• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Naturliga tuggummin och tuggkåda

Nyttiga tuggummin finns faktiskt

Nyttiga tuggummin finns faktiskt

Apropå det här med nyttiga tuggummin som innehåller sötningsmedel. Nyttigt är nog inte rätt ord. Jag syftar på Xylitol som ses i varenda tuggummi som finns uppradade i hyllorna vid kassan i butiken. Sötningsmedel som  påstås vara naturligt för att råmaterialet en gång i tiden för längesedan var ett träd eller majs, men där majsen är besprutad och uppdriven i en monokultur eller där trädet i själva verket är pappersmassa från pappersindustrin. Xylitol är ett mycket bearbetat ämne – raffinerat som det heter inom industrin.

Om vi nu pratar tandhälsa så vad är det för fel med helt naturlig grankåda? Förresten så hittade jag tuggkåda hos Wilma Naturprodukter och så klart åkte ett mejl iväg till dem, med frågan om hur man renar kådan. Man svarar så här: ”Det är inte allt för avancerat tekniskt sett men kräver en del noggrannhet var gäller temperatur. För låg temp vid smältning/rening blir den för mjuk och för hög temp så blir den spröd som glas. Ugn, silnät och stora mängder grankåda är stort sätt allt som behövs.” Låter mycket bättre än bioteknik och redan kemikaliebearbetad trämassa tycker jag!

Dessutom finns det ett KRAV-märkt tuggummi som heter Chicza. Det här tuggummit innehåller ekologisk pulveriserad torkad sockerrörsjuice, ekologisk naturgummibas, ekologisk glukos (från majs), ekologisk agavesaft, ekologisk mint, citron, grönmynta eller kanelsmak. Om jag nu måste vara kritisk så ger jag ett litet minus för glukosen som är ett raffinerat ämneSe gärna filmen om hur man tillverkar tuggummit på BBC.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.