder natriumsulfat framställs avsiktligt, genom syntes från natriumklorid (salt) och svavelsyra."

Så, då fick du mer på fötterna om hur deras salter framställs 🙂 Sen kan man ju alltid fråga Nothing om deras natriumkarbonat kommer från brytning av naturlig Trona och om deras natriumsulfat kommer från naturliga mineraler eller saltavlagringar.

En inte så oviktig petitess

En inte så oviktig petitess är att till råga på allt så har man lyckats blanda svenska namn med engelska INCI-namn i sin förklaring av produktinnehållet på sin FAQ-sida. Exempelvis skriver man natriumsulfat istället för Sodium sulfate samtidigt som man skriver caprylyl glycol istället för det svenska namnet kaprylylglykol. Så här ser det ut.

Nothing-FAQ

En annan inte så oviktig petitess är att produkterna innehåller vatten. Ja, varför kan man ju fråga sig. Så himla onödigt! Visst, deras produkter står för "noll ekologiskt fotavtryck" som de uttrycker saken, men jag undrar hur många vattenfotavtryck deras produkter ger? Det skulle ju vara intressant att få veta, särskilt nu när företag verkar satsa på vattenfria produkter.

Jag vågar påstå att Nothing är en illusion av ingenting och det skulle vara jätteintressant att få en förklaring till varför man har döpt företaget till just Nothing med tanke på vad jag just har skrivit om. Tyvärr är det lätt hänt att ordet Nothing ger sken av att produkterna är lite mer "äkta" och inte innehåller några konstigheter. Det är i alla fall den uppfattningen jag får när jag besöker deras webbsida. Och jag saknar förklaringar på hur kemikalierna som de använder tillverkas på deras FAQ-sida.

Men deon är parfymfri och unisex och det tycker jag faktiskt är bra för det finns många, många därute som är doftöverkänsliga och det är väl bra att vi bara behöver köpa en deo till hela familjen. Men det kan man ju även göra när man handlar deo från företag som Naturlig Deo, Deolicious och No Bond Beauty som alla produceras i Sverige 🙂 Ett annat exempel på en bra deo är t ex MHandMade från Finland. Gemensamt för dessa fina företag är att de faktiskt utesluter kemikalier såsom fenoxietanol, kaprylylglykol och hydroxietylcellulosa ... och vatten... Och de där patenten skippar man också till förmån för transparens. Bra va 🙂

Intressant i det hela

A GUIDE TO WATERLESS SKINCARE

 

(1) CIR, Safety Assessment of 1,2-Glycols as Used in Cosmetics, IJT 31(Suppl. 2):147-168, 2012

(2) National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Summary for CID 4327536, Cellulose hydroxyethylate. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Cellulose-hydroxyethylate. Accessed Nov. 1, 2022.

(3) Kemikalieinspektionen, Databaser, Flödesanalyser, Etenoxid https://www.kemi.se/databaser

(4) National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Summary for CID 6325, Ethylene. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Ethylene. Accessed Nov. 1, 2022.

(5) Mohsenzadeh, A. , Zamani, A. and Taherzadeh, M. J. (2017), Bioethylene Production from Ethanol: A Review and Techno‐economical Evaluation. ChemBioEng Reviews, 4: 75-91. doi:10.1002/cben.201600025

(6) CIR, Amended Safety Assessment of Cellulose and Related Polymers as used in Cosmetics, 03/24/2009

(7) CIR, Final Report on the Safety Assessment of Phenoxyethanol JACT 9(2):259-277, 1990

(8) National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Summary for CID 516892, Sodium Bicarbonate. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sodium-Bicarbonate. Accessed Nov. 1, 2022.

(9) Kemikalieinspektionen, Databaser, Flödesanalyser, Natriumkarbonat https://www.kemi.se/databaser

(10) Solvayprocessen är enligt Nationalencyklopedin en "...industriell metod för framställning av natriumkarbonat (soda), Na2CO3, ur natriumklorid, ammoniak och koldioxid."

(11) Kemikalieinspektionen, Databaser, Flödesanalyser, Natriumsulfat https://www.kemi.se/databaser

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.