• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Maria Åkerberg – kunde inte bry sig mindre

Maria Åkerberg – kunde inte bry sig mindre

Årets företagare 2017 kunde inte bry sig mindre

Uppdatering 6 april 2019

Upptäckte alldeles nyss att Hair Spray Organic inte längre innehåller PVP och Sodium Cocoyl Hydrolyzed Wheat Protein (Veteprotein). Härligt! Innehållet ser verkligen bra ut för att vara ett hårspray! Jag blir verkligen glad när jag ser detta!

I början av september kontaktade jag Dermanord med anledning av att jag hade en del frågor om innehållet i Maria Åkerbergs produkter Face Mask Clearing och Hair Spray Organic. I slutet av samma månad skrev jag till dem igen och berättade att jag inte hade fått någon återkoppling på mina frågor och att jag skulle bli jätteglad om de kunde ta sig an dem. Idag är det den 8 november och jag har inte hört ifrån dem. Man skulle alltså kunna säga att Dermanord / Maria Åkerberg inte kunde bry sig mindre.

Med tanke på att Maria Åkerberg har blivit "ÅRETS FÖRETAGARE SVERIGE 2017" så kan jag inte låta blir att undra varför man låter bli att besvara mina frågor. Kan det kanske vara så att man har gått och blivit lite smått egenkär och tycker att det därför inte spelar någon roll att man inte besvarar mina frågor? Eller beror det helt enkelt på att man inte vill ta sig tid? Eller beror det på något annat, som att jag kanske är FÖR frågvis? Ja, vad vet jag? Nåväl, det jag däremot vet är att jag som medveten konsument inte får något svar och att det faktiskt spelar en viss roll för mig.

Face Mask Clearing och Hair Spray Organic innehåller kemikalier som exempelvis Pvp/Polyvinyl-pyrrolidon, Sodium Cocoyl Hydrolyzed Wheat Protein, Xanthan Gum, Sodium Levulinate, Sodium Anisate, Lactic Acid och Biosaccharide Gum-1. Kemikalier som i min värld varken är naturliga eller ekologiska. Om produkterna är hållbara ur ett miljöperspektiv? Ja, se det har jag däremot ingen åsikt om och det är inte det som är mitt mål med granskningen heller.

Vatten, bioteknik och raffinerat protein

UPPDATERING! Hair Spray Organic innehåller inte längre PVP och Sodium Cocoyl Hydrolyzed Wheat Protein (Veteprotein). Härligt! Innehållet ser verkligen bra ut för att vara ett hårspray! Jag blir verkligen glad när jag ser detta!

Enligt min åsikt innehåller Face Mask Clearing mest vatten och biotekniskt producerade ämnen som i min värld varken kan sägas vara ekologiska eller naturliga. Det jag tycker är naturligt är ämnet från apelsin samt från rosmarin. Hair Spray Organic innehåller PVP (ordet "Organic" till trots) som enligt EWG är en syntetisk kemikalie, och enligt dem framställd från råolja. Så det där att man skriver ut orden ”från mineral” är ju lurigt för konsumenten. Läser man innehållsförteckningen för hårsprayet på nätet så hittar man även veteprotein i produkten. Veteprotein, i detta fall Sodium Cocoyl Hydrolyzed Wheat Protein, är inte så simpelt som vete i kokosolja. Här handlar det om ett ämne som i slutändan har blivit till något helt annat än vad råmaterialen var från allra första början.

Jag hittar dessvärre ingenting om att de två nämnda produkternas ingredienser är ekocertifierade, så om inte annat så kunde man ju åtminstone bemödat sig att svara på frågorna om detta. Och min uppmaning om att alltid ställa frågor till tillverkaren kom liksom av sig i och med att de förpassade mina frågor till papperskorgen.

Vad säger denna totala tystnad dig som medveten konsument? Själv tycker jag att det har stor betydelse eftersom jag ju faktiskt inte får veta vad jag lägger mina pengar på.

Frågor om Face Mask Clearing

Frågor om Hair Spray Organic

Ten Synthetic Cosmetic Ingredients to Avoid - Organic Consumers Association

PVP - EWG Skin Deep

Bioraffinerade kemikalier

Dela

3 Kommentarer

 1. en medlem i en miljögrupp på facebook ställde för två år sen en fråga om var veg.olja i produkten kom ifrån, fick detta goddag yxsakft till svar
  ” Maria Åkerberg (märket alltså) och frågade vilken olja de använder när de bara skriver ut veg.olja. Det här är svaret:
  “Detta är mjölksyra och det står fel på etiketten att källan är från vegetabiliska oljor.
  Så bra att du mejlar om detta, men inte så bra att det står fel så klart.
  Vi använder inte palmolja.
  Det finns några råvaror som kan tas från palmolja, men där vi kan så väljer vi andra alternativ.
  Om inte finns andra alternativ, så är det från certifierad palmolja.
  Så alla våra produkter är utan palmolja, men några innehåller råvaror som inte alltid kan garanteras vara utan palmolja.
  Har du fler frågor och funderingar, tveka inte att återkoppla!
  Med vänliga hälsningar
  Maria”

 2. Bra Carina håller med dig bättre upp borde de ha gjort

 3. Det är bra att man ör öppen och vaken för vad nan köper, särskilt om man vill ha så rena produkter sim möjligt. Idag hanterar nan dessa Ord som ekologisk, organisk med flera mkt hur som helst. Finns inga givna regler riktigt. Stå på dig, om du inte får ett svar, direkt eller allmänt. Handla inte fler produkter därifrån. Leta upp någon som har rena produkter utan tillsatser och är mån om fina frågor. Lycka till. Örtaglädje.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.