• Become a Patron!

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis.

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Kommer du ihåg Decubal Ecological?

Jag fick vänta i lite mer än fjorton dar på ett ordentligt svar från Actavis gällande spårbarhet och ursprung för de ingående kemikalierna i Decubal Ecological body lotion. Decubal-produkterna är Svanenmärkta och certifierade av Ecocert. Läs frågorna här.

Aktavis var snabba med svar, men som vanligt var det ett standardsvar utan någon återkoppling till de frågor jag ställde. Så här svarade man mig: ”Hej Carina! Tack för dina frågor angående våra ECO produkter. Våra produkter följer de regler som finns inom EU och dess kosmetikalagstiftning som bland annat reglerar miljöaspekter. I Decubals produkter finns varken färgämnen, parfym eller onödiga konserveringsmedel ex parabener. Decubal Ecological är certifierad av ECO CERT och följer deras krav på godkännande. Ta gärna kontakt med dem gällande deras krav på olika ingredienser och de krav de ställer http://www.ecocert.com/ Vi följer också de krav som Svanenmärkningen har på produkterna. Du kan läsa mer om deras märkning på http://www.svanen.se/

Antingen kan de inte besvara mina frågor eller så vill de inte, tänkte jag. Så jag svarade dem med: ”Hejsan XXX” Tack för din återkoppling på mina frågor. Jag skulle bli väldigt glad om ni kunde besvara mina frågor då jag som konsument är väldigt mån om att ta reda på innehållets spårbarhet. Jag förstår att ni följer både Svanens och Ecocerts regelverk, men även ni som tillverkar produkterna borde ju kunna svara på mina frågor tycker jag. Så jag skulle som sagt gärna vilja att ni besvarar dem. Tack på förhand!"

Den 14 mars (2012) hade jag ännu inte sett röken av ett svar. Men i Svanens kriterier för kosmetika kunde man läsa ”Licensinnehavaren ska ha spårbarhet på den Svanenmärkta kosmetiska produkten i produktionen.”

Aktavis sa att de följer den lagstiftning som finns inom EU. Men enligt Kemikalieinspektionen (år 2012) så fanns det tyvärr luckor i denna. Under Miljömålet Giftfri Miljö kunde man läsa att EU:s kemikalielagstiftning Reach bedöms först på längre sikt kunna ge ny kunskap om fler ämnens egenskaper och risker. Man kunde också läsa att ”För läkemedel, kosmetika och livsmedelstillsatser saknas fortfarande uppgifter om miljöegenskaper. Kunskapen om effekter vid samverkan mellan ämnen är låg”.

På Kemikalieinspektionen berättade man för mig att ”… det är tillverkare och importörer som har ansvaret att ta fram den här informationen innan produkten sätts ut på marknaden”.

Så, då återstod det för mig som konsument att vända mig till tillverkaren, precis som jag gjorde. För säkerhets skull kontaktade jag Svanen och frågade dem om det stämmer att jag som konsument ska kunna får svar på hur en kemikalie är tillverkad och vilka ingående råvaror som har använts i en kemikalie samt om tillverkaren är skyldig att svara på mina frågor. Men Svanen återkom aldrig med svar.

Till alla företag som säljer miljö-, eller ekoprodukter säger jag att som konsument efterlyser jag större öppenhet när det gäller spårbarhet och ursprungsinformation om de ingående kemikalierna. För jag vill veta vad jag betalar för. Som det nu är så kan jag som konsument enbart spekulera i om vissa av de ingående råvarorna som används i miljömärkta hudvårdsprodukter kommer från stora plantager, där man besprutar grödan. Detta gäller framförallt de nya ”gröna” kemikalierna, exempelvis sådana som Cetearyl Alcohol*, Cetearyl Olivate* och Glyceryl Caprylate* , som är vanligt förekommande i dito produkter.

Cetearyl Alcohol – processat fett av cetylalkohol och stearylalkohol. Cetylalkohol är i sin tur ett raffinerat ämne med ursprung palmitinsyra, vilken kan utvinnas ur exempelvis palmolja. Stearylalkohol i sin tur produceras utifrån stearinsyra, ett isärdelat fet. Man har alltså först brutit ner något fett till sina beståndsdelar - fettsyror och glycerin, genom en metod som man kallar för spjälkning.

Cetearyl Olivate – Blandning mellan cetearylalkohol och olivoljefettsyra. Cetearylalkohol är ett mycket processat fett med ursprung cetylalkohol och stearylalkohol, vilka var för sig produceras med hjälp av någon form av katalysator och behandlas med vätgas vid tryck och temperatur över 300°. Olivoljefettsyran är ingenting annat än isärdelad olja (raffinerat fett).

Glyceryl Caprylate – Mycket processat fett från glycerin och kaprylsyra. Glycerinet är ett raffinerat ämne där man delat upp fettsyrorna och glycerinet, troligtvis genom spjälkning. Kaprylsyran är också ett raffinerat ämne med eventuellt ursprung palmolja.

Citronsyra – kan vara tillverkat av majs och mögelstammar av Aspergillus Niger. Man kan ha använt sig av biotekniskt framtagna mikroorganismer och konventionellt odlad gröda.

Jag uppmanar alla medvetna konsumenter som väljer att handla ekologiska och miljömärkta hygienprodukter att ställa frågor om innehållet!

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.