Oleokemikalier

Ekoivrare - se upp

Att som konsument helt förlita sig på vad storindustrin av "eko"hudvårdsprodukter påstår, tycker jag är tämligen naivt. Förstå mig rätt, jag vill ju självklart inte klanka ner på dig som konsument. Det jag säger är att vi i vår ekoiver är naiva i vårt tänk när vi utan vidare tror att en storindustri inte har något som helst vinsttänk och att man utifrån detta gärna producerar billigare produkter med substitutkemikalier - en slags varianter på sådana som skulle kunna sägas var mer naturliga. Och vi är naiva när vi tror att alla hudvårds- och kroppsvårdsprodukter som bär en ekocertifiering är så närma begreppen naturligt och ekologiskt som de bara kan vara. För det är de inte. Detta handlar givetvis om att industrin och certifieringsorganen tillsammans försöker få till en mer, vad man kallar för harmonierad ekomarknad. Jag tycker att det är fel väg att gå eftersom att jag som medveten konsument självfallet vill kunna lita på den där gröna etiketten som andas naturlighet.

Storindustrin jublar

Men hur det än är så har certifieringsorgan sitt alldeles speciella regelverk som de måste följa och vartenda ett av dem godkänner kemikalier som kan sägas vara överraffinerade. Storindustrin jublar och är glada eftersom de ju på så sätt får in en fot på ekomarknaden och kan "segla på ekovågen". Proceduren medför givetvis att en hudvårdsprodukt som bär en ekocertifiering till och med kan säljas på stormarknaden för en billig peng. Jag vill att du ska förstå att även om logotypen är grön och produkten andas naturlighet så betyder det inte per automatik att den är fri från kemikalier som inte kan sägas vara ekologiska eller naturliga.

Jag har sammanställt en liten lista över kemikalier som man brukar kalla för oleokemikalier. Oleokemikalier framställs av vegetabiliska och animaliska fetter istället för råolja dvs petroleum. Det är enda skillnaden. Jag tycker inte att de skulle få lov att kallas för ekologiska eller ens naturliga eftersom att de alla har genomgått en längre industriell process för att bli till det de är.

Hittar du något av nedanstående kemikalienamn i innehållsförteckningen på en hudvårdsprodukt som marknadsförs som ekologisk eller naturlig så handlar det således om raffinerade kemikalier.

Oleokemikalier

Tips! Stephanie Greenwood som har bloggen Chemical of the Day förklarar här skillnaden mellan Capric/Caprylic Triglycerides och fraktionerad kokosolja.

Cetyl Palmitate

Cetyl Ricinoleate

Cetearyl Olivate

Coco-Caprylate

Decyl Oleate

Ethylhexyl Palmitate

Glyceryl Caprylate

Glyceryl Linoleate

Glyceryl Oleate

Glyceryl Stearate citrate

Glyceryl Stearate

Hydroxyoctacosanyl Hydroxystearate

Hydrogenated Jojoba oil

Hydrogenated Lecithin

Hydrogenated Palm Glycerides

Isocetyl Palmitate

Isopropyl Palmitate

Octyl Palmitate

Polyglyceryl-4 Caprate

Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate

Polyglyceryl-6 Distearate

Polyglyceryl-3 Methylglucose distearate

Polyglyceryl-3 Stearate

Sucrose Distearate

Annons

Relaterat innehåll från bloggen

  • Annons