•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

Oleokemikalier och ”eko”grönmålning

Oleokemikalier och eko-grönmålning

Oleokemikalier och ”eko”grönmålning

Att som konsument tro att hudvårdsprodukter som marknadsförs som ekologiska eller naturliga alltid och enbart består av minimalt processade kemikalier som bara har genomgått t ex kallpressning, ångdestillering eller är extraherade med hjälp av t ex alkohol, olja eller vatten tycker jag är tämligen naivt. Förstå mig rätt, jag vill inte klanka ner på folk utan det jag säger är att vi konsumenter är naiva i vårt tänk om vi utan vidare tror att en storindustri inte har något som helst vinsttänk.

Certifieringsorgan har sitt alldeles speciella regelverk som de måste följa och varenda en av dem godkänner industriellt raffinerade kemikalier. Proceduren medför givetvis att en hudvårdsprodukt som bär en certifiering kan säljas på stormarknaden för en billig peng. Att en produkt bär en grön logotype och andas naturlighet betyder alltså inte per automatik att den är fri från till exempel förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel, sötningsmedel, tensider, konserveringsmedel osv.

Kom ihåg att en certifiering av en ackrediterad organisation är det enda sättet att se till att produkterna lever upp till de olika certifieringsorganens helt frivilliga krav för vad just de anser vara ekologiskt och naturligt. Kom också ihåg att det trots detta alltid är bättre med certifierade produkter än produkter med kemikalier från fossil industri 😉

Nedan har jag sammanställt en liten lista över kemikalier som man brukar kalla för oleokemikalier. Oleokemikalier framställs av vegetabiliska och animaliska fetter istället för råolja dvs petroleum. Det är enda skillnaden.

Designade kemikalier

Hittar du något av följande namn på innehållsförteckningen på en hudvårdsprodukt som marknadsförs som ekologisk eller naturlig så är det inte "äkta vara" vi talar om. Så enkelt är det. Jag talar om kemikalier som har designats för ett visst syfte, för en viss funktion - för att en produkt ska kännas på ett visst sätt.

Cetyl Palmitate
Cetyl Ricinoleate
Coco-Caprylate
Decyl Oleate
Ethylhexyl Palmitate
Glyceryl Caprylate
Glyceryl Linoleate
Glyceryl Oleate
Glyceryl Stearate citrate
Glyceryl Stearate
Cetearyl Olivate
Hydroxyoctacosanyl Hydroxystearate
Isocetyl Palmitate
Isopropyl Palmitate
Hydrogenated Jojoba oil
Hydrogenated Lecithin
Hydrogenated Palm Glycerides
Octyl Palmitate
Polyglyceryl-4 Caprate
Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate
Polyglyceryl-6 Distearate
Polyglyceryl-3 Methylglucose distearate
Polyglyceryl-3 Stearate
Sucrose Distearate

Kemikalier får "naturliga" namn

I stort sett varenda gång jag läser en innehållsförteckning på produkter som marknadsförs som antingen eko eller naturliga så stöter jag på raffinerade kemikalier och jag blir fortfarande lika besviken när man som tillverkare medvetet förskönar innehållet genom att ge kemikalierna "naturliga" namn. Några exempel nedan.

Cetyl Alcohol (emulgerande växtvax)
Cetearyl Glucoside (vegetabiliskt emulgeringsmedel)
Glyceryl Stearate (vegetabilisk mjukgörare)
Squalane (från olivolja)
Propanediol (från majsstärkelse)
Hydrolysed Jojoba Esters (från jojobaolja)
Decyl Glucoside (från majs)
Cocamidopropyl Betaine (från kokosnöt)
Levulinic Acid (från växter)
Sorbitan Olivate (från olivolja)
Xanthan Gum (från majsstärkelse)

Ursprung biomassa och mikroorganismer

Certifieringsorganen godkänner storindustrins massproduktion av kemikalier som framställs med hjälp av bakterier och svampar (mikroorganismer) som odlas biotekniskt. Man har valt en gyllene medelväg som heter "hållbart". Mer om det kan du läsa här.

Man måste förstå att det handlar om en industri som alltså tillverkar kemikalier storskaligt. Här är några få exempel på kemikalier som tillverkas från industriellt avfall (biomassa) som inte behöver vara ekologiskt (!) samt från industriellt raffinerade oljor och med hjälp av labbproducerade enzymer och mikroorganismer.

Sodium Levulinate
P-anisec Acid
Decyl Glucoside
Coco-glucoside
Squalane
Citric Acid
Glyceryl stearate citrate
xanthan gum
Triethyl Citrate
Polyglyceryl –10 Laurate
PPG-1 Trideceth-13
Sodium Cocoyl Glutamate
Sodium PCA
Lauryl Betaine
Lactic Acid
Hydrolyzed Wheat Protein
Palmitic Acid
Stearic Acid

Så länge man bara kan hitta nya framställningstekniker och så länge vi konsumenter bara tar förgivet att reklamen stämmer med verkligheten, så länge kommer man fortsätta använda ord som naturlig och ekologisk på produkter som inte skulle kunna sägas vara så där äkta som nog många med mig önskar.

Här är en illustrativ bild över hur det ser ut i USA. Hur ser det ut i Sverige? Här har jag förresten skrivit lite om USDA och deras kriterier.

greenwashing-bild

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

6 Kommentarer

  1. Bra med vad man inte ska använda men ge gärna förslag på innehåll som är bra alternativ till de som tas upp som ej ok. Vilka konserveringsmedel, emulgeringsmedel tycker du är bästa alternativen? De är ju oftast dessa som är största utmaningen.

    • Carina Lagerstedt Nilsson

      Jag skulle vända på saken och säga såhär: behövs det verkligen konserveringsmedel, emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, sötningsmedel osv? Ett ämne med konserverande effekt kan t ex vara E-vitamin eller rosmarinextrakt men här ska man vara medveten om att extrakt kan innehålla andra kemikalier också. Jag har skrivit om extrakt här https://www.ekohyllan.nu/extrakt/. Emulgeringsmedel behövs för att blanda vatten och olja – behövs vatten? Sötningsmedel – varför? Förtjockningsmedel – varför? Stabiliseringsmedel – varför? Varför tillverka produkter med vatten? Naturligtvis är det upp till var och en att välja vad man vill använda för alla har vi våra egna gränser för vad vi tycker är ok. Och det måste få lov att vara så, tycker jag 🙂

      Det finns hur många kemikalier som helst i omlopp även inom ekosvären och de som jag tycker är ok för egen del kanske någon annan inte tycker är ok. Själv väljer jag dock bort produkter som inte kan tillverkas utan dessa hjälpkemikalier eller vad man nu ska kalla dem.

      Alternativ till produkter som innehåller ovan nämnda kemikalier hittar du i RekoKollen (www.rekokollen.se) och i min tjänst KemikalieKollen (www.kemikaliekollen.nu) hittar du mycket information om kemikalier som används i just ekologiska/naturliga produkter. Där hittar du t ex info om hur en kemikalie tillverkas och vilka andra kemikalier som används i processen. Att läsa om just detta gjorde att jag själv fick upp ögonen och fick mig att bestämma mig för att jag inte ville använda produkter som innehåller kemikalier som är producerade inom storindustrin.

  2. Vilka produkter är att rekommendera då?

    • Carina Lagerstedt Nilsson

      Det är naturligtvis upp till var och en att välja de hudvårdsprodukter man helst vill ha, men själv skulle jag välja produkter som inte innehåller nämnda kemikalier eftersom jag gillar produkter med ett mer äkta innehåll. Och sådana produkter finns listade i RekoKollen http://www.rekokollen.se

      • Men var hittar du rena produkter att köpa på marknaden dä ? 😊

        • Carina Lagerstedt Nilsson

          Ja du, det har varit mycket letande för min egen del när det gäller just att hitta sådan produkter. I appen hittar du en flik som heter ”Handla här” där du hittar åtminstone några företag som säljer de produkter som finns listade i appen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.