• Bli en Patreon

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis. 

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Kolla innehållet i dina produkter

Kolla innehållet i dina produkter

Kolla innehållet i dina produkter

Ja, det finns många tjänster därute som på ett eller annat vis hjälper mig som konsument att analysera innehållet i mina hudvårdsprodukter. Och det är ju faktiskt jättebra! För vi blir ju bara fler och fler som vill veta vad det är vi köper. Jag har testat några av dessa tjänster och tänkte att jag skulle berätta för er vad det är jag får veta när jag använder dem men också vad jag själv tycker om dessa verktyg.

Alla har vi ju olika idéer om vad som är ett bra eller dåligt produktinnehåll och därför kan det ju vara så att olika verktyg passar olika människor. Någon kanske gillar ekocertifierat, andra vill undvika animaliskt innehåll, ytterligare andra väljer produkter utifrån förpackningen (ex. plastfritt). Själv gillar jag produkter liknande Äkta Vara för livsmedel och jag gillar även att innehållet är lokalproducerat (ex. odlat i egen trädgård likväl som Community-odlat i Afrika). Vad är viktigt för dig?

Hur som helst så testade jag några av verktygen men har bara utgått från innehållet i eko/naturliga produkter. Jag är egentligen inte så väldigt intresserad av vad t ex AHA-krämer gör med min hud och detta att en produkt inte är djurtestad kan jag tycka är lite missvisande eftersom alla enskilda kemikalier någon gång är djurtestade. Dock överlag är det ju jättebra! Jag är inte heller intresserad av om produkten jag testar innehåller parabener eller silikoner eftersom jag automatiskt väljer bort sådana kemikalier om jag köper ekologiska produkter, men jag tycker att det är bra om jag blir informerad om ifall att kemikalien utgör en miljörisk och om den är allergen.

Nåväl, det jag däremot är väldigt intresserad av att få veta när jag köper ekologiskt/naturligt är hur kemikalierna produceras. Idag tillverkas det nya kemikalier inom denna kategorin i rasande fart och jag skulle vilja veta mer om själva ursprunget eftersom att det är viktigt för mig att kunna följa hela produktionskedjan - varifrån kommer grödan?, används livsmedelsavfall som kommer från konventionellt odlade grödor?, används labbproducerade mikroorganismer i produktionen?, är kemikalien "industridesignad" för att användas som t ex emulgeringsmedel, förtjockningsmedel osv? och vilken storindustri (Cargill, BASF etc.) producerar kemikalien ifråga? Vilken sorts industriell produktion bidrar jag till? Bidrar jag till samma konsumtionshets trots att jag köper ekologiskt/naturligt?

Många frågor, men jag tänker att de är minst lika viktiga som alla frågor om vad kemikalien gör med min hud. Sen tänker jag att vi blir alltmer medvetna om att vi konsumerar mer än vad vi egentligen behöver, samtidigt som vi också blir mer och mer medvetna om hur olika saker i vårt liv produceras - möbler, mobiltelefon, kläder etc. Vore det då inte på sin plats att vi också intresserar oss för varifrån kemikalierna i hudvårdsprodukterna kommer ifrån? Jag tänker att varje gång jag använder mina pengar så röstar jag på ett sätt för den produkten jag köper och allt vad detta varumärke står för - exempelvis kan man fundera på varifrån de olika "eko"godkända tensiderna kommer ifrån.

Klicka på länken för det verktyg som du vill läsa mer om.

Utländska analysverktyg

 

Think Dirty

Think Dirty finns enbart som en app. Jag har inte testat verktyget men appen lägger fokus på eventuella risker med produktinnehållet. Till exempel får jag veta om produkten innehåller kemikalier som är cancer-, eller allergiframkallande eller om den innehåller kemikalier som på annat vis kan ställa till det med min hälsa. Beroende på hur allvarliga hälsoeffekter en produkts innehåll har så tilldelas produkten poäng från 0-10.

Det som är intressant här är att produkter som är certifierade av till exempel USDA eller Ecocert ges ett positivare omdöme än produkter med samma ingredienser men som inte är certifierade. Man skannar sin produkt och får upp poängen för respektive kemikalie och får samtidigt tips om bättre produkter (bättre enligt deras poängsystem). Samtidigt säljer de produkter som är verifierade som "rena".

Jag tycker att det är jättebra att man får veta ifall produkterna innehåller hälsoskadliga kemikalier och att man får tips på produkter med ett bättre innehåll. Men kom ihåg att inte förväxla "rent" med äkta vara! Jag vill också slänga in en brasklapp om att även om en produkt inte är certifierad av de stora organisationerna så kan den ha ett precis lika bra innehåll (många gånger även bättre). Sen tycker jag i och för sig att det är smidigt med en app, men jag tänker att jag skulle vilja kolla produktinnehållet även då jag inte är i någon butik utan sitter här hemma vid datorn.

Eftersom jag inte har testat Think Dirty-appen så vet jag inte om man informerar om vilket ursprung en kemikalie har och hur och med vad den är producerad - exempelvis om den tillverkas med hjälp av labbproducerade mikroorganismer eller med hjälp av andra industriella kemikalier. Jag skulle också vilja veta om ursprunget är ekologiskt odlade grödor eller om kemikalierna har tillverkats från livsmedelsavfall som inte är ekologiskt. Jag vet inte heller om man får veta om kemikalien är naturlig eller syntetisk.

CosDNA

CosDNA verkar inte finnas som en app men man kan i alla fall klicka på mobilikonen överst (som verkligen är minimal) för att få sidan i en mobil version. Med verktyget kan man söka på enskilda kemikalier eller skriva in hela INCI-listan från etiketten samt söka på bara produktnamnet.

CosDNA ger mig information om ingrediensernas säkerhet. Beroende på hur säker kemikalien anses vara eller om den är komedogen eller irriterande så tilldelas produkten poäng från 1-10. Om jag klickar på poängen så får jag upp en sida med information om att poängen baseras på olika datakällor som internationella experter, institutioner och publikationer. Verktyget ger mig ingen information om vad poängsystemet står för mer än att det handlar om ett "...omfattande indexfokus på säkerhet vid långvarig användning enligt rapporter från CIR, RTECS och FDA".

Jag testade att skriva in ingredienserna från en INCI-lista vilket gav mig samma resultat som om jag hade skrivit in produktens namn. Så det var ingen skillnad. Sen testade jag att använda den mobila versionen på min mobil och sökte på bara kemikalienamnet och när jag klickade på kemikalienamnet så fick jag upp olika varianter av kemikalien plus information om kemikaliens funktion samt olika kemikalieleverantörer. Det sista kanske är bra om man tillverkar produkter men i mitt fall var det inte ett dugg intressant.

Hur som helst så får jag i alla fall veta kemikaliernas olika funktioner, till exempel om kemikalien fungerar som lösningsmedel, tensid, mjukgörare, emulgeringsmedel, antistatmedel etc. vilket ju är en bra början om man inte känner till detta. Men jag hade ju väntat mig att jag skulle få en förklaring på hur kemikalierna produceras - exempelvis om de tillverkas med hjälp av labbproducerade mikroorganismer eller med hjälp av andra industriella kemikalier. Jag skulle också vilja veta om ursprunget är ekologiskt odlade grödor eller om kemikalierna har tillverkats från livsmedelsavfall som inte är ekologiskt eller åtminstone om det handlar om en naturlig eller syntetisk kemikalie och kanske också om kemikalien är godkänd av något certifieringsorgan.

SkinCarisma

SkinCarisma finns inte som en app men funkar fint i mobilen. Verktyget som också är ett community har många sökmöjligheter men det verkar vara specifikt inriktat på om man har något hudproblem. Jag ges möjlighet att söka på produkter för specifika problem som till exempel anti-aging och blekning men också vilken typ av produkt som till exempel rengöring, serum eller solkrämer. Jag testade att klicka på "View all categories" och fick då upp en sida med hur många val som helst. Till exempel kan jag välja Cruelty free, Korenaska märken, alkoholfritt, sulfatfritt eller produkter med minimalt med ingredienser. Men jag kan även välja bort produkter som innehåller kemikalier som är dåliga för en viss hudtyp som till exempel oljig eller torr hud. Utöver detta kan jag välja specifika varumärken och prisnivå.

Verktyget låter mig också jämföra produkter med varandra så om jag klickar jag på länken "Compare products" och skriver in ett varumärkesnamn, så visas en lista på olika produkter från just detta varumärke. Här markerar jag ett par stycken och klickar sedan på "Compare". Då får jag upp två stycken fält, bland annat "Quick product notes" där jag kan se ifall produkterna innehåller exempelvis parabener, sulfater, silikon eller alkohol men också om de innehåller något som är dåligt för t ex akne. I översikten visas även ett procenttal som ska ge mig svar på hur bra eller dåliga produkterna är enligt samma system som EWG's Skindeep-databas, vilken visar potentiella hälsorisker med en viss kemikalie. Som jag tolkar saken så ju högre siffra desto större hälsorisk.

Nåväl, SkinCarisma är ett omfattande verktyg och utöver ovanstående val kan jag använda deras "Cosmetic Analyzer" som visar mig samma sak som ovan, det vill säga om produkten är fri från till exempelv parabener, sulfater, alkohol, silikon, allergener osv, likväl som om den innehåller några blekande kemikalier eller UV-skydd samt ingrediensens lämplighet för olika hudtyper som torr, känslig eller fet hud.

Hur som helst så bestämde jag mig för att testa det sistnämnda ("Cosmetic Analyzer") och skrev in inci-listan från en produkt med ett verkligen minimalt kemikalieinnehåll där kemikalierna till och med är ekocertifierade. Det jag reflekterar över är att jag får information om att produkten är parabenfri liksom att den är silikonfri trots att sådana kemikalier inte tillåts i produkter som är ekocertifierade. Så detta är ju missvisande, tycker jag. Däremot kan det ju vara bra att veta vilken hudtyp den är bra eller dålig för. Men ok, utöver detta får jag också veta ingrediensernas funktion, t ex om det är ett lösningsmedel, pH-justerare eller mjukgörare.

Det jag saknar i verktyget är om ingredienserna är naturliga eller syntetiska, om de är godkända av något certifieringsorgan och vilket ursprung de har och hur och med vad de har producerats - exempelvis om de tillverkas med hjälp av labbproducerade mikroorganismer eller med hjälp av andra industriella kemikalier. Jag skulle också vilja veta om ursprunget är ekologiskt odlade grödor eller om kemikalierna har tillverkats från livsmedelsavfall som inte är ekologiskt. Och kanske även om de är godkända av något certifieringsorgan.

INCIDecoder

INCIDecoder finns inte som en app men funkar lika bra i mobilen som på datorn och när jag öppnar verktyget möts jag av orden "decode ingredient lists like a pro". Det känns uppmuntrande faktiskt och jag skrev såklart in ett INCI-namn i sökfältet på direkten och klickade på sök varpå jag fick upp många varianter av kemikalien. Jag klickade på min valda kemikalie och fick upp en kort "berättelse" om att den kommer från kokosolja och glycerin och att den till exempel är doftfri och icke fet, men jag ges även information om dess funktion som ex. mjukgörare, men även lite mer info från CosIng som t ex CAS och EC-nummer. Jag testade ytterligare en kemikalie men där fick jag inte upp samma info utan enbart vilken funktion den har och om den är irriterande eller komedogen. Så det verkar vara lite olika information för olika kemikalier.

Det som är bra med INCIDecoder är att om man klickar på länken "decode inci" så kan man välja att ta ett foto på produktetiketten och ladda upp det förutom som ovan att bara kopiera och klistra in. Verktyget har också en avancerad sökning där jag kan välja att skriva in ett produktnamn och samtidigt skriva in en kemikalie som produkten ska innehålla respektive inte ska innehålla. Jag testade och fick upp två produktförslag men jag förstår inte själva poängen med just denna sökfunktionen.

Nåväl, istället valde jag att klicka på länken "Products" och fick då upp förslag på olika produkter att välja mellan varav jag valde en på måfå. När jag hade valt produkt fick jag upp produktens hela innehållsförteckning med små olikfärgade markeringar bredvid de olika ingredienserna och när jag klickade på dem fick jag fram info om kemikalien t ex är mjukgörande eller antimikrobiell. Det finns även en länk här som direkt tar mig till infosidan om kemikalien ifråga och här skrollar jag ner och ser en lista med "Key ingredients" - en lista på vilka ingredienser i produkten som till exempel är antioxidanter eller hudidentiska och alla dessa ord är länkade till egna sidor där en kort förklaring ges på vad ordet betyder.

Jag fortsätter skrolla ner på min valda produkts sida och kommer till en intressant rubrik som heter "Ingredients explained". Här går man igenom varje ingrediens i produkten var för sig och jag väljer att läsa om glycerin som är en av produktens ingredienser. Verktyget informerar mig till exempel om att glycerin tillför fukt och att denna kemikalie är supervanlig, säker, effektiv och en billig molekyl som är fantastisk att behandla torr hud med och som har använts i mer än 50 år. Ok, men var är infon om hur och med vad denna kemikalie tillverkas, tänker jag.

Så jag skrollar lite till och ser då länken där det står "Read all the geeky details about Glycerin here >>". Yes! Jag klickar och hamnar då på infosidan om glycerin, men här kan jag enbart läsa om varför glycerin är så himla bra för huden. Jag hittar ingenting om hur glycerinet tillverkas och inte heller från vad man tillverkar det - om det är naturligt eller syntetiskt. Jag saknar också info om glycerin godkänns av något certifieringsorgan.

EWG Skin Deep (Environmental Working Group)

EWG Skin Deep är en databas i vilken man kan hitta tusentals kemikalier. Verktyget finns även som app men jag har inte testat den. I databasen kan jag söka på produktnamn alternativt söka på en enskild kemikalie men jag kan även slå upp olika företag för att få veta mer om vilket EWG-betyg deras olika produkter har alternativt söka på produktkategori t ex tandkräm för att få tips om vilka tandkrämer som anses vara säkrare ur hälso och miljöhänsyn. Till sin hjälp har man 60 olika databaser med info om t ex olika kemikaliers giftighet.

Deras system bygger dels på riskpoäng från 1-10 som återspeglar kända och misstänkta risker med olika kemikalier samt hur många vetenskapliga studier om kemikalien som finns publicerade och antalet sådana som finns med i Skin Deep-databasen. Detta betyder att om det inte finns några vetenskapliga studier för kemikalien som jag söker på så får den ett lågt riskpoäng, så detta kan bli missvisande.

Om jag väljer att söka på en viss kemikalie så kan jag därefter välja olika flikar - "Other concerns", "Functions", "About the Chemical" samt "Synonyms". Fliken "Other concerns" visar på olika hälsorisker och fliken "Functions" berättar för mig vilken funktion kemikalien har i produkten t ex konserveringsmedel, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel eller emulgeringsmedel. Min favoritflik är såklart "About the Chemical" för då får jag till exempel  veta mer om det är en naturlig eller syntetisk kemikalie, men jag kan också utläsa vilka de ursprungliga kemikalierna är. Fast ibland informeras det enbart om kemikalien används i livsmedel, läkemedel eller kosmetika.

Men (trumvirvel!) utöver detta så har man lagt in en länk till databasen PubChem. Detta är guld om man som jag vill veta mer om hur och med vad en kemikalie produceras. Är man inte så nördig som jag så kan man istället välja att klicka på länken som leder till vilka produkter som innehåller sökta kemikalie. Om jag väljer att skrolla ner en bit på sidan så hittar jag olika vetenskapliga referenser t ex om giftighet eller allergier men också om miljörisker. Det tycker jag är jättebra!

Utöver ovanstående så har EWG även andra guider om t ex mat och rengöringsprodukter, ja man kan även kontrollera sitt kranvatten (i USA förstås) genom att skriva in sitt postnummer. EWG har även utvecklat "EWG Verified" som är en databas med produkter som inte innehåller hälso-, eller miljöskadliga kemikalier. Tjänsten utgår förstås från EWG:s databas som jag har beskrivit ovan och berättar ingenting om hur kemikalierna i produkterna har producerats - exempelvis om de tillverkas med hjälp av labbproducerade mikroorganismer eller med hjälp av andra industriella kemikalier. Inte heller om kemikalieursprunget är ekologiskt odlade grödor eller om kemikalierna har tillverkats från livsmedelsavfall som inte är ekologiskt.

CodeCheck App

CodeCheck finns enbart som app som jag inte har testat, men med detta ska jag kunna skanna produktetiketten och se vilket betyg produkten får utifrån hälso-, och miljöskadlighet (även inräknat förpackningen). Och verktyget kan användas både på kosmetika och mat. Man ska kunna anpassa sin sökning utifrån vad man vill undvika som t ex mikroplast eller socker. CodeCheck App använder till exempel olika databaser som ex. CosIng men även organisationer som Greenpeace i sitt system.

Cosmily

Cosmily som också är en community har många sökmöjligheter men verkar inte finnas som app. Det funkar dock bra att använda i mobilen. Jag testade deras analysverktyg och klistrade in en minimal innehållsförteckning. Detta gav många olika resultat. Till exempel får jag information om vilken funktion varje kemikalie har exempelvis som stabiliseringsmedel, mjukgörare, lösningsmedel etc. Jag får också information om kemikalien är komedogen eller om den fungerar som en antioxidant eller om den är antiseptisk.

Skrollar jag ner en bit så får jag information om potentiella hälsorisker och om produkten innehåller allergener som t ex gluten. Det jag reagerar på är att när jag nu har klistrat in en minimal ingredienslista med enbart naturliga (och eko) ingredienser så får jag information om att produkten inte innehåller parabener och silikoner. Detta tycker jag är missvisande eftersom produkter som är ekocertifierade inte får lov att innehålla sådana kemikalier. Men utöver detta betygsätts produktinnehållet utifrån EWG:s databas.

Med detta verktyg kan jag även jämföra olika produkter. Jag testade genom att klicka på länken "Brands" som tog mig till en sida där jag kunde välja mellan olika varumärken. Det är här det blir lite krångligt för jag måste först välja varumärke och när jag har klickat på detta så måste jag välja två stycken produkter innan jag kan klicka på knappen "Compare". Men när jag väl har gjort detta så får jag i alla fall upp en jämförelse mellan dessa.

Nåväl, detta gav mig till exempel information om att den ena produkten innehöll både allergener, gluten, parfymämne och lite till, jämfört med den andra produkten som enbart innehöll ämnen som är komedogena. När jag skrollade ner listades de båda produkternas innehållsförteckning samt information om vilken funktion varje kemikalie har ex. stabiliseringsmedel, mjukgörare, lösningsmedel etc. Jag får också information om kemikalien är komedogen eller om den fungerar som en antioxidant eller om den är antiseptisk. Här hittar jag även betygsättningen. Det här kan ju vara vettigt om man vill utesluta något ämne, tänker jag och det är väldigt överskådligt.

Hur som helst så testade jag förstås också att klicka på länken "Ingredients". Här kan jag då välja mellan olika kemikalier och jag väljer och väljer och väljer. Bra verktyg tänker jag, för här får jag info om ifall att kemikalien är naturlig eller syntetisk men jag får även tips om synonymer. Och skrollar jag sedan neråt så får jag upp förslag på produkter som innehåller valda kemikalie.

Cosmily är ett verktyg som jag tycker är enkelt att använda men jag saknar information om hur och med vad kemikalierna produceras och vilket ursprung de har - exempelvis om det tillverkas med hjälp av labbproducerade mikroorganismer eller med hjälp av andra industriella kemikalier. Inte heller får jag någon information om kemikalieursprunget är ekologiskt odlade grödor eller om kemikalierna har tillverkats från livsmedelsavfall som inte är ekologiskt. Jag skulle också gärna vilja veta om kemikalierna är godkända av något certifieringsorgan.

Skin Bliss

Skin Bliss finns både på webben och som app men också som ett tillägg i Chrome. Jag har inte testat verktyget men använder man appen ska man kunna ladda upp foto av etiketten och med webbläsartillägget ska det gå att läsa in innehållsförteckningen från alla möjliga sidor. Enligt informationen på sidan så erbjuder verktyget transparent information om kosmetiska ingredienser och ger personliga hudvårdsrekommendationer som främjar hälsosamma och miljömedvetna val. Det informeras också om att verktyget är skapat av oberoende forskare som brinner för hudvård. Mer än så får jag inte veta om verktyget. Jag hade ju velat veta mer faktiskt.

Men, men jag testar onlineverktyget och klistrar in min kortkorta innehållsförteckning samt url:en där produkten finns och klickar på "Analyze". Då kommer jag till en sida med en del info, t ex att produkten innehåller 67 % positiva ingredienser och 0 % negativa ingredienser, 0 konserveringsmedel och 0 allergener. Därför passar produkten för känslig hud får jag veta. Jag fortsätter att skrolla ner och får upp en lista med "Products Insights" som visar att produkten är fri från t ex parabener, mikroplast och akrylater samt att den är vegan-, och miljövänlig. Notera att ekocertifierade produkter inte får lov att innehålla parabener och mikroplast t ex.

Här blir jag lite fundersam för här kan jag tydligen välja inställningar för vad jag vill ska visas eller inte. Hmm... Om jag då väljer alla alternativ som går att välja så följer såklart parabener och mikroplast med trots att de alltså inte får ingå i produkter som är ekocertifierade vilket ju bara förvirrar om jag sitter med en ekocertifierad produkt. Så hur ska jag då veta vad jag ska välja bort för att få en så rättvis bild av innehållet som möjligt, tänker jag.

Hur som helst så saknar jag referenser till informationen jag får och jag saknar ju såklart också info om hur och med vad kemikalierna produceras - exempelvis om de tillverkas med hjälp av labbproducerade mikroorganismer eller med hjälp av andra industriella kemikalier. Inte heller får jag någon information om kemikalieursprunget är ekologiskt odlade grödor eller om kemikalierna har tillverkats från livsmedelsavfall som inte är ekologiskt. Jag saknar även information om kemikalierna är naturliga eller syntetiska, och om olika synonymer, men också om de är godkända av något certifieringsorgan.

Cosmethics

Cosmethics menar att deras verktyg är den bästa kosmetikadatabasen i världen. Verktyget finns enbart som app som används för att skanna produktens streckkod. Jag har inte testat det men verktyget ska ge mig som konsument förslag på hälsosammare produkter om det finns några sådana och man använder olikfärgade ikoner, till exempel röd ikon som varnar för att produkten innehåller riskkemikalier eller ingredienser som är förbjudna inom EU och exempelvis orange ikon som används för att visa om produkten innehåller allergener.

Man ska kunna lägga till egna val som till exempel om man har några allergier eller om man söker produkter som är lämpliga för veganer. Man ska också kunna lägga till ingredienser som man vill undvika vilket då gör att om produkten du skannar innehåller dessa ingredienser så får du en varning om detta. Något som jag tycker är bra är att ingredienserna är länkade till forskning och "abstracts" som går att läsa, vilket känns seriöst.

Jag hittar däremot inget på deras sida om verktyget Cosmethics informerar om att ingredienserna är naturliga eller syntetiska, om jag kan hitta info om CAS och EC-nummer och om synonymer. Jag vet inte heller om jag med detta verktyg får någon info om kemikalierna är godkända av något certifieringsorgan och inte heller om hur och med vad kemikalierna produceras och vilket ursprung de har - exempelvis om det tillverkas med hjälp av labbproducerade mikroorganismer eller med hjälp av andra industriella kemikalier. Inte heller vet jag om jag med detta verktyg kan få någon information om kemikalieursprunget är ekologiskt odlade grödor eller om kemikalierna har tillverkats från livsmedelsavfall som inte är ekologiskt.

Svenska analysverktyg

 

Kemikalieappen

Kemikalieappen finns enbart som en app. Jag har inte testat den men Sveriges Konsumenter som står bakom den informerar om att "Med hjälp av Kemikalieappen kan du använda din rätt till information genom att skanna produkters streckkoder för att undersöka om prylarna innehåller några farliga kemikalier."

Appen kan användas till att skanna av streckkoden på till exempel möbler, leksaker, elektronik, köksartiklar, plastprodukter - produkter utan innehållsförteckning. Den kan inte användas för mat eller kosmetika.

Det är företagen själv som lägger in information om innehållet i sina produkter i appen och man kan därför bara få svar på om produkten innehåller särskilt farliga ämnen om företaget har valt att lägga in info om detta.

Så här skriver Kemikalieinspektionen: "Konsumenter har rätt att få veta om varor innehåller särskilt farliga ämnen (SVHC-ämnen) i halter över 0,1 procent. Om en konsument ställer frågan måste företaget ge informationen inom 45 dagar, enligt EU:s kemikalielagstiftning Reach. Kemikalieappen ska underlätta för konsumenter att ställa frågor och för företagen att ge svar. Rätten till information gäller varor utan innehållsförteckning, till exempel kläder, möbler, leksaker och hushållsartiklar. Rätten gäller inte produkter med innehållsförteckning, exempelvis livsmedel, rengöringsmedel, kosmetika och läkemedel."

Skinfo

Skinfo finns enbart som app. Jag har inte testat verktyget men när jag besöker webbplatsen blir jag informerad om att man "... hjälper företag att bli mer transparenta och konsumenter att förstå innehållet i produkterna".

Med verktyget ska man som konsument bättre kunna förstå ingredienslistorna på kosmetika och hudvård. Man kan till exempel hitta info om AHA-syror, pH-värde och hudidentiska ingredienser eller så kan man leta på "Fuktbevarande ingredienser" och man kan leta efter produkter utan vatten. Dessutom kan man kolla om en produkt innehåller mycket eller lite av en viss kemikalie. Dessutom kan man läsa om kemikaliernas syfte, funktion och möjliga hälsoeffekter.

Skinfo har en databas med fler än 30 000 ingredienser och man baserar all sin information på vetenskapliga fakta från myndigheter och exempelvis EU: s officiella databas för kosmetiska ingredienser, ECHA, Naturskyddsföreningen, Astma & Allergiförbundet samt från publicerad forskning. Det känns tryggt!

Eftersom jag inte har testat Skinfo-appen så vet jag inte om den informerar om hur och med vad kemikalierna produceras - exempelvis om de tillverkas med hjälp av labbproducerade mikroorganismer eller med hjälp av andra industriella kemikalier. Inte heller vet jag om de informerar om kemikalieursprunget är ekologiskt odlade grödor eller om kemikalierna har tillverkats från livsmedelsavfall som inte är ekologiskt. Jag känner inte heller till om Skinfo har någon information om att kemikalierna är naturliga eller syntetiska och inte heller om de är godkända av något certifieringsorgan.

Sen tycker jag i och för sig att det är smidigt med en app, men jag tänker att jag skulle vilja kolla produktinnehållet även då jag inte är i någon butik utan istället sitter hemma vid datorn.

KemikalieKollen

KemikalieKollen finns inte som en app, men funkar även på mobilen. Ja, jag är jävig när det gäller detta verktyget eftersom jag själv har skapat det. Men det betyder inte att jag inte kan vara kritisk. Det finns en hel del att säga om utseendet, tänker jag. Till exempel skulle jag vilja göra verktyget mer överskådligt och enkelt att använda, men mitt första mål var att få ut information om kemikalierna. Sen tänker jag att texten kanske kunde ha varit lite mindre "stel". Men detta ska ses i ljuset av att jag är en helt vanlig konsument och är varken kemist eller särskilt proffsig på att bygga webbsidor. Jag har fått lära mig allt det tekniska själv och jag har lagt ner åtskilliga månader på research och översättning av faktatexter från engelska till svenska. Det här måste jag medge, har gett mig väldigt mycket mer kunskap om kemikalierna än vad jag hade förut.

Hur som helst skapade jag KemikalieKollen utifrån en önskan om att jag ville veta mer om kemikalierna som får användas i ekologisk/naturlig hudvård och fler kemikalier kommer efterhand läggas in i tjänsten.

All information i KemikalieKollen grundas på fakta från bland annat CIR, CosIng, PubChem, ECHA, EWG, Kemikalieinspektionen, ChemIDplus samt exempelvis sidor som Cosmetics Info, Shenet, Chemical Book men också information från olika certifieringsorgan. Andra källor som har använts är till exempel olika företag/kemikalieproducenter, myndigheter, uppslagsböcker/databaser, organisationer/föreningar (för palmolja, tillsatser i mat etc), hudvårdstillverkare/råvarudistributörer, plattformar för patent och vetenskapliga studier, forskningsartiklar, översiktsartiklar osv.

Detta får du veta om du använder KemikalieKollen

 • INCI-namn
 • Svenskt namn
 • Kemikaliens funktion (emulgeringsmedel, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, tensid, konserveringsmedel osv.)
 • Tillverkning (hur ser de olika bearbetningsstegen ut för att just denna kemikalie ska kunna bli till det den är? - Vilka processer har använts och vad innebär de?
 • Råmaterial (råvaror) som används i processen, t ex industriellt producerade kemikalier, oljor/fetter/spannmål/industriellt avfall, enzymer/biotekniskt odlade mikroorganismer osv.
 • Ursprung (är ursprunget enbart kallpressad olja eller är ursprunget en eller flera dessförinnan industriellt raffinerade/bearbetade kemikalier från andra industriellt raffinerade råmaterial?)
 • Hur presenteras kemikalien i handeln? Ex. "Vegetabilisk emulgator", "Utvinns ur citrusfrukter" eller "Växtfiber". Vilka namn har exempelvis olika handelsblandningar och vad innehåller dessa blandningar?
 • Kommer kemikalien från palmolja?
 • Synonymer
 • E-nummer
 • CAS och EC-nummer
 • Marknad (marknadsvärde samt hur många ton av kemikalien som tillverkas/importeras inom EU per år)
 • Inom vilket produktområde används kemikalien, t ex kosmetika, rengöringsprodukter, kitt/spackel eller beläggningsprodukter
 • Kortfattad sammanfattning
 • Är kemikalien godkänd av något certifieringsorgan?
 • Referenser

 

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar (c:a en tia) per månad.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.