Lilla hjälpredan

Olika begrepp att känna till

Vilka kemikalier är egentligen oekologiska eller onaturliga? Eller är det kanske bättre att fråga sig vilka ämnen som skulle kunna vara ekologiska eller naturliga? I min värld innehåller produkter som marknadsförs som eko eller naturliga till exempel inte tensider eller mycket processade oleokemikalier. Då kan det vara bra att känna till några olika ord och begrepp så som Fair Trade, ekologiskt, certifierat ekologiskt. Och vad står egentligen ordet naturligt för?

INCI - vad är det?

Det finns förstås alltid olika åsikter om vad hudvårdsprodukter behöver innehålla för att kunna matcha orden ekologiskt och naturligt och själv tycker jag att industrin har gått alldeles för långt i sin strävan efter att matcha dessa ord. Dessutom tycker jag att de olika certifieringsorganen har gått för långt i sitt godkännande av kemikalier som varken är det ena eller andra. Därför har jag skapat appen RekoKollen. Tanken med RekoKollen är helt enkelt att underlätta för oss konsumenter att hitta produkter som bättre stämmer överens med orden ekologiskt och naturligt. Hur som helst så kan du läsa mer om INCI här.

Tips och råd

Innan man börjar botanisera på ekohyllan så tycker jag att det är all idé att tänka två gånger. Först av allt kan man till exempel fråga sig om man verkligen behöver en ny ansiktskräm eller en ny fotkräm. Varför inte testa en enkel olja som alternativ? När man sedan läser innehållsförteckningen kan man kika efter ord som låter naturligt, exempelvis oil, extract, butter, root, leaves eller clay. (olja, extrakt, smör, blad eller lera). Naturligtvis är det bäst med en ingredienslista med så få ämnen som möjligt. Läs mer under Tips och råd.

Produkter till våra fyrfota vänner

Tycker du att våra fyrfota vänner också ska tvättas och smörjas in med ekologiska/naturliga produkter? Jamen, det är ju självklart för mig i alla fall. Fast då stöter vi på ett problem direkt. Det är nämligen så att när det gäller pälsvårdsprodukter så märks de i stort sett enligt det regelsystem som används för många yrkesprodukter (oljor, rengöringsmedel, tatueringsfärg) och leksaker (t ex såpbubblor, slime, målarfärg). Man kan därför marknadsföra pälsvårdsprodukter som om att de enbart innehåller naturliga och ekologiska ingredienser trots att de inte gör det. Därför hittar du en egen kategori för våra husdjur i appen RekoKollen.

Annons

Relaterat innehåll på bloggen

  • Annons