• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Tips och råd

Tips och råd

 1. Tänk ”Less is more” och skippa det som verkligen inte är nödvändigt. Använd istället produkter som funkar till hela kroppen istället för en fotkräm, en handkräm, en rengöringsprodukt till kroppen och en till håret. Det blir dessutom billigare.
 2. Kolla innehållet i din flytande tvål – bättre med förtvålad olja istället för tensider.
 3. Om du har möjlighet – välj fast tvål istället för flytande tvål med tensider.
 4. Välj hudvårdsprodukter utan vatten – minimal risk att produkten innehåller konserveringsmedel.
 5. Testa att använda kallpressade oljor istället för tvål vid ansiktsrengöring och vid dusch.
 6. Se upp med fraser som ”Fria från syntetiska konserveringsmedel” – produkterna kan ändå vara konserverade. Ett exempel på konserverande ämne är kaprifol. Exempel på ord som kan användas istället för ordet konserveringsmedel är ”Parfum”.
 7. Se upp med uttrycket ”Milt rengörande” – Det handlar ofta om tensider och inte förtvålade oljor.
 8. Se upp med frasen ”100 % naturligt ursprung” – allt kommer från naturliga källor, även råolja (petroleum).
 9. Se upp med uttrycket ”Vegetabilisk” – betyder enbart att råmaterialet var plantor och inte råolja (petroleum).
 10. Se upp med termen "Naturlig emulgator" - även kallat MF-fett. En blandning av industriellt mycket bearbetade ämnen.
 11. Se upp med "Naturemulgering" - är en blandning av raffinerade och sammansatta kemikalier som Arachidyl alcohol, Behenyl alcohol, Arachidyl glucoside.
 12. Se upp med ordet ”Olivåterfettning” – Ett PEG-ämne.
 13. Handla produkter med så kort innehållsförteckning som möjligt.
 14. Titta efter ord som låter naturligt – exempelvis oil, extract, butter, root, leaves eller clay. (olja, extrakt, smör, blad eller lera)
 15. Se upp med ordet "extrakt". Sådana finns i olika varianter, allt från pulver till flytande. Många konserveras eller innehåller bärare (hjälpkemikalier) som t ex maltodextrin, även sådana som är ekologiska. Vill man vara säker på att extraktet är helt utan hjälpkemikalier eller t ex bara innehåller alkohol så måste man fråga tillverkaren. Man kan läsa mer om extrakt på Shenet.
 16. Undvik produkter med kemikalier som innehåller ord som stearate, citrate etc. samt ämnen som beskrivs som ”hydrolyserat protein”.
 17. Xantan gum (xantangummi) och Citric Acid (citronsyra) är oftast framtagna med hjälp mikroorganismer som bakterier och mögel. Mikroorganismer är biotekniskt producerade.
 18. Bli inte förförd av snygga förpackningar och eko-märkningar. Läs innehållet.
 19. Certifierat ekologiskt behöver inte betyda att produkten är fri från industriellt raffinerade kemikalier.
 20. Kolla www.nopoo.se – en Community för dig som strävar efter färre kemikalier i vardagen.
 21. Är du redan en No ‘Poo? Då kan du kolla in www.alternativ.nu för tips om exempelvis örtodling.
 22. Om du inte kan få ett tillfredsställande svar om ingredienserna eller produktionsmetoderna från tillverkaren/återförsäljaren så kanske det är dags att handla från någon annan? Kom också ihåg att berätta för dem varför du planerar att byta varumärke eller återförsäljare.
 23. Om du ser ett varumärke som signalerar att deras produkter är "kemikaliefria" så vänd dem ryggen. Alla ingredienser i hudvårdsprodukter är nämligen kemikalier, även de som är naturliga och ekologiska.

Relaterat innehåll på bloggen