• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Morot eller piska?

Morot eller piska?Morot eller piska?

Jag gillar morötter och kanske kan det jag skriver om ge dig en morot då och då. Det är iallafall min förhoppning. Noterat på Ekohyllan är min privata blogg där jag uttrycker det jag tycker är viktigt att fundera över om man ska köpa hudvårdsprodukter som står placerade på ekohyllan. Det betyder inte att jag är för konventionella produkter utan enbart att jag ogillar när saker och ting inte stämmer överens med vad som påstås. Och jag gillar inte när storindustrin komponerar innehållet oavsett vilken bransch det handlar om. Jag gillar småskalig produktion, lokalt producerat men också att kunna bidra till att andra på planeten får ett bättre liv.

På min blogg vill jag förmedla mina tankar kring dessa produkters innehåll samtidigt som jag i detta när en önskan om att kunna ge dig som läsare en morot så att du också vågar ställa frågor om innehållet. Jag tycker inte att det är fel att ställa frågor om en produkts innehåll även om produktens innehåll är bättre innehållsmässigt än vad en konventionell produkt är.

Det är aldrig fel att ställa frågor. Men jag tycker att det är fel av företag att inte besvara de frågor de får och sprida rykten om att jag förtalar dem. Jag tycker oftast inte att transparensen är tillräcklig även om produkten säljs under ekologisk eller naturlig flagg. Företag tycker att mina åsikter är irrelevanta och jag kan till viss del förstå dem, för ekologiska produkter är ju bättre än konventionella och om man köper sådana produkter så slipper man ju mycket skit. Men det betyder inte att man som konsument inte får ställa frågor om innehållet och inte heller att man inte får vara petig i frågan och röra om i grytan.

Min åsikt om att jag vill se en större transparens kanske uppfattas som en pisksnärt istället för en morot i och med att man redan tycker sig ha en bra transparens. Frågan är ju bara varför man som företagare inte finner något intresse av att själv ta reda på mer om det man säljer? Istället anses det vara viktigare att produkten har en stämpel som säger att någon annan har godkänt den, trots att denne någon annan tillåter fler kemikalier istället för färre. Skulle det inte varit bra med produkter som hade ett mer äkta innehåll istället?

Varför är förtroendet så högt för ett regelverk som inte är så transparent som man vill få oss att tro?

Vilka krav har vi egentligen på ord som naturligt och ekologiskt? Skulle du som konsument inte vilja att dessa ord betyder ett mer äkta innehåll istället för fler och mer raffinerade kemikalier?

Många frågor. Men det är just dessa frågor som jag vill få dig att fundera över när du läser det jag skriver. I detta har jag naturligtvis också ett eget behov av att uttrycka vad jag själv tycker är relevant i sammanhanget. Frågan om evig tillväxt är till exempel också intressant i produktionen av ekologiska och naturliga produkter. Det kan låta som en pisksnärt men det är egentligen en fet härlig morot att tugga på.

Förresten, jag skulle bli så glad om du berättar vad du tycker om min app här. Det har stor betydelse för hur jag ska fortsätta utveckla den. Din åsikt publiceras här.

Tjingeling!

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.