• Become a Patron!

   

  Om du vill bidra lite extra och bli en patreon så möjliggör du för mig att avsätta mer av min tid till att skriva om innehållet i produkter på ekohyllan. Annars läser du min blogg fortsatt helt gratis.

   

  Patreon är den största plattformen för frivilliga betalningar av saker till framför allt kreatörer av olika slag. Du väljer själv vilken summa du vill bidra med, exempelvis 1 dollar i månaden och uppåt och du kan när som helst ändra summa eller avsluta.

Lite av det ena och lite av det andra…

Lite av det ena och lite av det andra...

Ja, så skulle man kunna sammanfatta det här med kemikalier i naturliga hudvårdsprodukter. För tänk dig ett scenario där handlarn har valt att skriva ut följande information på butikshyllan:

 • Babyshampot innehåller bara en liten mängd av en syntetisk tensid som är giftig för vattenlevande organismer
 • Detta schampo innehåller ett raffinerat ämne som framställs med hjälp av mögel"
 • "Krämen innehåller ett industriellt härdat stabiliseringsmedel"
 • Här har du en bodylotion som innehåller ett förtjockningsmedel som är framställt med hjälp av biotekniskt framställda mikroorganismer
 • "Denna tvål kan innehålla orenheter från petrokemikalier" osv.

Jaså inte det? Nej, för då hade vi ju inte köpt produkterna. Men allt går att sälja med bra reklam, eller hur? Jag menar att det faktiskt ser ut så här i verkligheten, för tensiden kan vara Cocoamidopropyl Betaine och det mögelframställda ämnet är så klart citronsyra. Den där lotionen måste ju göras stabilare och då kan man t ex använda cetylalkohol. Spelar ju ingen roll om ursprunget är naturligt eftersom den naturliga oljan är helt och hållet förändrad genom en process som liknar härdning (Källa: CIR). Sen måste man ju förtjocka schampon och duschkrämer och då kan man till exempel använda xantangummi. Om man köper en produkt som beskrivs som naturlig eller ekologisk så vill man ju naturligtvis slippa otrevliga orenheter, men vissa tillverkare använder trots detta ett emulgeringsmedel som Polysorbate-20. Vid framställning använder man etylenoxid. Spelar således ingen roll om ursprungsmaterialet är kokosolja. Polysorbate-20 kan innehålla orenheter som etylenoxid och 1,4-dioxan (Källa: CIR).

Relaterat innehåll från bloggen