• Become a Patron!

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis.

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Lilla hjälpredan

Olika begrepp att känna till

Vilka kemikalier är egentligen oekologiska eller onaturliga? Eller är det kanske bättre att fråga sig vilka kemikalier som skulle kunna vara ekologiska eller naturliga? I min värld innehåller produkter som marknadsförs som eko eller naturliga till exempel inte industriella tensider eller mycket processade oleokemikalier. Då kan det vara bra att känna till några olika ord och begrepp så som Fair Trade, ekologiskt, certifierat ekologiskt. Och vad står egentligen ordet naturligt för?

INCI - vad är det?

Det finns förstås alltid olika åsikter om vad hudvårdsprodukter behöver innehålla för att kunna matcha orden ekologiskt och naturligt och själv tycker jag att industrin har gått alldeles för långt i sin strävan efter att matcha dessa ord. Dessutom tycker jag att de olika certifieringsorganen har gått för långt i sitt godkännande av kemikalier som varken är det ena eller andra. Därför har jag skapat appen RekoKollen. Tanken med RekoKollen är helt enkelt att underlätta för oss konsumenter att hitta produkter som bättre stämmer överens med orden ekologiskt och naturligt - som skulle kunna sägas ha ett mer äkta innehåll. Hur som helst så kan du läsa mer om INCI här.

Tips och råd

Innan man börjar botanisera på ekohyllan så tycker jag att det är all idé att tänka två gånger. Först av allt kan man till exempel fråga sig om man verkligen behöver en ny ansiktskräm eller en ny fotkräm. Varför inte testa en enkel olja som alternativ? När man sedan läser innehållsförteckningen kan man kika efter ord som låter naturligt, exempelvis oil, extract, butter, root, leaves eller clay. (olja, extrakt, smör, blad eller lera). Naturligtvis är det bäst med en ingredienslista med så få ämnen som möjligt. Läs mer under Tips och råd.

Produkter till våra fyrfota vänner

Bra att känna till är att när det gäller pälsvårdsprodukter så märks de i stort sett enligt det regelsystem som används för många yrkesprodukter (oljor, rengöringsmedel, tatueringsfärg) och leksaker (t ex såpbubblor, slime, målarfärg). Det betyder att dessa produkter "faller utanför lagstiftningen för kosmetiska produkter för människa" och således har inte Läkemedelsverket någon kontroll över detta utan det är Kemikalieinspektionens område. Kemikalieinspektionen har ansvaret när det gäller effekterna på miljön och Läkemedelsverket har ansvaret då det rör sig om effekterna på människor. Frågan är då om produkter till djur således inte har någon verkan alls på hunden, katten eller hästen?

Relaterat innehåll på bloggen