•  

  Tycker du om det du läser?

 • Bjud mig på en kopp kaffe

Konsumtionen fortsätter i vanlig ordning

Konsumtionen fortsätter i vanlig ordning

Konsumtionen fortsätter i vanlig ordning

Jag blir så heligt förbannad när man inte ser till helheten! Läser på SVT att "Reklam om hållbart mode gör att överkonsumtionen fortsätter". Bra att detta ifrågasätts men va fasiken (ursäkta mitt obildade kraftuttryck), man borde granska även andra områden såsom kosmetikaindustrin, tycker jag! För visst är det väl så att vi inte behöver alla dessa produkter som tillverkas inom kosmetikaindustrin i heller 😉

Fråga dig själv detta

 1. Hur många nya hållbara produkter behöver uppfinnas för att hjälpa huden att bekämpa de skadliga effekterna av den miljö vi lever i?
 2. Hur många nya hållbara produkter behöver uppfinnas för att minska rynkor och fina linjer?
 3. Hur många nya hållbara kemikalier behöver uppfinnas för att vi (eller kanske är det industrin) anser att mikrobiomvänliga hudvårdsprodukter är en nödvändighet?
 4. Behöver vi verkligen producera veganskt kollagen?
 5. Hur mycket reklam gör storindustrin för att få oss att köpa nya hållbara produkter eller produkter som innehåller hållbara kemikalier? Räcker det att vi konsumenter ändrar vårt köpbeteende eller är frågan mer komplex än så, givet t ex vår tids utseendefixering?
 6. Tror vi att vi kan rädda miljön genom att köpa vissa kosmetiska produkter som marknadsförs som hållbara?

Ja, ni hör ju hur det låter! Men vi är bara vanliga människor och industrin är skickliga på att spela på våra känslor.

Det finns redan produkter att använda inom alla områden

Tänk på detta; det finns redan produkter att använda inom alla områden! Det är bara för att industrin vill att vi ska konsumera fler och fler produkter som industrin fortsätter uppfinna fler och fler kemikalier/produkter. Ha det här i åtanke när du läser mina ovanstående frågor.

 1. För att skydda huden från utifrån kommande miljöfenomen räcker det långt med oljor. Ja faktiskt! De innehåller både antioxidanter (skyddar mot fria radikaler från det där blå ljuset t ex), de verkar rengörande på huden, de tillför huden nyttiga fettsyror och verkar till och med cellförnyande och dämpar skador från skadlig UV-strålning.
 2. Själv skulle jag föredra att använda naturliga oljor som exempelvis kaktusfikonfröolja eller jordgubbsfröolja som båda har en mängd bra egenskaper för huden. Eller förresten varför inte nyponpulver? Det behövs alltså inte uppfinnas fler nya kemikalier för rynkor och fina linjer.
 3. Ja, balansera och skydda huden kan man faktiskt också göra med helt naturliga oljor samt att se över sin kosthållning förstås. Här är några tips på extrakt/oljor som man kan använda sig av - nyponextrakt, svartvinbärsolja och eterisk olja av Patchouli. Man behöver alltså inte uppfinna nya kemikalier för detta. Tänk på att så kallat mikrobiomvänliga produkter innehåller probiotika som tillverkas inom biotech-industrin med hjälp av fermentering. Här kan du läsa mer om mina tankar kring detta.
 4. Veganskt kollagen tillverkas genom vad som på engelska kallas för "precision fermentation" vilket ofta involverar genetiskt modifierade mikroorganismer. Läs gärna Forbes artikel om What Consumers Should Ask About Precision Fermentation
 5. Skönhetsindustrin gör massor av reklam för sina hållbara produkter  och storindustrin gör detsamma för sina nya innovativa och hållbara kemikalier. Inte minst för att få produkttillverkare att köpa in dem till nya formuleringar. Men frågan är ju om vi behöver alla dessa nya formuleringar, alla nya kemikalier. Tänk på att industrin ständigt måste se till att utveckla nytt och växa (läs; dra in mer och mer pengar). Många anser att det är vi konsumenter som ska förändra vårt köpbeteende, men det är väl en droppe i havet med tanke på hur industrin resonerar kring fortsatt tillväxt.
 6. Om vi tror att vi kan hjälpa miljön genom att köpa en viss kosmetisk produkt som t ex marknadsförs som hållbar, då tror jag att det blir fortsatt problematiskt om vi fortsätter konsumera i precis samma takt som förut - dvs. att vi överkonsumerar.

Vad är egentligen hållbart?

Jag kan inte låta bli att fundera över vad som faktiskt är hållbart ur ett längre perspektiv. Hållbart för mig inkluderar inte storproduktion av kosmetiska produkter och en stadig tillväxt av nya kemikalier. Vad har du för tankar kring detta?

Sen ser jag ju meningen "Naturligt är inte alltid hållbart" lite varstans men oftast i sammanhang där man t ex vill framhäva industrin. Själv tror jag att något som är naturligt faktiskt i sig själva på riktigt är hållbart. Men i dagens köp och släng-samhälle tycks det t ex vara naturligt att köpa sig en billig ekocertifierad "naturlig" handkräm på ICA. Det här är ju inte ens naturligt och frågan är ju om det är hållbart om man ser till hur mycket som konsumeras? I min värld vore det ju mer rimligt att köpa sig en kallpressad naturlig olja som är lokalproducerad för att det ska kunna kallas för hållbart. Men jag är inte utbildad inom detta område så därför är det viktigt att du gör din egen research. Jag utgår bara ifrån vad jag själv anser är rimligt.

Jag tror att man måste sätta det i rätt sammanhang för att kunna diskutera frågan. Så här kanske:

 • Är en lokalproducerad kallpressad olja hållbar?
 • Är ett lokalproducerat / Fairtrade kallpressat nötsmör hållbart om det säljs i små batcher?
 • Blir en kemikalie som är producerad med hjälp av bioteknik på ett labb hållbar om den säljs i små batcher trots att industrin hela tiden har fokus på tillväxt och fler konsumenter?
 • Blir en kemikalie hållbar bara för att den tillverkas av livsmedelsavfall (som kanske inte ens är ekologiskt)?

Sen kan man ju fundera på om produktionen av veganskt kollagen bidrar till en mer hållbar konsumtion om den också samtidigt göder en storindustri som i allt inte bidrar till t ex biologisk mångfald? Jo, vi behöver ju biologisk mångfald - det är en ren nödvändighet. Är veganskt kollagen en reell nödvändighet eller bara ytterligare en innovativ satsning av kemikalieindustrin där syftet är att tjäna pengar?

Avfallsproblematiken då?

Sen kan man ju fundera över om den där produkten som marknadsförs som hållbar blir mindre hållbar om den t ex säljs i resestorlek. Jag funderar på hur många plastförpackningar som måste tillverkas för just detta ändamål samt allt plastavfall som blir resultatet. Fast det är ju väldigt smidigt att ta med små förpackningar vid resor och till träningen - de tar ju både mindre plats och väger mindre.

Men! Jag citerar Elin Bergman "The cosmetics industry is notorious for producing plastic packaging that ends up in landfills as unrecyclable waste. Almost 8 billion units of plastic products were made for beauty and cosmetic products in 2020. Many of the products are being destroyed before they even reach the stores."

Ja, vilket vansinnet! Se gärna filmen Cosmetics Packaging Is A Recycling Disaster från Business Insider.

En annan grej värd att nämna är KICKS insamling av kosmetiskt avfall som påbörjades 2017. Ett hedervärt initiativ! Men när man läser på deras sida så står det att de har samlat in 25 000 ton kosmetiskt avfall och det får mig ju att fundera över att det nog måste vara något som är helt uppåt väggarna. Hur mycket kosmetika konsumerar vi egentligen? Hur många produkter samlas inte in utan slängs fortfarande i hushållssoporna? Sen kan man ju fundera över om några av dessa produkter är oöppnade och oanvända, produkter som bara har inhandlats på ren impuls eller som varit rena felköp?

I detta fortsätter konsumtionen precis som vanligt och det enda som skiljer är producenternas hållbara lovord. Jag citerar Mariko Takedomi Karlsson som har forskat om stora svenska företags reklam där de signalerar hållbarhet och jämställdhet vilket alltså nu lyfts på SVT "Grundproblematiken i att vi konsumerar alldeles för mycket kläder och slänger allt för mycket kläder blir inte adresserad." Applicera detta tänket även på kosmetiska produkter.

Räcker det inte att köpa ekologiskt?

Tänk om det hade räckt att köpa "ekologiskt" även när det gäller hudvårdsprodukter! Men det är skillnad på en ekologisk hudkräm och en ekologisk grönsak. Om du är nyfiken på vad en ekologisk produkt får innehålla ska du läsa min sammanställning här.

Eller som Agneta Elmegård uttrycker saken "Nej, nej! En ekologisk produkt är inte automatiskt hållbar. Exempelvis doftindustrin är skyldig till en hel del utarmning av naturresurser när man har skördat naturliga ingredienser. Ibland är labb faktiskt att föredra. Grön kemi har gjort många intressanta framsteg som är spännande att följa."

Jag tänker att måste man inte i första hand fundera över varför en utarmning sker? Hade en utarmning av naturresurser skett om produktionen varit mindre än den som storindustrin bedriver eller om produkterna hade producerats lokalt från t ex lokalt odlade blommor och bär samt i mycket, mycket mindre batcher? Jag har ett tips på lokalproducerade dofter - Carthago Fragrance.

Och vill du köpa produkter utan de där extra kemikalierna som produceras i bigpack (hint; emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, konserveringsmedel osv) så ska du definitivt kolla in min app RekoKollen 🙂

Avslutande ord

Andrea Endres kloka ord får avsluta det här inlägget "Kom ihåg att hudvård handlar om mer än att bara se bra ut. Huden är en viktig del av din allmänna hälsa och faktiskt en fantastiskt kommunikatör."

Ett kort utdrag ur Skönhetsindustrin – Från moral till ideal - "I dag är skönhetsindustrin primärt baserad på förväntningar. Den spenderar fortfarande mycket på marknadsföring och förpackningar. Det är fortfarande norm att använda attraktiva unga modeller snarare än normalviktiga människor i annonseringen..." Publicerat 2021 men beskrivningen håller väl fortfarande, tänker jag.

Intressant i det hela

Ecovia Intelligence Gives Its Predictions for Sustainable Cosmetics 2024

EU:s kemikaliestrategi för en mer hållbar och giftfri miljö

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.