•  

  Tycker du om det du läser?

 • Bjud mig på en kopp kaffe

Tips och råd

Tips och råd

För dig som vill köpa produkter med ett mer äkta innehåll

"Less is more"

 1. Tänk ”Less is more” och skippa det som verkligen inte är nödvändigt. Använd istället produkter som funkar till hela kroppen istället för en fotkräm, en handkräm, en rengöringsprodukt till kroppen och en till håret. Det kan dessutom bli billigare.
 2. Kolla innehållet i din flytande tvål. Det är bättre med förtvålad olja istället för tensider.
 3. Om du har möjlighet så välj fast tvål istället för flytande tvål med tensider.
 4. Välj hudvårdsprodukter utan vatten – minimal risk att produkten innehåller konserveringsmedel.
 5. Titta efter ord som låter naturligt, exempelvis oil, extract, wax, butter, root, leaves eller clay. (olja, extrakt, vax, smör, blad eller lera)
 6. Handla produkter med så kort innehållsförteckning som möjligt.

Använd kallpressad olja istället

 1. Se upp med produkter som säljs som en "olja" - t ex. massageolja och body oil. Dessa produkter kan vara uppblandade med andra kemikalier såsom Caprylic/Capric Triglyceride, Coco-Caprylate/Caprate och Squalene.
 2. Se upp med "duscholja" som ofta innehåller industridesignade tensider som t ex Mipa-Laureth Sulfate, Laureth-4, Cocamide DEA.
 3. Se upp med "rengöringsolja" som t ex kan innehålla kemikalier såsom polyglyceryl-4 oleate och Squalane.
 4. Se upp med "Olus oil" som visserligen har ett vegetabiliskt ursprung, men som inte är en enkel kallpressad olja.
 5. Testa istället att använda helt naturliga kallpressade oljor istället - t ex vid ansiktsrengöring, massage och vid dusch. Leta efter kallpressad olja på innehållsförteckningen.

Leta efter naturligt vax

 1. Leta efter naturligt vax såsom bivax, kandelillavax, karnaubavax eller t ex laurelvax och myrikavax på innehållsförteckningen.
 2. Se upp med vax som är framställda av oljor som t ex risklivax och solrosvax. Skillnaden mellan dessa vaxer och vaxer som utvinns direkt ur blad eller bär är att man först måste extrahera själva oljan och först därefter raffineras oljan genom t ex vinterisering eller andra metoder såsom härdning för att få till ett vax. Här kan du läsa mer om oljeframställning.
 3. Rent allmänt, se upp med termen "vax". Det kan vara härdade oljor som t ex kokosvax (Hydrogenated coconut oil), rapsvax (Hydrogenated rapeseed oil) och ricinvax (Hydrogenated Castor Oil).
 4. Se upp med "blomvax" som egentligen inte är ett vax utan en biprodukt från tillverkningen av absoluter. Absoluter kan framställas med hjälp av lösningsmedel som hexan och etanol eller t ex med hjälp av alkohol (exempelvis med hjälp av glycerin) eller någon bärarolja (fixed oil). Här kan du läsa mer om absoluter. Mer naturligt är förstås bärarolja 🙂

Se upp med naturliga omskrivningar

 1. Se upp med "Björksocker" - Xylitol. Du kan läsa mer om xylitol här.
 2. Se upp med "Växtfibrer" - ex. Cellulose.
 3. Se upp med "Sockertensider" - ex. Decyl Glucoside och Cocoamidopropyl Betaine.
 4. Se upp med "Från olivolja" - ex. Squalane och Sorbitan Olivate.
 5. Se upp med "Från socker" - ex. Xanthan Gum
 6. Se upp med "Från solros" - ex. Levulinic Acid.
 7. Se upp med "Naturlig fruktsyra" - ex. Citric Acid.
 8. Se upp med "Tvättämne från kokosfett" - ex. Cocamidopropyl betaine.

Olika uttryck som låter naturliga

 1. Se upp med ordet "extrakt". Sådana finns i olika varianter, allt från pulver till flytande. Många konserveras eller innehåller bärare (hjälpkemikalier) som t ex maltodextrin, även sådana som är ekologiska. Vill man vara säker på att extraktet är helt utan hjälpkemikalier så måste man fråga tillverkaren.
 2. Se upp med frasen ”100 % naturligt ursprung”. Det här kan t ex betyda att produkten innehåller kemikalier som har framställts från livsmedelsavfall / jordbruksavfall som inte är ekologiskt samt med hjälp av industriproducerade mikroorganismer. Det brukar handla om kemikalier som är "industridesignade" för ett visst syfte, t ex emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, konserveringsmedel, förtjockningsmedel osv.
 3. Se upp med "Naturemulgering". Det är en blandning av kemikalierna Arachidyl alcohol, Behenyl alcohol, Arachidyl glucoside.
 4. Se upp med ordet ”Olivåterfettning”. Det är bara en svensk omskrivning för Olive oil Peg-10 Esters som är ett PEG-ämne. "PEG" avser ett PEG-(polyetylenglykol-)-derivat. Polyetylenglykoler (PEG) framställs genom att etenoxid (som fås från eten) får reagera med vatten eller etylenglykol. Du hittar info i Flödesanalyser.
 5. Se upp med uttrycket ”Milt rengörande”. Det handlar ofta om tensider och inte förtvålade oljor.
 6. Fundera lite extra när du ser produkter som marknadsförs som "Naturliga". Begreppet "Naturligt" är ett väldigt luddigt begrepp och betyder olika för olika människor.
 7. Se upp med termen "Raw" och "Supernatural". Det kan vara en säljpitch för produkter som innehåller industridesignade kemikalier, men även petrokemikalier.

Vegetabiliskt & veganskt

 1. Se upp med uttrycket ”Vegetabilisk”. Det här betyder enbart att råmaterialet var växter eller andra grödor istället för råolja. Något som marknadsförs som vegetabiliskt kan vara en enkel kallpressad olja eller kemikalier som är designade för ett visst syfte. Tips; här kan det vara bra att lära sig mer om INCI-systemet.
 2. Se upp med termen "Vegetabilisk emulgator", även kallat MF-fett även känt som Sodium stearoyl lactylate. Enligt EWG "... ett natriumsalt av stearinsyraestern av laktyllaktat." dvs en blandning av fettsyran stearinsyra och estrar av mjölksyra. Mjölksyra tillverkas av bl a labbproducerade mikroorganismer.
 3. Tänk på att veganskt kollagen tillverkas genom "precision fermentation".
 4. Tänk på att veganska produkter ofta innehåller fler industridesignade kemikalier än produkter som inte marknadsförs som just veganska.

Se upp med isolerade molekyler

 1. Se upp med molekyler som är isolerade ur något, t ex Bakuchiol. Bakuchiol är en aktiv kemisk komponent (meroterpen) i den naturliga Babchioljan. Kallpressad Babchiolja som innehåller alla för oljan värdefulla molekyler bland annat bakuchiol är mer naturlig än en endaste isolerad molekyl. Här kan du läsa mer om Bakuchiol.
 2. Tänk på att ämnen som är isolerade ur något som t ex Bakuchiol, kan vara utblandade med kemikalier som t ex Caprylic/Capric Triglyceride vilken man skulle kunna kalla för en industridesignad olja med "tillrättalagt" innehåll. Denna "olja" tillverkas med hjälp av industriproducerade enzymer med vilka man separerar fettsyrorna och glycerinet som finns i den naturliga oljan för att sedan sammanfoga det som passar till en hittepå-olja.
 3. Se upp med protein. Proteiner utvinns t ex från proteinavfallet från stärkelseindustrin och kan vara konserverade.
 4. Se upp med peptider som är fragment av proteiner. Peptider framställs genom enzymatisk alternativt kemisk hydrolys av större proteiner.
 5. Se upp med aminosyror. Aminosyror framställs t ex från protein hydrolysat, genom enzymatisk syntes eller fermentering av sockerarter.

Fritt från...

 1. Se upp med fraser som ”Fria från syntetiska konserveringsmedel”. Produkterna kan ändå vara konserverade med kemikalier som är tillverkade med hjälp av bioteknik.
 2. Om du ser ett varumärke som signalerar att deras produkter är "kemikaliefria" så ta dig en funderare kring detta. Alla ingredienser i hudvårdsprodukter är nämligen kemikalier, även de som är naturliga och ekologiska.

Biotekniska kemikalier

 1. Se upp med citronsyra (Citric Acid) och dess salter som slutar med ändelsen "Citrate". I produktionen används svartmögel samt andra kemikalier såsom kalciumhydroxid och svavelsyra.
 2. Se upp med xantangummi (Xanthan Gum) och andra kemikalier såsom Biosaccharide gum som oftast är tillverkade med hjälp mikroorganismer som bakterier. Mikroorganismer är biotekniskt producerade.
 3. Se upp med mjölksyra (Lactic Acid) som tillverkas genom industriell fermentering. I produktionen används livsmedelsavfall / jordbruksavfall som inte behöver vara ekologiskt samt labbodlade mikroorganismer som matas med olika näringsämnen (jästextrakt, soja-, och köttpeptoner), exempelvis peptider och aminosyror, fosfater och ammoniumsalter samt vitaminer.

Tänk lokalt & småskaligt

 1. Handla från små företag, även om produkterna kostar mer. Då gynnar du småföretagare.
 2. Handla lokalt tillverkade produkter. Då har du chansen att hitta produkter som innehåller egenodlade örter, blommor och lokalt producerat bivax t ex.
 3. Handla från företag som tillverkar produkter i små batcher, men tänk på att även här kan produkttillverkaren ha använt industridesignade kemikalier inköpta från storindustrin, där fokus ligger på tillväxt, profit och aktieutdelning.
 4. Använd tjänsten RekoKollen. Där hittar du produkter med ett mer äkta och genuint innehåll.

Annat som kan vara värt att fundera över

 1. Bli inte förförd av snygga förpackningar och eko-märkningar. Läs innehållet.
 2. Att produkten är ekologisk eller naturlig behöver inte betyda att den är fri från industriellt raffinerade kemikalier.
 3. Kolla innehållet i dina produkter med hjälp av olika kemikalietjänster.
 4. Om du inte kan få ett tillfredsställande svar om ingredienserna eller produktionsmetoderna från tillverkaren/återförsäljaren så kanske det är dags att handla från någon annan?
 5. Om du ser att ett företag säljer "Organiska" produkter så beror det förmodligen på att de inte kan skilja på vad det svenska ordet organiskt och det engelska ordet organic står för (hint; ekologiskt). Upplys dem gärna 🙂
 6. Kolla www.nopoo.se – en Community för dig som strävar efter färre kemikalier i vardagen.
 7. Är du redan en No ‘Poo? Då kan du kolla in www.alternativ.nu för tips om exempelvis örtodling.