•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

Tips och råd

Tips och råd

För dig som vill köpa produkter med ett mer äkta innehåll

  1. Tänk ”Less is more” och skippa det som verkligen inte är nödvändigt. Använd istället produkter som funkar till hela kroppen istället för en fotkräm, en handkräm, en rengöringsprodukt till kroppen och en till håret. Det kan dessutom bli billigare.
  2. Kolla innehållet i din flytande tvål. Det är bättre med förtvålad olja istället för tensider.
  3. Om du har möjlighet så välj fast tvål istället för flytande tvål med tensider.
  4. Välj hudvårdsprodukter utan vatten – minimal risk att produkten innehåller konserveringsmedel.
  5. Testa att använda kallpressade oljor istället för tvål vid ansiktsrengöring och vid dusch.
  6. Se upp med fraser som ”Fria från syntetiska konserveringsmedel”. Produkterna kan ändå vara konserverade med kemikalier som är tillverkade med hjälp av bioteknik.
  7. Se upp med uttrycket ”Milt rengörande”. Det handlar ofta om tensider och inte förtvålade oljor.
  8. Se upp med frasen ”100 % naturligt ursprung”. Det här kan t ex betyda att produkten innehåller kemikalier som har framställts från livsmedelsavfall / jordbruksavfall som inte är ekologiskt samt med hjälp av industriproducerade mikroorganismer. Det brukar handla om kemikalier som är "industridesignade" för ett visst syfte, t ex emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, konserveringsmedel, förtjockningsmedel osv.
  9. Fundera lite extra när du ser produkter som marknadsförs som "Naturliga". Begreppet "Naturligt" är ett väldigt luddigt begrepp och betyder olika för olika människor.
  10. Se upp med uttrycket ”Vegetabilisk”. Det här betyder enbart att råmaterialet var växter eller andra grödor istället för råolja.
  11. Se upp med termen "Naturlig emulgator", även kallat MF-fett. Det är en blandning av industriellt designade ämnen.
  12. Se upp med "Naturemulgering". Det är en blandning av raffinerade och sammansatta kemikalier som Arachidyl alcohol, Behenyl alcohol, Arachidyl glucoside.
  13. Se upp med ordet ”Olivåterfettning”. Det är ett PEG-ämne.
  14. Se upp med ämnen som är isolerade ur något, t ex Bakuchiol. Bakuchiol är en aktiv kemisk komponent (meroterpen) i Babchioljan som är naturlig och som t ex kan kallpressas.
  15. Tänk på att ämnen som är isolerade ur något som t ex Bakuchiol, kan vara utblandade med kemikalier som t ex Caprylic/Capric Triglyceride vilken man skulle kunna kalla för en industridesignad olja med "tillrättalagt" innehåll. Denna "olja" tillverkas med hjälp av industriproducerade enzymer med vilka man separerar fettsyrorna och glycerinet som finns i den naturliga oljan för att sedan sammanfoga det som passar till en hittepå-olja.
  16. Handla produkter med så kort innehållsförteckning som möjligt.
  17. Titta efter ord som låter naturligt, exempelvis oil, extract, butter, root, leaves eller clay. (olja, extrakt, smör, blad eller lera)
  18. Se upp med ordet "extrakt". Sådana finns i olika varianter, allt från pulver till flytande. Många konserveras eller innehåller bärare (hjälpkemikalier) som t ex maltodextrin, även sådana som är ekologiska. Vill man vara säker på att extraktet är helt utan hjälpkemikalier så måste man fråga tillverkaren.
  19. Undvik produkter med kemikalier som innehåller ord som stearate (raffinerad oljefettsyra), citrate (från svartmögel) etc. samt ämnen som beskrivs som ”hydrolyserat protein”.
  20. Undvik Xanthan Gum (xantangummi) och Citric Acid (citronsyra) som oftast är tillverkade med hjälp mikroorganismer som bakterier och mögel. Mikroorganismer är biotekniskt producerade.
  21. Bli inte förförd av snygga förpackningar och eko-märkningar. Läs innehållet.
  22. Att produkten är ekologisk eller naturlig behöver inte betyda att den är fri från industriellt raffinerade kemikalier.
  23. Kolla innehållet i dina produkter med hjälp av olika kemikalietjänster.
  24. Om du inte kan få ett tillfredsställande svar om ingredienserna eller produktionsmetoderna från tillverkaren/återförsäljaren så kanske det är dags att handla från någon annan?
  25. Om du ser ett varumärke som signalerar att deras produkter är "kemikaliefria" så ta dig en funderare kring detta. Alla ingredienser i hudvårdsprodukter är nämligen kemikalier, även de som är naturliga och ekologiska.
  26. Om du ser att ett företag säljer "Organiska" produkter så beror det förmodligen på att de inte kan skilja på vad det svenska ordet organiskt och det engelska ordet organic står för (hint; ekologiskt). Upplys dem gärna 🙂
  27. Kolla www.nopoo.se – en Community för dig som strävar efter färre kemikalier i vardagen.
  28. Är du redan en No ‘Poo? Då kan du kolla in www.alternativ.nu för tips om exempelvis örtodling.