•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

Naturliga tuggummin och tuggkåda

Nyttiga tuggummin finns faktiskt

Naturliga tuggummin finns faktiskt

Apropå det här med nyttiga tuggummin som innehåller sötningsmedel. Nyttigt är nog inte rätt ord utan man kanske ska kalla dem lite mer naturliga istället.

Bara ett par ord om xylitol

Xylitol hittas i varenda tuggummi vare sig det är ett ekocertifierat eller ett konventionellt sådant. Xylitol är ett sötningsmedel som anses vara naturligt, men hur naturlig är den här kemikalien efter att ha blivit raffinerad på fabriken? Det var ju trots allt längesedan det där trädet eller majsen växte och frodades i skogen och på åkern. Xylitol är helt enkelt en industridesignad kemikalie – raffinerad som det heter inom industrin.

Om vi nu pratar tandhälsa så vad är det för fel med helt naturlig grankåda? Och vad är det för fel med att använda helt naturlig Stevia istället för xylitol?

Tuggkåda

Förresten så hittade jag tuggkåda hos Wilma Naturprodukter och så klart åkte ett mejl iväg till dem, med frågan om hur man renar kådan. Man svarar så här: ”Det är inte allt för avancerat tekniskt sett men kräver en del noggrannhet var gäller temperatur. För låg temp vid smältning/rening blir den för mjuk och för hög temp så blir den spröd som glas. Ugn, silnät och stora mängder grankåda är stort sätt allt som behövs.” Låter mycket bättre än bioteknik och redan kemikaliebearbetad trämassa tycker jag!

KRAV-märkt tuggummi

Dessutom finns det ett KRAV-märkt tuggummi som heter Chicza. Det här tuggummit innehåller ekologisk pulveriserad torkad sockerrörsjuice, ekologisk naturgummibas, ekologisk glukos (från majs), ekologisk agavesaft, ekologisk mint, citron, grönmynta eller kanelsmak. Om jag nu måste vara kritisk så ger jag ett litet minus för glukosen som är ett raffinerat ämneSe gärna filmen om hur man tillverkar tuggummit på BBC.

Du hittar tuggkåda från Wilma Naturprodukter och Chicza hos min favvobutik Jordklok 🙂

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.