•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

Lilla hjälpredan

Olika begrepp att känna till

Vilka kemikalier är egentligen oekologiska eller onaturliga? Eller är det kanske bättre att fråga sig vilka kemikalier som skulle kunna vara ekologiska eller naturliga? I min värld innehåller produkter som marknadsförs som eko eller naturliga till exempel inte industriella tensider eller mycket processade oleokemikalier. Då kan det vara bra att känna till några olika ord och begrepp så som Fair Trade, ekologiskt, certifierat ekologiskt. Och vad står egentligen ordet naturligt för?

INCI - vad är det?

Kemikalier i hudvårdsprodukter har inga E-nummer så som livsmedelstillsatser och det är därför mycket mer problematiskt att identifiera råmaterial och framställningsmetod. Det är så många fler kemikalier som används inom kosmetikaindustrin än inom livsmedelsindustrin. Alla kosmetiska konsumentprodukter inom EU måste dock innehållsdeklareras enligt ett system som man kallar för INCI-systemet. Läs mer om INCI-systemet här.

Tips och råd

Innan man börjar botanisera på ekohyllan så tycker jag att det är all idé att tänka två gånger. Först av allt kan man till exempel fråga sig om man verkligen behöver en ny ansiktskräm eller en ny fotkräm. Varför inte testa en enkel olja som alternativ? När man sedan läser innehållsförteckningen kan man kika efter ord som låter naturligt, exempelvis oil, extract, butter, root, leaves eller clay. (olja, extrakt, smör, blad eller lera). Naturligtvis är det bäst med en ingredienslista med så få kemikalier som möjligt. Läs mer under Tips och råd.

Produkter till våra fyrfota vänner

Bra att känna till är att pälsvårdsprodukter räknas enligt lagstiftningen som kemiska produkter och är därför Kemikalieinspektionens område. Kemikalieinspektionen har ansvaret när det gäller effekterna på miljön och Läkemedelsverket har ansvaret då det rör sig om effekterna på människor.