• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Tips och råd

Tips och råd

För dig som vill köpa produkter med ett mer äkta innehåll

 1. Tänk ”Less is more” och skippa det som verkligen inte är nödvändigt. Använd istället produkter som funkar till hela kroppen istället för en fotkräm, en handkräm, en rengöringsprodukt till kroppen och en till håret. Det kan dessutom bli billigare.
 2. Kolla innehållet i din flytande tvål – bättre med förtvålad olja istället för tensider.
 3. Om du har möjlighet – välj fast tvål istället för flytande tvål med tensider.
 4. Välj hudvårdsprodukter utan vatten – minimal risk att produkten innehåller konserveringsmedel.
 5. Testa att använda kallpressade oljor istället för tvål vid ansiktsrengöring och vid dusch.
 6. Se upp med fraser som ”Fria från syntetiska konserveringsmedel” – produkterna kan ändå vara konserverade med kemikalier som är tillverkade med hjälp av bioteknik.
 7. Se upp med uttrycket ”Milt rengörande” – Det handlar ofta om tensider och inte förtvålade oljor.
 8. Se upp med frasen ”100 % naturligt ursprung”. Det här betyder inte nödvändigtvis att den färdiga kemikalien är naturlig.
 9. Se upp med uttrycket ”Vegetabilisk”. Det här betyder enbart att råmaterialet var växter/grödor istället för råolja.
 10. Se upp med termen "Naturlig emulgator" - även kallat MF-fett. En blandning av industriellt designade ämnen.
 11. Se upp med "Naturemulgering" - är en blandning av raffinerade och sammansatta kemikalier som Arachidyl alcohol, Behenyl alcohol, Arachidyl glucoside.
 12. Se upp med ordet ”Olivåterfettning” – Ett PEG-ämne.
 13. Handla produkter med så kort innehållsförteckning som möjligt.
 14. Titta efter ord som låter naturligt – exempelvis oil, extract, butter, root, leaves eller clay. (olja, extrakt, smör, blad eller lera)
 15. Se upp med ordet "extrakt". Sådana finns i olika varianter, allt från pulver till flytande. Många konserveras eller innehåller bärare (hjälpkemikalier) som t ex maltodextrin, även sådana som är ekologiska. Vill man vara säker på att extraktet är helt utan hjälpkemikalier så måste man fråga tillverkaren. Man kan läsa mer om extrakt på Shenet och här har jag skrivit om extrakt.
 16. Undvik produkter med kemikalier som innehåller ord som stearate (raffinerad oljefettsyra), citrate (från svartmögel) etc. samt ämnen som beskrivs som ”hydrolyserat protein”.
 17. Undvik Xanthan Gum (xantangummi) och Citric Acid (citronsyra) som oftast är tillverkade med hjälp mikroorganismer som bakterier och mögel. Mikroorganismer är biotekniskt producerade.
 18. Bli inte förförd av snygga förpackningar och eko-märkningar. Läs innehållet.
 19. Att produkten är ekologisk eller naturlig behöver inte betyda att den är fri från industriellt raffinerade kemikalier.
 20. Kolla innehållet i dina produkter med hjälp av olika kemikalietjänster.
 21. Om du inte kan få ett tillfredsställande svar om ingredienserna eller produktionsmetoderna från tillverkaren/återförsäljaren så kanske det är dags att handla från någon annan?
 22. Om du ser ett varumärke som signalerar att deras produkter är "kemikaliefria" så ta dig en funderare kring detta. Alla ingredienser i hudvårdsprodukter är nämligen kemikalier, även de som är naturliga och ekologiska.
 23. Om du ser att ett företag säljer "Organiska" produkter så beror det förmodligen på att de inte kan skilja på vad det svenska ordet organiskt och det engelska ordet organic står för (hint; ekologiskt). Upplys dem gärna 🙂
 24. Kolla www.nopoo.se – en Community för dig som strävar efter färre kemikalier i vardagen.
 25. Är du redan en No ‘Poo? Då kan du kolla in www.alternativ.nu för tips om exempelvis örtodling.