• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Lurad av en schampokaka

Lurad av en schampokaka

Alla "tvålar" är inte guld som glimmar

Efter att jag i mitt förra inlägg kollade innehållet i ett par hundschampon som marknadsförs under naturlig och ekologisk flagg så tänkte jag att jag kunde kika på innehållet i fasta schampotvålar för hundar. Min tanke var att en fast "kaka" förhoppningsvis innehåller färre kemikalier och att den faktiskt också borde innehålla förtvålade oljor och inte en massa andra hittepåkemikalier. Men det visade sig att något som faktiskt har formen av en fast tvål inte alls behöver vara en tvål. Så alla "tvålar" är inte guld som glimmar.

Ethique heter ett företag från Nya Zeeland som tillverkar fasta schampokakor som kan användas till hundar. Jag halkade in på deras sida och där möttes jag av värdeord som "Plastic free", "Vegan", "Cruelty free", "Sustainable" och "Palm oil free". Jag läste om deras resa och om att de vill göra en revolution genom att se till så att konsumenter köper en fast schampokaka istället för flytande produkter som man menar oftast innehåller vatten. Javisst så är det definitivt och jag kan inte annat än att hålla med om att vi måste skippa vattnet.

Jag läser vidare på deras sida om att hållbarhet genomsyrar allt de gör och att det är kärnan i hela deras verksamhet. Och det är här jag måste upprepa mig - att något är hållbart behöver inte betyda att det innehåller kemikalier som är, hur ska jag uttrycka mig nu igen... särskilt naturliga. Nä, de behöver inte ens vara ekologiska. Eller som företaget själv beskriver sitt produktinnehåll; "... non-petroleum based and naturally derived with minimal chemical processing." Den här beskrivningen säger egentligen bara att deras produkter är fossilfria och att kemikalierna är "naturligt härledda" och tillverkade med hjälp av minimal kemisk bearbetning. Så vad säger detta dig som letar efter naturliga/ekologiska tvålar? Egentligen ingenting!

Om något är "naturligt härlett" betyder det bara att något var en naturlig växt eller annan gröda för längesedan. Det säger ingenting om hur produktionsprocessen ser ut. Och vad säger det dig att produkterna är tillverkade med minimal kemisk bearbetning? Precis ingenting om du inte har kunskap om olika produktionsprocesser förstås.

Men har jag missförstått något?

Men vänta nu! Jag måste faktiskt ha missförstått något! I ett av deras blogginlägg kan jag läsa att många konsumenter faktiskt tror att deras schampokakor är tvål. Japp! Jag är en av dessa konsumenter som inte förrän alldeles nyss begrep att något som har formen av en tvål faktiskt inte är en tvål. Ethique skriver så här om sina produkter "It looks like a bar of soap, yep, but really all we’ve done is taken delicious bodywash, shampoos and conditioners (and other things) and just sucked the water out of them. Some of our bodywash bars have soap in them, but everything else? 100% soap-free, so they’re super gentle on your scalp, hair and skin." Alltså, helt tvålfria produkter som faktiskt har formen av en tvål!

Och när jag nu satt här och letade så hittade jag en jättebra förklaring från Organic Makers. De skriver att "En schampokaka är inte samma sak som en schampotvål. En schampotvål görs som en vanlig kallrörd hantverkstvål, med oljor, vatten och lut, medan en schampokaka görs med tensider och bindningmedel."

Hur många av mina läsare känner till att en schampokaka och en schampotvål inte är samma sak?

Nåväl, vad jag än tycker så anser Ethique att det är bättre med industriella tensider och de skriver att även om alla tensider är producerade i ett labb så är de minsann inte rädda för dem (!). Nä, man behöver inte vara rädd för hållbara kemikalier och faktiskt inte heller för kemikalier i produkter som är naturliga och ekologiska. Det är bara frågan om man som konsument vill lägga sina pengar på kemikalier som är designade för ett visst syfte (t ex lödder) på en fabrik långtbortistan av oljor eller livsmedelsavfall som dessförinnan har raffinerats på andra ställen i världen eller om man istället vill bekosta ett innehåll som är lite mer äkta.

Här är innehållet i en av deras schampokakor för hundar - Bow Wow. Jag har blåmarkerat de naturliga ingredienserna.

 1. Sodium cocoyl isethionate
 2. Sodium coco sulfate
 3. Decyl glucoside
 4. Stearic Acid
 5. Theobroma cacao (cocoa) butter
 6. Cocos nucifera (coconut) oil
 7. Cetyl alcohol
 8. Stearyl alcohol
 9. Melia azadirachta (neem) seed oil
 10. Ground oatmeal
 11. Lavandula augustifolia (lavender) essential oil
 12. Melaleuca alternifolia (tea tree) oil
 13. Citrus aurantifolia (lime) essential oil
 14. Lactic acid

Limonene (från de eteriska oljorna), Linalool (från de eteriska oljorna)

Av 14 ingredienser så innehåller den här schampokakan alltså bara 7 ingredienser som jag skulle vilja kalla för naturliga. Klicka på de gröna länkarna för att läsa mer om respektive kemikalie.

Hur som helst så handlar företaget direkt med små Communitys och sånt hyllar jag verkligen!

Ingrediens nummer 1

Jag tänker att jag tar mig väl en närmare titt på den allra första ingrediensen i deras BOW WOW-schampokaka och där hittar jag Sodium cocoyl isethionate (Natriumkokoylisetionat). Företaget Ethique beskriver den här kemikalien enbart som att den kommer från kokosolja. Och det är ju delvis sant för någon gång för längesedan var den där kokosoljan en helt vanlig olja som ännu inte hade blivit till något annat. Men det hände något på vägen till deras BOW WOW-schampokaka.

EWG beskriver Sodium cocoyl isethionate (Natriumkokoylisetionat) så här:  "... ett ytaktivt ämne baserat på fettsyror från kokosolja och isoetionsyra (isethionic acid), en typ av sulfonsyra."

En råvaruleverantör beskriver produktionsprocessen för Sodium cocoyl isethionate (Natriumkokoylisetionat) så här: processen börjar med kemikalien sodium isethionate (natriumisetionat) som man låter reagera med fettsyror från kokosolja. Detta neutraliseras sedan med natriumhydroxid (kaustiksoda). Men det slutar inte där för sedan hettar man upp den här blandningen för att få bort vattnet och därefter följer destillation för att få bort fettsyraöverskottet.

Men var i helsike kommer då isethionic acid (isetionsyran) ifrån från allra första början? Ja det kan man ju fundera över, tänker jag.

Enligt en kemikalieleverantör sker tillverkning av isethionic acid (isetionsyran) "... via etoxilering av natriumsulfiter och deras derivat". Vid etoxilering används etenoxid som enligt Kemikalieinspektionen framställs ur "... eten (från petroleum) genom oxidation med luft eller syrgas." Och natriumsulfit tillverkas genom att man låter till exempel kaustiksoda reagera med svaveldioxid (1). Men var kommer då eten ifrån?

Ja, eten kan komma från petroleumkemikalier men kan också tillverkas från etanol. (2) (3) Och etanol tillverkas "... från eten eller genom jäsning (fermentering) av socker, stärkelse eller cellulosa." i alla fall enligt Kemikalieinspektionen. Så här kan alltså resan bakåt i tiden för den där första kemikalien i Ethiques BOW WOW-schampokaka se ut och det är inte förrän man kollar bakåt som man får klart för sig vad det egentligen är man betalar för.

Vem tillverkar ovanstående tensid?

Enligt databasen Special Chem finns det 19 olika företag som tillverkar ovan nämnda tensid under olika varumärkesnamn och tre av dessa är BASF, Solvay och Clariant. En inte så oviktig detalj tycker jag. Alla dessa fabriker är byggda för storproduktion och i deras produktportfölj hittar jag väldigt många olika sorters kemikalier och inte enbart sådana som används inom kosmetika. Ta en titt på vad storindustrin pysslar med vetja.

Dessa storföretag måste hela tiden utveckla nya kemikalier och är detta inte aningens motsägelsefullt så säg... Det får mig att tänka på att vi, även om vi nu lägger våra pengar på en schampokaka utan vatten, så matar vi den här storindustrin som hela tiden ser till att maximera sitt kassaflöde. Som BASF (4) uttrycker saken "We want to grow faster than the market and thus be economically successful and profitable." Solvay (5) formulerar saken så här "We will focus on growth, cash and returns, and will prioritize investment in the highest return opportunities."

Detta får mig att börja tänka på Earth Overshoot Day. Ja, du vet den där dagen som visar hur människan överkonsumerar planetens resurser. Själv hade jag ju valt bort den där schampokakan.

Varför inte förtvålade oljor?

Jag frågade Ethique om varför de har valt industriellt designade tensider istället för förtvålade oljor. Och jag fick ett svar! Jag som annars är så van vid att företag inte svarar på mina frågor. Nåväl, de svarade att de använder växtbaserade ytaktiva ämnen. Hmm... ja ja... Fast om man tillverkar hållbara produkter så tänker jag att det är väl självklart att man använder kemikalier från växter istället från fossil råvara. Eller?

Man förklarar för mig att tensider gör exakt samma sak som förtvålade oljor och att tvål i själva verket är en typ av ytaktivt ämne. Jovisst är det så! Sen förklarar man att det bästa med tensider är hur man kan kombinera dem och på så sätt justera pH-värdet i tvålen och att tensiderna binder ihop oljorna vilket gör det lättare att applicera löddret i hårbotten och tvätta håret snarare än att man bara rengör händerna.

Fast då kan man ju fråga sig varför i all sin dar följande företag tycker att det är fullt tillräckligt med en schampotvål (inte kaka) till både hundar och hästar - Klockargårdens, The Dartmoor Soap Company, Natural Dog Company, Little Soap CompanyZero Waste Path, Enbarr och Apple Valley Natural Soap. Alla dessa företag använder nämligen förtvålade oljor istället för storindustrins designade tensider. Underbart att se!

Hur som helst så är det väldigt lätt att bli lurad av en schampokaka som ser ut som en tvål och som marknadsförs som hållbar och vegansk och som dessutom inte är förpackad i plast.

Slutsats; Kom ihåg att läsa innehållsförteckningen även på produkter som har formen av en tvål.

 

(1) PubChem [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US), National Center for Biotechnology Information; 2004-. PubChem Compound Summary for CID 24437, Sodium sulfite; [cited 2020 Sept. 18]. Available from: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sodium-sulfite

(2) PubChem [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US), National Center for Biotechnology Information; 2004-. PubChem Compound Summary for CID 6325, Ethylene; [cited 2020 Sept. 18]. Available from: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Ethylene

(3) Mohsenzadeh, A. , Zamani, A. and Taherzadeh, M. J. (2017), Bioethylene Production from Ethanol: A Review and Techno‐economical Evaluation. ChemBioEng Reviews, 4: 75-91. doi:10.1002/cben.201600025

(4) BASF, We create chemistry for a sustainable future, BASF Group at a Glance https://www.basf.com/global/en/who-we-are.html

(5) Solvay, Solvay new G.R.O.W. strategy to drive growth, cash and returns https://www.solvay.com/en/investors/financial-calendar-events-presentations/investor-days/2019-strategy-review

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.