•  

    Tycker du om det du läser?

  • Bjud mig på en kopp kaffe

Kemikalie-Copycat

Kemikalie-Copycat

Detta är min kemikalie-Copycat

Jag funderar ofta på om jag är överdriven i det jag skriver om här på min blogg, men lika ofta slår det mig att nej, jag skriver ju bara om sådant som jag upplever som skevt. Saken handlar inte om någon rädsla för kemikalier utan snarare handlar det om att jag som konsument känner mig lurad på konfekten när jag väljer produkter från butikens ekohylla. Det är min nyfikenhet och kanske också till viss del en ganska stor portion irritation, som under årens lopp har drivit mig att gräva djupare inom detta område. Med tiden har jag som många andra  observerat industrins utveckling vad gäller hållbara och gröna kemikalier (som självklart är bra). Men jag har i detta även uppmärksammat hur dessa har accepterats av exempelvis Ecocert, Natrue och Cosmos trots att de produceras av storindustrin som har mycket annat i bagaget.

I och med detta har mina tankar mer och mer börjat kretsa kring tillväxt. Jag har noterat att vi inom nämnda område inte begränsar tillväxt, snarare ökar tillväxten av fler och nyare kemikalier. Detta ger mig ett visst obehag för när jag som konsument strävar efter ett toalettskåp med så få naturliga produkter som bara är möjligt, med så hög andel äkta innehåll som bara går, så tycks industrin och certifieringsorganen sträva åt motsatt håll. Det borde ju rimligtvis vara tvärtemot - ju färre produkter och ju färre kemikalier desto mer åtråvärt, och gärna då även ekologiskt. Så tänker jag.

Jag tänker att konsumenter som vill ha den där hudvårdsprodukten som är helt kladdfri, försvinner in i huden på ett nafs och som förblir oförändrad trots månader i toalettskåpet, är också de som ses som målgrupp av den ekoindustri som nu är på uppgång. Inget ont om någon, vi har alla olika förutsättningar i livet och allas val för ett fungerande liv ser naturligtvis olika ut. Men ur mitt perspektiv så ser saker och ting lite annorlunda ut. Jag tycks befinna mig i periferin eftersom jag hellre väljer produkter med ett mer äkta innehåll. Och på grund av att jag är en petig konsument blir jag således tvungen att lusläsa etiketter för att kunna åtnjuta det jag vill ha för mina pengar. Under årens lopp har jag på så vis lärt mig att en produktcertifiering egentligen inte behöver betyda att produkten bara innehåller det allra nödvändigaste (läs mest naturliga).

Och mitt i allt detta anses det då att tillväxt är en nödvändighet. Därför blir jag så glad över att se att personer som t ex David Jonstad och Anders Wijkman driver tanken att ekonomisk tillväxt (kortsiktigt vinsttänk) inte är det bästa för planeten. Själv skulle jag vilja se fler lokalproducerade produkter på ekohyllan och att vi använder färre hudvårdsprodukter överlag - att vi istället för att använda tio produkter eller fler bara använder ett par stycken. Helst så skulle jag ju vilja få bort de industriella bulkkemikalierna helt från ekohyllan och jag tänker också att det är värt att fundera över vårt köpbeteende i detta sammanhang. För hur bra rimmar det egentligen med en medveten livsstil samtidigt som man konsumerar hudvårdsprodukter i samma mängd som man alltid har gjort?

Varför industridesignade bulkkemikalier?

Alla kemikalier har naturligtvis ett syfte, men de industriella bulkkemikalierna används många gånger för att få till en billigare produkt. Och som jag tidigare nämnde kanske även för att få till den rätta konsistensen (ett färskt exempel) på den där krämen så som vi konsumenter är vana vid. Man använder industriellt producerade tensider, sötningsmedel, förtjockningsmedel, emulgeringsmedel osv, medan man på etiketten enbart lyfter fram att produkten är "ekologisk", "naturlig" eller så väljer man att enbart lyfta fram "Active ingredients" alternativt "Plant ingredients". Man kan också använda frasen "innehåller inte". Man väljer på allvar att skapa en känsla hos mig att produkterna är bättre innehållsmässigt än vad de kanske egentligen är. Jag tänker att det vore bättre med högre kvalité och ett mer äkta innehåll.

Industriella produktionsprocesser som anses vara minimal bearbetning för kemikalier som är en del av innehållet i hudvårdsprodukter på ekohyllan kan exempelvis vara hydrolys (delning av molekyler), hydrogenering (härdning av oljor), förestring och transesterifiering (sammanfogning av alkoholer (t ex glycerin, cetylalkohol eller fenoxialkohol) och isolering av fettsyror liksom fermentering (t ex mjölksyra och citronsyra). Alltså kemikalier som när allt kommer omkring inte är nödvändiga för att man ska kunna tillverka en fungerande hudvårdsprodukt. En tanke som slår mig är naturligtvis hur mycket näring dessa kemikalier innehåller. Men det är en annan fråga.

Min idé om kvalité

Jag betalar hellre mer för kvalitativa ingredienser och skulle det vara så att produkten inte passar min ekonomi så väljer jag att lägga mina pengar på kallpressade ekologiska matoljor. För jag har insett att jag inte behöver en produkt för fötterna, en annan för händerna och en tredje för ansiktet. Jag väljer produkter till håret med förtvålade eller försåpade oljor istället för sådana med industridesignade tensider. För varför inte liksom? Jag skulle aldrig någonsin lägga mina pengar på dyra hudvårdsprodukter som inte har ett äkta innehåll. Aldrig. Oavsett hur industrin än väljer att framställa dess innehåll i reklamen.

Kvalité för mig är enkelhet. Det kan till exempel röra sig om produkter vars innehåll är hållbart inhandlat ingredienser från småbönder i t ex Afrika eller från små kooperativ där bonden garanteras en skälig lön. En del svenska hudvårdstillverkare använder sig av växter från egen odling och bivax från egna bikupor vilket jag uppskattar enormt mycket, för det är både kvalité och lokalproducerat på en och samma gång. Kvalitativa ingredienser för mig är sådana som har blivit minimalt processade genom t ex kallpressning, ångdestillering eller extraherade med hjälp av t ex alkohol, olja eller vatten. Men det kan även vara lera, salt eller som jag nämnde förtvålade oljor.

Ingen garanti för att eko = äkta vara

Man ska alltså komma ihåg att ekologisk hudvård enbart betyder att den där grödan som sedan blir till en kemikalie (kosmetisk råvara) behöver vara odlad på ett sätt som överensstämmer med de krav som ställs för ekologisk odling. Ekologisk hudvård är inte detsamma som att produkten är helt utan ingredienser (kosmetiska råvaror) där den ursprungliga grödan har processats till något helt annat än vad den var från början. En ekologisk certifiering är ingen garanti för att en produkts hela innehåll är helt och hållet vad jag skulle kalla för äkta vara.

Sen finns det naturliga hudvårdsprodukter som faktiskt har ett helt äkta innehåll och som inte innehåller kemikalier som är totalt omgjorda från vad den där ursprungliga grödan var. Det finns företag som har valt att inte ekocertifiera sina produkter eftersom de tycker att certifieringsorganen inte har tillräckligt höga krav. Men utöver det finns det också många småföretagare som tillverkar produkter med ett helt naturligt och ekologiskt innehåll som inte har råd att certifiera sina produkter. Det kan vara viktigt att komma ihåg detta.

För mig handlar det mindre om att en kemikalie är ekocertifierad och mer om att den är naturlig, men mest viktigt för mig är ändå på vilket sätt och hur mycket man har bearbetat den där ursprungliga grödan innan den hamnade i produkten. Så det är inte att undra på att jag blir förbaskad på hur industrin och till viss del certifieringsorganen gör intrång i min värld där ord som naturligt och ekologiskt betyder ett mer äkta innehåll. Så därför gör jag nu en Copycat på Paradiset Matmarknad's Svarta lista (som tyvärr inte finns längre).

Nedanstående kemikalier hittas i produkter som marknadsförs som antingen ekologiska eller naturliga. I min värld borde ingen av dem vara godkända att användas på ekohyllan.

Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer. Ammonium Lauryl Sulfate, Ascorbic Acid, Ascorbyl Palmitate, Beheneth 10, Behenyl Beeswax, Benzophenone-4, Benzoic Acid, Benzyl Alcohol, Betaine, Beta-Sitosterol, Biosaccharide Gum-1, Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2, Butylene glycol, Caprylic/capric triglyceride, Capryloyl glycine, Carbomer, Cellulosa & Cellulosaderivat, Cellulose Gum, Cetearyl Alcohol, Cetearyl Glucoside, Cetearyl Olivate, Cetyl alcohol, Cetyl Palmitate, Cetyl Ricinoleate, Cetearyl alcohol, Cetearyl olivate, Cetrimonium Chloride, Citric Acid, Cocamide DEA, Cocamidopropyl Betaine, Coco Betaine, Coco Glucoside, Coco Caprylate, Coco Caprylate/Caprate, Decyl Glucoside, Decyl Oleate, Diazolidinyl Urea, Dicaprylyl Carbonate, Diethylhexyl Adipate, Dimethicone, Disodium Cocoyl Glutamate, Disodium EDTA, Distearoylethyl Dimonium Chlorid, DMAE (Dimethylaminoethanol), Enzymer, Ethylhexylglycerin, Ethylhexyl palmitate, Ethylhexyl Stearate, Fenoxyethanol, Glycerin (instustriellt), Glyceryl Caprylate, Glyceryl Caprylate/Caprate, Glyceryl Linoleate, Glyceryl Mono Stearate, Glyceryl Oleate, Glyceryl Palmitate, Glyceryl Stearate, Glyceryl Stearate citrate, Gluconolactone, Hydrogenated Castor Oil, Hydrogenerated Jojobaoil, Hydrolyzed Beeswax, Hydrolysed Jojoba Esters, Hydrogenated Lecithin, Hydrogenated Olive Oil Decyl Esters, Hydrogenated Palm Glycerides, Hydrolyzed Rice Protein, Hydrolyzed Silk, Hydrolyzed Soybean Protein, Hydrolyzed Vegetable Protein, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydroxyoctacosanyl Hydroxystearate, Inulin Lauryl Carbamate, Isocetyl Palmitate, Isopropyl Alkohol, Isopropyl Palmitate, Karragenan, Lactic Acid, Lauroyl/Myristoyl Methyl Glucamide, Lauryl Glucoside, Lecithin, Levulinic Acid, Lysolecithin, Maltodextrin, Methyl Glucose Sesquistearate, Methyl Gluceth-20, MIPA Laureth Sulphate, Oat Beta Glucan, Octyl Palmitate (Ethylhexyl Palmitate), Oleyl Alcohol, Olivoyl Hydrolyzed Wheat Protein, Olivåterfettning (PEG-10), Palmitic Acid, Palmitoyl Tetrapeptid-7, Palmitoyl Oligo-peptid, Panthenol (D-panthenol), PCA, PEG-100 Stearate, Phenethyl Alcohol, Phenoxyglycerin, Polysorbate 20, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Polyglyceryl-3 Methylglucose distearate, Polyglyceryl-3-palmitate, Polyglyceryl-3 Stearate, Polyglyceryl-4 Caprate, Polyglyceryl-4 Cocoate, Polyglyceryl-6 Distearate, Potassium Sorbate (kaliumsorbat), Propanediol, Propylene Glycol, Pvp/Polyvinyl-Pyrrolidon, Retinol Palmitate, Rice Amino Acids, Salicylic Acid, Sclerotium Gum, Sodium Benzoate (Natriumbensoat) – (bensoater E-nummer 211-213), Sodium Cetearyl Sulfate, Sodium Citrate, Sodium Cocoamphoacetate, Sodium Coco-Sulfate, Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Hydrolyzed Wheat Protein, Sodium Cocoyl Isethionate, Sodium Dehydroacetate, Sodium Gluconate, Sodium Lactate, Sodium Lauroyl Oat Aminoacids, Sodium Lauroyl, Sarcosinate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Levulinate, Sodium Monofluorophosphate, Sodium PCA, Sodium Stearate, Sorbic Acid, Sorbitan Olivate, Sorbitan Palmitate, Sorbitol, Soybean protein, Starch Hydroxypropyltrimonium Chloride, Stearalkonium Chloride, Stearic Acid, Stearyl Alcohol, Sucrose Distearate, Squalane, Squalene, Tetrasodium Iminodisuccinate, Titanium Dioxide, Tocopheryl Acetate (de syntetiska varianterna), Triethanolamine, Triethyl Citrate, Tripeptide-1, Tripeptide-10 Citrulline, Ubiquinone (Coenzyme Q10), Urea, Ascorbyl Palmitate, Wheat protein, Xanthan gum, Xylitol

Ovanstående kemikalier får inte ingå i de produkter som är listade i appen RekoKollen.

Tycker du om det du läser?
Då kan du
bjuda mig på en kopp kaffe
Vill du få tillgång till låsta artiklar som är fria från annonslänkar?
Då kan du skapa ett konto genom att bjuda mig på en kopp kaffe här
Annars läser du fortsatt allt annat helt gratis 🥰

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.