Förskönande namn

Tröttsamt med grönmålning

I Sverige förekommer grönmålning bland produkter som marknadsförs som ekologiska och naturliga. I stort sett varenda gång jag läser en innehållsförteckning på produkter som marknadsförs som antingen eko eller naturliga så stöter jag på raffinerade kemikalier. Det är verkligen tröttsamt, men jag har i alla fall slutat förvånas. Det hindrar så klart inte att jag fortfarande blir väldigt besviken när man som tillverkare medvetet förskönar innehållet genom att ge kemikalierna ”naturliga” namn.

Det man ska vara medveten om är att de där så naturligt klingande förklaringarna inte förtäljer hur själva kemikalien är producerad. De där parentesförklaringarna säger ingenting om vilken teknik som använts. Är den där oljan som kommer från den där växten raffinerad och kanske till och med härdad? Vilka andra kemikalier används i produktionsprocessen och hur är dessa kemikalier i så fall framställda? Vilket ursprung har de? Har man använt sig av bioteknik dvs mikroorganismer i produktionen?

Några exempel på förskönande namn
Cetyl Alcohol (emulgerande växtvax)
Cetearyl Glucoside (vegetabiliskt emulgeringsmedel)
Glyceryl Stearate (vegetabilisk mjukgörare)
Squalane (från olivolja)
Propanediol (från majsstärkelse)
Hydrolysed Jojoba Esters (från jojobaolja)
Decyl Glucoside (från majs)
Cocamidopropyl Betaine (från kokosnöt)
Levulinic Acid (från växter)
Sorbitan Olivate (från olivolja)
Xanthan Gum (från majsstärkelse)

Kemikalienamn

När ett ämne är helt förändrat identifieras det med dess kemikalienamn på latin (INCI) och inte det latinska växtnamnet. Då heter det exempelvis inte längre Cocos Nucifera Oil och på svenska heter det inte längre olivolja, palmolja etc. Utan istället kan det i INCI-förteckningen dyka upp namn som till exempel Coco-caprylate/caprate och Glyceryl Stearate. Det handlar alltså inte längre om simpla framställningsprocesser som kallpressning. Som konsument tycker jag att det är viktigt att reflektera över innehållet på det här sättet istället för att bara förlita mig på den där gröna etikettens budskap. Jag har därför skrivit ihop några tips och råd för en mer medveten konsumtion av hudvårdsprodukter.

Annons

Relaterat innehåll från bloggen

  • Annons