•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

Kniviga frågor till ORKLA om Grumme grönsåpa

Kniviga frågor till ORKLA om Grumme såpa

Kniviga frågor till ORKLA om Grumme grönsåpa

Det är inte lätt att vara en frågvis konsument. Det har jag konstaterat många, många gånger under åren som gått. Och det blir inte enklare när storföretagen tycker att man blir för närgången och antar att jag som konsument vill att de lämnar ut sina produktrecept 🙂 Jag kan bara konstatera att allt hade varit så mycket enklare om ORKLA hade orkat dela med sig av den information jag eftersökte så hade jag som konsument för det första sluppit få allt om bakfoten och för det andra hade jag sluppit lägga ner tid på att försöka Googla fram information om de kniviga frågorna jag hade.

Skratta gärna med mig istället för åt mig. Jag står fullt ut bakom mina klumpigheter och ogenomtänkta frågor 😊

Miljömärkt såpa

Grumme grönsåpa marknadsförs som biologiskt nedbrytbar och bär miljömärkningen Bra Miljöval. Man skriver på hemsidan att produkten tillverkas av tallolja och att produkten "är framtagen med omsorg för miljön". Jag tvivlar inte på att produkten är bättre för miljön än andra rengöringsprodukter. Det enda jag var nyfiken på var hur talloljan eller rättare sagt deras kaliumtallat (potassium tallate) tillverkas och huruvida svavelsyra har använts i produktionen av natriumsulfatetet eller inte.

Grumme - vår såpa tillverkas av tallolja

Mina frågor till ORKLA

Hej!

Jag är nyfiken på om det kaliumtallat (potassium tallate) som er såpa är gjord av kommer från talloljefettsyror eller ren tallolja (som i sig består av fettsyror)?

Är oljefettsyrorna isolerade från själva talloljan innan natriumsulfatet tillsätts eller tillsätter man det till oraffinerad tallolja så att den förtvålas?

Anledningen till att jag frågar är att jag i Europeiska databasen Cosmile kan läsa att "Tallates are esterification products or salts of fatty acids obtained from tall oil."

Sen undrar jag om svavelsyra används i produktionen av natriumsulfatet (Sodium Sulfate) som står på innehållsförteckningen på er såpa.

Tack på förhand!

Sen följde en lång väntan, en hel månad faktiskt (trots en påminnelse till dem) då jag fick följande svar från ORKLA.

Hej Carina,

Tack för din fråga till oss, jag beklagar att ditt svar dröjt.
Jag har tagit din fråga vidare till ansvariga, så snart vi har ett svar från dem återkommer jag till dig.

Önskar dig en fin dag!

Med Vänliga Hälsningar,
Orkla Care

Och jag väntade och väntade...

ORKLAs svar på mina frågor

Men så efter ytterligare 14 dagars väntan låg ett kort svar från dem i min inkorg.

Hej Carina,

Jag återkommer här i ditt ärende hos oss.

Vi har nu fått återkoppling från produktansvariga som har tittat på din fråga.
De uppskattar att du som konsument är så intresserade av våra produkter och hur de tillverkas.
Dessvärre ger vi inte ut specifik information om våra produktioner och recept då det är företagshemligheter.

Önskar dig en fin dag!

Med Vänliga Hälsningar,
Orkla Care

Mina nyfikna frågor röjer tydligen företagshemligheter

Uppenbarligen tyckte ORKLA att jag hade kniviga frågor och att jag tydligen röjer företagshemligheter samt att jag efterfrågar deras recept. Det gjorde jag naturligtvis inte för hade jag gjort det så hade jag ju ställt frågor om alla ingående ingredienser i deras grönsåpa.

Och ja, jag kände mig ju lite förnärmad faktiskt. Dessutom blev jag ju lite arg också. Så jag besvarade deras mejl redan dagen efter i vilket jag meddelade dem att jag blev väldigt irriterad över deras svar. Jag menade att de åtminstone kunde  berätta för mig om kemikalierna kommer från pappersbruk eller inte och framhärdade med min fråga om svavelsyra används vid tillverkning av natriumsulfatet.

Den 20 mars, nästan två månader efter, hade jag ännu inte fått något svar och kontaktade dem återigen. Idag är det den 27 mars och jag har inte hört något från dem.

Vad innehåller Grumme grönsåpa?

På Grummes hemsida hittar jag nedanstående innehållsförteckning.

  1. Aqua
  2. Potassium Tallate
  3. Potassium Carbonate
  4. Sodium Sulfate
  5. Parfum
  6. Color

Grumme innehållsförteckning från deras hemsida 25 mars 2024

Mina tankar om ORKLAs konsumentvänlighet

Jag ställde alltså frågor om hur kaliumtallat (Potassium Tallate) tillverkas samt om svavelsyra används i produktionen av natriumsulfatet (Sodium Sulfate). Produkten innehåller 5 olika kemikalier förutom vatten. Jag ställde inte någon fråga alls om varken parfymen eller färgen vilket jag såklart måste göra om jag efterfrågar ett recept. Samtidigt menar ORKLA att de frågor jag hade skulle avslöja någon slags företagshemlighet.

I min värld som en frågvis konsument är det naturligt att jag kontaktar ORKLA med min fråga eftersom jag då slipper leta information på egen hand. Och naturligtvis blir det ju också enklare för mig att få ett svar på svenska.

Men som det ser ut nu så måste jag ju Googla på företag som tillverkar just kaliumtallat och det är ju kanske inte det enklaste och av egen erfarenhet är inte alla kemindustrier så hjälpsamma som man tror. Dessutom har ju inte en susning om vilket företag i Sverige som tillverkar just den här kemikalien. Om det ens finns något annat företag i Sverige. Så ja, det blir en aningens knivigare för mig som konsument än det hade varit för ORKLA att besvara mina frågor.

Jag kan inte låta bli att undra hur jag som konsument ska kunna lära mig något nytt och tillägna mig kunskap om jag inte ställer frågor?

Dessutom drar jag mig ju för att fråga dem vilken sorts parfym och vilket sorts färgämne de använder eftersom de mest troligt skulle svara att det är företagshemligheter. Inte särskilt konsumentvänligt, tänker jag.

Vad är kaliumtallat (Potassium Tallate)?

Det är inte helt lätt att vara så nyfiken som jag är. Så jag Googlade naturligtvis, vad annars 🙂

Enligt Cosmetics Info är Natriumtallat ett salt av talloljesyra precis som man alltså kan läsa i den Europeiska databasen Cosmile vilket jag nämnde i inledningen av det här inlägget. Och det är ju så jag själv uppfattar saken, nämligen att tallolja försåpas med någon alkalie som t ex kalilut. Här är jag med på vad de menar eftersom jag vet att såpa och tvål är salter.

Men det är inte så det går till.

Kaliumtallat är inte så enkelt som försåpad kallpressad olja. Det finns ingen kallpressad tallolja utan all tallolja kommer från pappersmassafabriker.

En kemikaliedistributör skriver att talloljesyra är "... en billig, trögflytande gul-svart flytande kemisk förening..." "Talloljefettsyror erhålls genom fraktionerad destillation av råolja, en biprodukt från massaframställning av tallar.

Raffinaderiet Sunpine skriver att "Råtallolja framställs från råtallsåpa, som utvinns från svartlut från massaindustrin." Vidare "Råtallolja utvinns genom att råtallsåpan separeras från svartluten i särskilda luttankar." Därefter "Råtallsåpan behandlas sedan med svavelsyra för att de olika organiska syrorna ska återbildas." Slutligen "Omvandlingen från såpa till tallolja genomförs i allmänhet hos sulfatmassabruken..."

En kemikalieleverantör beskriver processen såhär "Råtallolja (CTO) är en biprodukt från kraftmassaprocessen som används av många pappersbruk. Talloljesåpa samlas in vid bruken och surgörs sedan för att göra råtallolja. Det är en blandning av fettsyror, kolofonium och andra neutrala ämnen." Vidare nämner man att råtallolja sedan kan raffineras ytterligare genom olika fraktioneringsprocesser för att få t ex talloljefettsyra och destillerad tallolja. Här kan du läsa mer om destillerad tallolja.

Och tada! Kraftmassa är detsamma som sulfatmassa och sulfatmassa är detsamma som pappersmassa framställd genom sulfatprocessen.

Föreningen och tidningen Skogen skriver att "Sulfatmassaprocessen har fått sitt namn efter natriumsulfat." Vidare ger man beskrivningen "Kokvätskan vid sulfatkokning kallas vitlut. De verksamma beståndsdelarna är natriumhydroxid (NaOH) och natriumsulfid (Na2S). Vitluten innehåller även andra kemikalier, till exempel natriumkarbonat (Na2CO3) och natriumsulfat..."

Som jag förstår saken så måste Grumme skriva ut både kaliumtallat och natriumsulfat på innehållsförteckningen eftersom dessa kemikalier fås från själva sulfatmassaprocessen. Man har alltså inte tillsatt kaliumhydroxid och natriumhydroxid till tallolja för att försåpa tallolja utan försåpningen sker i själva processen för pappersmassaframställning.

Så de frågor jag hade till ORKLA hade jag ju helt fått om bakfoten! Kaliumtallat kommer inte från att man har försåpat vare sig talloljefettsyror eller oraffinerad tallolja och det är inte heller några oljefettsyror som har isolerats från tallolja. Ha ha! Ja, där ser man så svårt det kan vara med kemi för en helt vanlig konsument.

Allt hade varit så mycket enklare om Grumme istället för att bara skriva ut att "Vår såpa tillverkas av tallolja" också hade kommunicerat att deras tallsåpa kommer som en restprodukt från sulfatmassaprocessen direkt från fabriken där pappersmassa produceras. Eller vad tycker ni kära läsare?

Hur tillverkas natriumsulfat?

Vad gäller min fråga om svavelsyra används i produktionen av natriumsulfatet (Sodium Sulfate) så hade jag nog ändå lite rätt ändå eftersom svavelsyra faktiskt kan användas i produktionen av natriumsulfat (Sodium Sulfate). Så här beskriver i alla fall PubChem saken; "It is prepared by the neutralization of sulfuric acid with sodium hydroxide."

Raffinaderiet Sunpine beskriver ju dock att "efter att råtallsåpan har separerats från svartluten så behandlas den med svavelsyra". Så där hade jag fått saken om bakfoten, för det är ju en helt annan sak, tänker jag.

Visste ni förresten att det även finns naturligt natriumsulfat? Det är känt som mineralet Mirabilit och kallas också Glaubersalt. Det kände jag inte till!

Tänk vad man lär sig 🙂

Nåväl, här har jag alltså samlat den information som jag kunde hitta. Visst hade det väl varit MYCKET bättre om ORKLA på ett pedagogiskt vis hade orkat beskriva produktionsprocessen för hur kaliumtallat och natriumsulfat blir till 😉 Så tummen ner till ORKLA!

Man vill bara sälja mer

Förr i tiden tillverkade man ju grönsåpa från hampa. Det var därifrån den fick sin gröna färg. Att Grumme innehåller färg är ju bara för att lura oss konsumenter - för att vi ska tro att den är något annat än vad produkten utger sig för att vara, det vill säga ett tråkigt hopkok av fabrikstensider. Eller som Grumme själv uttrycker saken "För att tillgodose våra kunders önskemål gör vi även en grön såpa genom att tillsätta ett färgämne." Pyttsan heller! Så irriterande att man lägger detta på konsumenten. Det saken handlar om är att man bara vill sälja mer.

Varför måste allt vara så förbaskat mycket "storkok" i stora fabriker när det faktiskt kan vara så mycket enklare? Om man använder naturlig såpa däremot så slipper man ju t ex fabriksproducerad tallolja alltså är en biprodukt från pappersmassaindustrin, närmare bestämt från sulfatmassaprocessen.

Raffinaderiet Sunpine uttrycker att "Tallolja ersätter ofta fossilbaserade ämnen. Överallt i vår vardag finns talloljan – i såpa, lim, tejp, fasad- och väggfärger och otaliga andra produkter. Tillsammans med våra ägare och kunder hittar vi fler användningsområden hela tiden.".

Sunpine beskriver sig själv så här "SunPine är i dag en etablerad miljardindustri som bidrar till den gröna omställningen och en hållbar utveckling." Kom ihåg att storindustrier alltid breddar sin portfölj för något annat är otänkbart. Man kan se detta ur två synvinklar; 1) fler och fler produkter tillverkas så att vi konsumenter till slut inte kan vara utan dessa - det skapas ett beroende och 2) Vad bra! att vi slipper fossilbaserade kemikalier.

Suck! Varför kan saker och ting inte vara enkla?

Här har jag skrivit om tvål och såpa om du är nyfiken på vad skillnaden är. Och här kan du läsa en otroligt härlig och rolig skildring om just såpaskurande, men framför allt om vad såpa är för något.

Och naturligtvis ser jag min chans att marknadsföra min egen RekoKollen i detta inlägg 🙂 Här hittar du finfin såpa!

Ett litet tips

Bara ett litet tips så här på slutet. Förväxla inte tallolja med tallbarrsolja! Vill man köpa just tallbarrsolja så skulle jag vilja tipsa om några favvisbutiker som säljer sådana. Hoppas att du också gillar dem 🙂

Hos både Bodystore, Svensk Hälsokost och Glimja kan man välja mellan många olika eteriska oljor från bra märken.

Gillar du att göra egna produkter till ditt husapotek? Då tycker jag du ska kika in hos vad Mona Lundgren (som driver Örtagumman). Här delar hon med sig om hur man kan göra sin egen tallbarrsolja.

Intressant i det hela

Växtbaserade, planetvänliga och ekologiska rengöringsmedel

Sulfatmassafabrikens kemikalieåtervinning

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

2 Kommentarer

  1. Tack för en otroligt grundlig redogörelse! Svarade precis på min egen fråga som fick mig att googla på detta i från början! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.