• Bli en Patreon

     

    Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

     

    Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Kommer du ihåg Decubal Ecological?

Jag fick vänta i lite mer än fjorton dar på ett ordentligt svar från Actavis gällande spårbarhet och ursprung för de ingående kemikalierna i Decubal Ecological body lotion. Decubal-produkterna är Svanenmärkta och certifierade av Ecocert. Läs frågorna här.

Aktavis var snabba med svar, men som vanligt var det ett standardsvar utan någon återkoppling till de frågor jag ställde. Så här svarade man mig: ”Hej Carina! Tack för dina frågor angående våra ECO produkter. Våra produkter följer de regler som finns inom EU och dess kosmetikalagstiftning som bland annat reglerar miljöaspekter. I Decubals produkter finns varken färgämnen, parfym eller onödiga konserveringsmedel ex parabener. Decubal Ecological är certifierad av ECO CERT och följer deras krav på godkännande. Ta gärna kontakt med dem gällande deras krav på olika ingredienser och de krav de ställer http://www.ecocert.com/ Vi följer också de krav som Svanenmärkningen har på produkterna. Du kan läsa mer om deras märkning på http://www.svanen.se/

Antingen kan de inte besvara mina frågor eller så vill de inte, tänkte jag. Så jag svarade dem med: ”Hejsan XXX” Tack för din återkoppling på mina frågor. Jag skulle bli väldigt glad om ni kunde besvara mina frågor då jag som konsument är väldigt mån om att ta reda på innehållets spårbarhet. Jag förstår att ni följer både Svanens och Ecocerts regelverk, men även ni som tillverkar produkterna borde ju kunna svara på mina frågor tycker jag. Så jag skulle som sagt gärna vilja att ni besvarar dem. Tack på förhand!"

Den 14 mars (2012) hade jag ännu inte sett röken av ett svar. Men i Svanens kriterier för kosmetika kunde man läsa ”Licensinnehavaren ska ha spårbarhet på den Svanenmärkta kosmetiska produkten i produktionen.”

Aktavis sa att de följer den lagstiftning som finns inom EU. Men enligt Kemikalieinspektionen (år 2012) så fanns det tyvärr luckor i denna. Under Miljömålet Giftfri Miljö kunde man läsa att EU:s kemikalielagstiftning Reach bedöms först på längre sikt kunna ge ny kunskap om fler ämnens egenskaper och risker. Man kunde också läsa att ”För läkemedel, kosmetika och livsmedelstillsatser saknas fortfarande uppgifter om miljöegenskaper. Kunskapen om effekter vid samverkan mellan ämnen är låg”.

På Kemikalieinspektionen berättade man för mig att ”… det är tillverkare och importörer som har ansvaret att ta fram den här informationen innan produkten sätts ut på marknaden”.

Så, då återstod det för mig som konsument att vända mig till tillverkaren, precis som jag gjorde. För säkerhets skull kontaktade jag Svanen och frågade dem om det stämmer att jag som konsument ska kunna får svar på hur en kemikalie är tillverkad och vilka ingående råvaror som har använts i en kemikalie samt om tillverkaren är skyldig att svara på mina frågor. Men Svanen återkom aldrig med svar.

Till alla företag som säljer miljö-, eller ekoprodukter säger jag att som konsument efterlyser jag större öppenhet när det gäller spårbarhet och ursprungsinformation om de ingående kemikalierna. För jag vill veta vad jag betalar för. Som det nu är så kan jag som konsument enbart spekulera i om vissa av de ingående råvarorna som används i miljömärkta hudvårdsprodukter kommer från stora plantager, där man besprutar grödan.

Cetearyl Alcohol – Kallas för fettalkohol. Ursprunget är fettsyror som egentligen inte är annat än ett industriellt manipulerat fett (raffinerat). Cetearyl Alcohol är en kombination av andra raffinerade fettalkoholer som Cetyl Alcohol och Stearyl Alcohol (Källa: CIR) Dessa alkoholer är var för sig producerade från fettsyror som stearinsyra och palmitinsyra (Stearic Acid och Palmitic Acid). Dessa fettsyror hittas i exempelvis kokosolja eller olika vegetabiliska oljor. Hur som helst så liknar produktionsprocessen för dessa alkoholer härdning (Källa: Shenet, PubChem). Nåväl, de där fettsyrorna måste ju först utvinnas innan de kan bli till en fettalkohol. För att få fram dessa fettsyror delar man således upp fetterna i sina beståndsdelar. Stearinsyra och palmitinsyra är alltså fettets beståndsdelar. Först därefter kan man producera de olika fettalkoholerna och sammanfoga dessa till Cetearyl Alcohol. (Källa: Shenet, PubChem).

Cetearyl Olivate – Är en blandning av cetearylalkohol (se mer ovan) och fettsyror från olivolja (Källa: EWG). Fettsyror utvinns genom raffinering av oljor - industriellt delar man således upp oljan i dess beståndsdelar. De fria fettsyrorna bearbetas sedan vidare.

Glyceryl Caprylate – Glycerylkaprylat är en blandning av glycerin och kaprylsyra (Källa: EWG). Kaprylsyra är en fettsyra som kan komma från både kokos-, och palmolja. Glycerylkaprylat tillverkas genom förestring* av glycerol med kaprylsyra. Industriellt delar man således upp oljan i dess beståndsdelar varav glycerin är en del och fettsyror som t ex kaprylsyra är en del (Källa: CIR). Därefter kombinerar man glycerin och fettsyran för att bilda glycerylkaprylat (Källa: Toms of Maine).

Citronsyra – Citronsyra tillverkas för det mesta biotekniskt med hjälp av svartmögel. När jag ställde frågan om råvaran till citronsyran behöver vara ekologisk, till de stora certifieringsorganen svarade NaTrue att de inte behöver vara ekologiska. De andra organisationerna valde att hålla tyst. Nåväl, för att svartmöglet ska kunna växa och bilda citronsyra, livnär sig sporerna på kolhydrater som stärkelse eller glukos. Men innan man kan dra nytta av den där stärkelsen och glukosen, som kanske inte är ekologisk, så har de naturligtvis bearbetats. Ja, man måste först bearbeta det ena för att få fram det andra, som man sedan använder till det tredje... När sedan mögelsporerna har ätit färdigt av kolhydraterna så måste ju citronsyran som dessa har producerat utvinnas och enligt Kemikalieinspektionen görs detta med släckt kalk (kalciumhydroxid). Jag ställde frågan om kalciumhydroxid används i processen samt om hur den produceras till certifieringsorganen, men de valde att lämna frågan obesvarad. Och nej det slutar inte där, för vid det här laget har man bara lyckats få fram ett salt av citronsyran, ett så kallat citrat. Enligt föreningen Äkta Vara så omvandlas detta salt sedan tillbaka till citronsyra genom behandling med svavelsyra*. Naturligtvis måste svavelsyran också någon gång produceras. Jag dubbelkollade med NaTrue vad gäller behandling med svavelsyra, men återigen svarade de så här: "The finer details of the production processes are confidential to the manufacturer so we are unable to provide more detailed information on the process."

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.