• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Måhända nya oleokemikalier framöver

Måhända nya oleokemikalier framöver

Nu håller man inom EU på att utvärdera om man inom oljeindustrin kan använda andra plantor än kokos och palm, vid framställning av oleokemikalier. Man menar att man då skulle slippa importen och att framställningen på så sätt kan bli mer hållbar. Bra tänk där faktiskt!

Det EU–finansierade forskningsprojektet COSMOS inleddes i Nederländerna och syftar alltså till att minska beroendet av importerade växtoljor. Oljorna kommer att framställas med hjälp av selektiv enzymteknik och andra utvinningsprocesser. Ja, enzymer (1) är proteiner som utför (katalyserar) kemiska reaktioner och enligt Omics International (2) framställs enzymer från jäst eller bakterier.

Jag befarar att dessa oleokemikalier kommer att dyka upp i ekoprodukter framöver. Själv tycker jag inte att sådana kemikalier har där att göra. Här hittar du några exempel på oleokemikalier som redan används i sådana hudvårdsprodukter.

Nåväl, det handlar om ett fyraårigt projekt så det lär förmodligen dröja ett tag, men håll utkik framöver efter kemikalienamn som innehåller ordet Camelina eller Crambe.

COSMOS project aims to make oleochemicals market more sustainable.

(1) Lunds Universitet, Bioraffinaderiportalen, Enzymatisk katalys https://www.lth.se/biorefinery/forskning/enzymatisk-katalys/

(2) Omics International, Enzyme Production By Fermentation Technology https://www.omicsonline.org/enzyme-production-by-fermentation-technology-scholarly-open-access-journals.php

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.